Marcusas Robertsas. Afrikietiška pasaulio ateitis

y-news.lt Šio tinklaraščio entuziastai žino, kaip man patinka žemėlapiai. Ypač ryškūs ir spalvingi. Kaip tik tokius žemėlapius rasite p...

y-news.lt

Šio tinklaraščio entuziastai žino, kaip man patinka žemėlapiai. Ypač ryškūs ir spalvingi. Kaip tik tokius žemėlapius rasite portalo visualcapitalist.com įraše apie medianinį kiekvieno kontinento gyventojų amžių. Įrašo turinys yra pažįstamas daugumai šio blogo skaitytojų. Tačiau kai kurios detalės yra naujos. Ypač stebina tai, kad Afrikos medianinis amžius (amžius, už kurį pusė gyventojų yra jaunesni, o kita pusė vyresni) yra tik 18 metų. […]

Šaltinis: visualcapitalist.com
Šiuo metu 15 metų ir jaunesnių afrikiečių yra daugiau kaip 40 proc., tačiau vos 3 proc. šio kontinento gyventojų yra vyresni nei 65 metai.  Šiaurės Amerikoje senyvo amžiaus žmonių ir jaunimo skaičiai yra beveik pusiausvyroje (atitinkamai 15 ir 19 proc.) Europa yra vienintelis žemynas, kuriame vyresnių nei 65 metų žmonių yra daugiau nei jaunuolių iki 15 metų.

Tai rodo, kaip Afrika skiriasi nuo likusios pasaulio dalies – šis žemynas žymiai, žymiai jaunesnis. Dėl to nenuostabu, kad apie 2100 metus pusė visų pasaulio kūdikių (4 metų ir jaunesnių) gyvens Afrikoje (šiuo metu jų yra maždaug ketvirtadalis).

Taip pat nenuostabu, kad jauniausių pasaulio šalių penketukas yra Afrikoje: Nigerio, Malio, Ugandos, Angolos ir Zambijos medianinis amžius svyruoja nuo 15,4 iki 16,8 metų. Kitame skalės gale, keturios iš penkių seniausių pasaulio šalių yra Europoje. Slovėnijos, Italijos, Vokietijos, Japonijos ir Monako medianinis amžius viršija 44,5 metus, o vidutinis Monako gyventojas yra „brandintas“ šiek daugiau nei 53 metus!

Įdomu tai, kad trys iš penkių seniausių pasaulio šalių (Vokietija, Japonija ir Italija) priklauso G7 [labiausiai išsivysčiusių šalių klubui], ir kartu pagamina daugiau kaip 12 proc. pasaulio BVP. Prognozuojama, kad iki 2050 m. šių šalių gyventojų amžiaus mediana viršys 50 metų. Kol kas nežinome ar pasaulio ateitis priklausys Afrikai ar ne, bet šio kontinento demografinės tendencijos yra rimta paraiška afrikietiškai ateičiai.

Versta iš mercatornet.com.

Y-News

Susiję

Marcus Roberts 7649735135679638798
item