Kolorado valstija nutraukė kovą prieš konditerį dėl jo religinių įsitikinimų

laisvavisuomene.lt Tam, kad Kolorado valstija (JAV) nutrauktų savo priešiškus veiksmus prieš tortų kūrėją Jacką Phillipsą ir jo tikėj...


Tam, kad Kolorado valstija (JAV) nutrauktų savo priešiškus veiksmus prieš tortų kūrėją Jacką Phillipsą ir jo tikėjimą, prireikė šešerių metų, vieno JAV Aukščiausiojo Teismo nutarimo ir antrosios bylos vėliau.  

Vakar valstija oficialiai nutraukė bylą prieš Jacką.

Kolorado kova prieš konditerį

Seniau nei prieš šešerius metus į Lakewoodo kepinių parduotuvę Masterpiece Cakeshop užėję du vyrai pageidavo pagaminti tortą jų vienalytei „santuokai“ atšvęsti. Būdamas krikščionis ir tikėdamas, kad Dievas santuoką sukūrė kaip vieno vyro ir vienos moters sąjungą, Jackas nesijautė galįs pasitelkti savo talentą šventei, kuri prieštarauja jo įsitikinimams. Taigi vyras mandagiai atsisakė. Jis pasiūlė porai parduoti bet ką iš parduotuvės asortimento arba sukurti tortą kitokiai progai.

Jackas aptarnauja visus žmones, tačiau jis negali švęsti bet kokios šventės ar išreikšti bet kokios žinutės. Dėl šios priežasties Jackas yra nesutikęs gaminti tortų Helovynui, antiamerikietiškų tortų, skyrybas švenčiančių tortų ir tortų, menkinančių LGBT bendruomenės narius.

Vis dėlto pora Jacką apskundė ir Kolorado pilietinių teisių komisija priėmė jam nepalankų sprendimą. Komisija Jackui nurodė pradėti gaminti tortus vienalytėms „santuokoms“ švęsti arba apskritai pasitraukti iš vestuvių pramonės (kuri jam kainuoja beveik 40 proc. jo verslo). Komisija Jackui taip pat nurodė „perauklėti savo personalą“ ir teikti valdžiai ketvirtines ataskaitas. Komisijos nariai netgi leido sau Jacko ginamąją kalbą apie religijos laisvę pavadinti „niekinga retorika“ ir sulyginti jį patį su Holokausto nusikaltėliais. Tai buvo ypač asmeninis užpuolimas, nes Jacko tėvas už nuopelnus Antrojo pasaulinio karo metu gavo Purpurinės širdies apdovanojimą ir padėjo išlaisvinti Buchenvaldo koncentracijos stovyklą.

Tai dar ne viskas.

Panašiu metu ta pati komisija svarstė skundus prieš tris kitas kepinių parduotuves. Kiekviena iš jų nesutiko gaminti tortų, išreiškiančių religinius prieštaravimus tos pačios lyties „santuokoms“. Vis dėlto komisija nusprendė, kad šios parduotuvės turi laisvę atsisakyti perduoti žinutes, kurias laiko įžeidžiančiomis. Akivaizdus dvigubas standartas.  

Iki pat Aukščiausiojo Teismo Jacką atstovavo Laisvės gynimo aljansas (angl. ADF International). Galiausiai 2018 m. birželio mėnesį vyras sulaukė teisingumo, kurio nusipelnė. Aukščiausiasis Teismas 7 balsais prieš 2 nusprendė jo naudai – peikė Kolorado valstiją už „akivaizdų ir neleistiną“ priešiškumą prieš Jacko religinius įsitikinimus.

Viskas taip ir turėjo baigtis

Netrukus po Jackui Phillipsui naudingo Aukščiausiojo Teismo sprendimo Koloradas paskelbė, kad kels kitą ieškinį.

Jį inicijavo vietinis Kolorado advokatas. Tą pačią dieną, kai Aukščiausiasis Teismas paskelbė svarstysiąs pirmąją Jacko bylą, minėtas advokatas susisiekė su Jacko parduotuve prašydamas torto, kuris atspindėtų ir švęstų lyties keitimą. Parduotuvė užsakymo atsisakė dėl Jacko religinio įsitikinimo, kad Dievas mus sukūrė vyrais ar moterimis ir mes neturime to rinktis ar keisti.  

Vietoje to, kad tai pripažintų ir nutrauktų skundą prieš Jacką, Kolorado pilietinių teisių komisija nusprendė pasinaudoti tuo kaip kita galimybe, nukreipta prieš Jacką.  

Viena komisijos narė socialiniuose tinkluose Jacką pavadino „nekenčiančiu žmogumi“ (angl. hater). Kiti du išreiškė paramą pirmosios komisijos narės komentarams. Šiuose komentaruose – kuriuos JAV Aukščiausiasis Teismas griežtai pasmerkė – moteris religijos laisvę vadino „niekinga retorika“. Prieš religiją nukreipto priešiškumo įrodymai tokie stiprūs, kad prieš kelis mėnesius vykusioje diskusijoje su Kolorado valstijos įstatymų leidėju vienas iš komisijos narių išreiškė įsitikinimą, kad „komisija yra šališkai nusistačiusi prieš religiją“.  

Aišku, kad prieš religiją nukreiptas priešiškumas tarp Kolorado valdžios atstovų vis dar klesti. Būtent dėl to ADF iškėlė ieškinį valstijai.

Galutinė pergalė?

Valstijos sprendimas atmesti paskutinius kaltinimus Jackui yra svarbus reikalas! Ir jis tikrai užtruko. Bet neturėtume leisti šiai pergalei mus nuraminti. Klientai, įskaitant ir norinčius garbinti Šėtoną, buvo ne kartą nusitaikę į Jacką. Ir nenustebtume, jei Jackas vėl būtų persekiojamas dėl savo tikėjimo.

Tuo tarpu ADF ir toliau atstovauja kūrėjus, kurie patiria panašų persekiojimą dėl religinių įsitikinimų. Šiems klientams neleidžiama pasinaudoti savo konstitucinėmis teisėmis gyventi ir dirbti remiantis savo nuoširdžiais įsitikinimais. Tačiau kiekvienas turėtų būti laisvas ramiai gyventi ir dirbti laikantis savo tikėjimo – net jei mes nepritariame jų įsitikinimams. Bet kokia grėsmė šiai laisvei yra grėsmė mums visiems. Kiekviena pergalė ginant šią laisvę – kaip kad Jacko – yra pergalė mums visiems.

Parengė Sarah Kramer.


Susiję

Šiaurės Amerika 2511843258890692654
item