Europarlamentarai ragina įkurti ES finansų policiją

Europos Parlamento nuotr. Pateikiame pilną ir netaisytą Europos Parlamento pranešimą spaudai. Kadangi ES šalims trūksta politinės v...

Europos Parlamento nuotr.
Pateikiame pilną ir netaisytą Europos Parlamento pranešimą spaudai.

Kadangi ES šalims trūksta politinės valios kovoti su finansiniais nusikaltimais, privalu imtis naujų europinio ir pasaulinio lygio priemonių, antradienį pažymėjo Europos Parlamentas (EP).

Šias rekomendacijas parengė metus veikęs EP specialusis komitetas finansinių nusikaltimų, mokesčių vengimo ir slėpimo klausimais, įkurtas po to, kai buvo atskleisti milijardų vertės finansiniai nusikaltimai („Luxleaks“, „Panamos dokumentai“, „Rojaus dokumentai“). Komitetas surengė keturias faktų nustatymo misijas: į JAV, Meno salą, Daniją, taip pat Estiją ir Latviją. Estijoje domėtasi „Danske Bank“ vietos padalinio veiklą, o Latvijoje – „ABLV Bank“ veikla.

Europarlamentarai ragina pertvarkyti ES valstybių mokesčių ir finansų priežiūros sistemas ir stiprinti institucijų bendradarbiavimą, taip pat sukurti ES finansų policiją, finansinės žvalgybos tarnybą ir kovos su pinigų plovimu priežiūros instituciją, taip pat pasaulinę mokesčių priežiūros įstaigą prie Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO).

Europarlamentarų teigimu, septynios ES šalys – Belgija, Kipras, Vengrija, Airija, Liuksemburgas, Malta ir Nyderlandai – turi „mokesčių rojaus“ bruožų. Jie smerkia tai, kad nemažai Europos bankų dalyvavo „Troikos“ pinigų plovimo schemoje, įskaitant „Danske Bank“, „Swedbank“, „Nordea“, ING, „Credit Agricole“, „Deutsche Bank“, KBC, „Raiffeisen“, „ABN Amro“ ir „Coöperatieve Rabobank“. Savo ruožtu jie ragina nutraukti „auksinių“ vizų ir pasų išdavimą už investicijas.

EP nariai siūlo geriau apsaugoti informatorius bei tiriamuosius žurnalistus. Jie ragina Europoje pritaikyti JAV veikiančią sistemą, pagal kurią informatoriams atlyginama finansiškai iš specialaus fondo.

„ES valstybės šioje srityje nedaro pakankamai. Be politinės valios nebus pažangos“, – pažymėjo EP specialiojo komiteto pirmininkas Petr Ježek (Liberalai ir demokratai, Čekija).

Pranešėjo Luděk Niedermayer (Europos liaudies partija, Čekija) teigimu, „reikia sistemiškiau spręsti ES šalių ekonomikos sąsajų ir skaitmeninimo klausimus, nes jie turi įtakos mokesčiams“. Vis dėlto, pasak jo, „daugelis mokesčių sričių turi likti valstybių narių kompetencija, o mokesčių mokėtojai neturi susidurti su papildoma biurokratija“.

Kitas EP pranešėjas Jeppe Kofod (Socialistai ir demokratai, Danija) paragino „ES mastu nustatyti minimalų bendrovių pelno mokesčio dydį, taip pat užbaigti mokesčių konkurenciją ir apsunkinti sąlygas įnešti nešvarius pinigus“.

Rezoliucijai pritarė 505 EP nariai, nepritarė 63, o susilaikė 87.

Susiję

Pasaulis 4529395826336209638

Rašyti komentarą

10 komentarų

Pikc Kažinkavičius rašė...

Iš vienos pusės, lyg ir geros intencijos, bet iš kitos - gi šita šutvė visada geromis intencijomis prisidenginėja, kad TIKRUOSIUS tikslus pridengtų. Man spėjimas būtų, kad jie čia planuoja dar vieną ėjimą visiškos centralizacijos link.

glorija rašė...

Vat, greičiausiai, taip ir bus.

Anonimiškas rašė...

Taip, intencijos tikrai atrodo lyg ir teigiamos, betgi tai labiau panašu į visišką fiskalinio savarankiškumo eliminavimą - įgaliojimai bus plečiami, papildomi, keičiami ir taip be galo.
Praktiškai visa greičiausia atrodys taip: tikrieji ES pinigų vagys taip niekada ir nebus surasti ir nubausti, prarasti pinigai irgi nesugrįš, o ES lėšų grobimo faktai bus išnaudojami kaip juridinis pretekstas patiems įvairiausiems dalykams. Ne taip ir sunku juos numanyti - centralizacijos didinimas ir nacionalinių vyriausybių suverenumo mažinimas.
Tik čia neišvengiamai suveiks vienas paradoksas: tie, kurie iš vogtų pinigų pakilo į politinę karjerą ir joje įsitvirtino, gali būti tapti nacionalinių vyriausybių gynėjais dėl savaime suprantamų priežasčių.
Silpnoji ,,ES finansinio tijūno'' sumanymo vieta yra mokesčių strategija: kol kas Europoje mokesčiai yra tokie skirtingi, kad apie jų suvienodinimą negali būti ir kalbos, nes tam priešinsis visi - tiek eurokomunistai su savo liberastų filialais, tiek ir - prašom neįsižeisti - patriotinės Europos jėgos, nes kas gi nori mokėti daugiau, kuomet galima mokėti mažiau? Apskritai idėja šį tą nuveikti su mokesčiais gali tapti puikiu koziriu tiems, kas galvoja apie reformas, bet šiuo metu - tai tik neįrodyta hipotezė.
O štai auganti pašalpinių ,,pabėgėlių'' minia tikrai turės įtakos mokesčiams i netgi infliacijos temopams skirtingose šalyse. Ir štai tada vėl bus mosuojama pripūstu krizės vėzdu, iš kurio savo valiutą turinčios ES narės tik gardžiai pasijuoks - o to negalima pasakyti apie eurozonos nares, išskyrus Daniją ir Švediją.
Tiesa, gali būti, kad tai dar vienas dabartinių eurobolševikų karštligiškas mėginimas sukurti kaip įmanoma daugiau rūpesčių tiems, kas laimės Europarlamento rinkimus.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Labai geri pasvarstymai, pagarba!
Beje, dėl to tikslo ("centralizacijos didinimas ir nacionalinių vyriausybių suverenumo mažinimas") - pasirodo, kad "mūsų atstovai" dar nėra patys aršiausi savo valstybės panaikinimo šalininkai: https://www.youtube.com/watch?v=a_lZDGwHLP0&feature=youtu.be&t=69
Kuo ne 1940 m. Maskvoje? :)

Anonimiškas rašė...

Pikc, mano močiutė sakydavo: ,,Mokykimės iš geriausių, o ne iš blogiausių."

Anonimiškas rašė...

Kas ta „intencija“? Moters vardas Intencija? Gražiai skamba: panele Intencija, o kiek jums metų? O gal tai „intenš“? O gal vis tik „ketinimas“? Gražus lietuviškas žodis „ketinimas“.

Anonimiškas rašė...

Jei ,,fiskalinės komisijos'' sumanymas būtų iš Lietuvos - būtų buvęs ,,ketinimu'', o kadangi iš Vakarų Europos - tai ,,intencija''. Gerai, kad taip rūpestingai sekate lietuvių kalbos vartoseną, lauksime tolesnių jūsų pastabų.

Anonimiškas rašė...

Vienas sakinys straipsnyje yra vertas ypatingo dėmesio:

,,Europarlamentarų teigimu, septynios ES šalys – Belgija, Kipras, Vengrija, Airija, Liuksemburgas, Malta ir Nyderlandai – turi „mokesčių rojaus“ bruožų.''

Anonimiškas rašė...

Raginčiau panaikinti šitą impotentinį, brangiai kainuojantį monstrą EP.

item