Arkivysk. Sigitas Tamkevičius. Tėvo namai ar kiaulės

Evangelistas Lukas (Lk15,1-32) pastebi, kad pas Jėzų rinkdavosi muitininkai ir nusidėjėliai pasiklausyti, ką jis kalba. Juos traukė ne ti...

Evangelistas Lukas (Lk15,1-32) pastebi, kad pas Jėzų rinkdavosi muitininkai ir nusidėjėliai pasiklausyti, ką jis kalba. Juos traukė ne tik Jėzaus kalbos, bet ypač meilė, kuri tiesiog spinduliavo iš jo. O save teisiais laikę fariziejai ir Rašto aiškintojai piktinosi, kad Jėzaus dėmesio nusipelno ne jie, bet nusidėjėliai. Fariziejų murmėjimas buvo proga Jėzui kalbėti apie Dievo, kuriam yra brangus net didžiausias nusidėjėlis, jei tik jis palieka nuodėmės kelią, gailestingumą.

Ketvirtąjį gavėnios sekmadienį girdime Jėzaus pasakojimą apie gerąjį tėvą ir du jo sūnus. Tėvas mylėjo sūnus ir jiems nieko netrūko, tačiau jaunesnysis manė, kad tėvo namuose jam blogai: reikia dirbti ir trūksta pramogų. Vieną dieną jis pasakė tėvui, kad nutarė palikti gimtus namus ir ieškoti laimės pasaulyje. Palikdamas tėvo namus, neužmiršo pasiimti ir savo palikimo.

Tėvo namai - tai laimingas gyvenimas, laikantis dangaus Tėvo nustatytos tvarkos. Tą tvarką nustato Dievo duotas Dekalogas, kuris yra įrašytas kiekvieno žmogaus prigimtyje. Net ir agnostiku ar ateistu save laikantis žmogus suvokia, kad kitam žmogui negalima daryti bloga, kalbėti netiesą ar laužyti ištikimybę. Netinkamai pasielgęs žmogus jaučia sąžinės priekaištus.

Nors dangaus Tėvo namuose būtina tvarka, bet namiškiai yra laisvi tą tvarką priimti ar jos nepaisyti. Laisvi iki tiek, kad Tėvo namus gali bet kada palikti. Kur tokios laisvės nėra, tai jau ne tėvo namai, bet negailestingo despoto buveinė. Iš tikrųjų, laisvė pasirinkti tai, ką siūlo dangaus Tėvas ir laisvė gyventi savo galva yra brangi, žmogų išaukštinanti dovana. Brangi ir kartu labai trapi, nes gundytojas, panašiai, kaip pirmuosius tėvus, gundo kiekvieną žmogų, kad šalia Tėvo namų bus daugiau laimės.

Iš Tėvo namų niekas nebėga, linkėdamas sau bloga. Pirmieji tėvai nepaklausė Dievo ne dėl to, kad jiems būtų buvę sunku tai padaryti. Jie tiesiog norėjo būti dar laimingesni - panašūs į dievus.

Tėvo namuose reikėjo mylėti visus, net ir tarnus, bet jaunėliui sūnui norėjosi mylėti tik save patį. Tėvo tvarka pradėjo sūnų erzinti, jam trūko, jo žodžiais tariant, pasilinksminimams reikalingo „ožiuko“.

Sūnus apsisprendė palikti tėvo namus ir iškeliauti į platų pasaulį. Kol turėjo pinigų, netrūko draugų ir linksmybių, tačiau viskas greitai pasibaigė. Prieš akis buvo du pasirinkimai: grįžti pas tėvą ar ieškoti darbo svetur. Grįžti namo neleido jaunatviška puikybė,- ką pasakys tėvas, o brolis tikrai išjuoks. Liko tik viena išeitis – tarnauti pas svetimą šeimininką.

Šeimininkas pasiūlė ganyti kiaules. Ar galėjo žydui būti dar didesnis pažeminimas. Tačiau kito pasirinkimo nebuvo. Savo laiku kalėjimuose ir lageriuose Iš arti mačiau tokį kiaulių ganymą. Pykčiai, keiksmai, šlykščios kalbos, tingėjimas dirbti ir nė krislelio pagarbos vienas kitam.

Šiandien stebiu, kaip ši lagerio antikultūra visiškai priartėjo prie laisvų žmonių; negalima nepastebėti žmonių egoizmo, aplink tvyrančios neapykantos, sklindančių keiksmų bei nešvankybių. Tai kiaulių jovalas, kuriuo daugelis maitinasi. Ten, kur paliekamas Dievas, paprastai patenkama į kiaulių gardą. Deja, tokia yra tikrovė.

Jėzaus palyginime kalbama apie jaunuolio badą. Žmogus yra sukurtas meilei; ją praradęs, jis jaučiasi alkanas. Kiekvienas trokšta dvasinės harmonijos, ramybės bei meilės ir šito netekęs jaučiasi blogai, panašiai kaip alkanas žmogus.

Gavėnia kviečia kiekvieną žmogų pamąstyti, ar esu Tėvo namuose? Sunki nuodėmė, kurią sąmoningai padarome, mus atskiria nuo Dievo. Tuomet išeiname į svetimą kraštą, kur laukia kiaulės ir jų jovalas.

Tik didelio vargo ištiktas sūnus suprato, kad tėvo namuose buvo gera. Po ilgų abejonių pagaliau apsisprendė grįžti. Grįžti pas tęvą kaip tarnui. Grįžti visuomet nelengva, nes reikia nusižeminti. Velnias negali nusižeminti, todėl negali sugrįžti pas Tėvą. Žmogus gali tai padaryti

Dėkokime, kad turime dangaus Tėvą, kurio gailestingumas viršija bet kokį mūsų suvokimą; jis visuomet laukia jo namus palikusiojo, bet norinčiojo sugrįžti.

Susiję

Sigitas Tamkevičius 6673937248091824859
item