Vytautas Radžvilas. Šeštoji V. Putino kolona – stipresnė už penktąją

propatria.lt nuotr. Visą V. Radžvilo kalbą, pasakytą š. m. vasario 1 d. Lietuvos mokslų akademijos salėje įvykusiame Vilniaus Sąjūdžio ...

propatria.lt nuotr.
Visą V. Radžvilo kalbą, pasakytą š. m. vasario 1 d. Lietuvos mokslų akademijos salėje įvykusiame Vilniaus Sąjūdžio surengtame prezidentų A. Smetonos ir J. Žemaičio minėjime, rasite – ČIA.

Oficialioji Lietuvos propaganda nepavargsta demakuodama Lietuvoje veikiančią penktąją V. Putino koloną. Žmonių, tiesiai prašančių Vladimirą Vladimirovičių „įvesti tvarką“, Lietuvoje iš tiesų esama. 

Jie tai daro atvirai, nesislapstydami. Todėl pelnytai užsitarnauja niekinamą „penktosios kolonos“ vardą. Tačiau sutelkus dėmesį tik į ją nepastebima ar nenorima matyti, kad šalyje veikia ir šeštoji to paties V. Putino kolona. Ji skiriasi nuo atvirai veikiančios penktosios kolonos tuo, kad veikia ne tik prisidengusi provakarietiškais šūkiais ir „europinių vertybių“ širma, bet ir mėgsta demonstratyviai plūsti V. Putiną. Bet kažkodėl daro kaip tik tai, ko jam reikia.

Lietuvos laisvės kovų, partizaninio pasipriešinimo judėjimo ir jo iškiliausių vadų, tautiškumą okupacijos metu mėginusių išsaugoti šviesuolių ir Sąjūdžio nuolatinis ir kryptingas šmeižimas bei menkinimas vyksta visu atkurtosios Nepriklausomybės laikotarpiu. Tačiau dabar jis įgijo niekada nematytą – masinės Lietuvos laisvės ir pačios kovos už Laisvę idėjos diskreditavimo kampanijos – pobūdį. 

Į šią Lietuvos valstybės lėšomis dosniai finansuojamą ir net premijomis palaistomą kampaniją įsitraukė gausūs politiniai, akademiniai ir žiniasklaidos sluoksniai. Reikėtų daug vargti, kad galėtum rasti kitą šalį, kurios intelektualinis ir politinis „elitas“ taip entuziastingai kastų duobę savo valstybei griaudamas kertinius idėjinius jos egzistavimo pagrindus.

Koks sutapimas: ši moralinio ir politinio Lietuvos valstybės su(si)naikinimo kampanija lyg tyčia sustiprėjo ir įgijo neregėtą mastą itin pavojingu laiku. Kai pamažu irstant Europos Sąjungai ir trūkinėjant euroatlantiniams ryšiams Lietuva geopolitiniu ir saugumo požūriu tapo kaip niekad pažeidžiama. Dezinformuojama ir demoralizuojama visuomenė „nekaltai“ ir „meniškai“ įtikinėjama, kad tikroji laisvė esanti „laisvė nekovoti už prakeiktą laisvę“, sėjamas pasimetimas ir bevališkumas – bet juk visa tai jau matyta. 

Kuriama netikrumo ir pasimetimo, kai net laisvės kova paverčiama „prieštaringa“, atmosfera daug kuo primena anos Respublikos saulėlydį ir katastrofos išvakarėse visuomenėje vyravusias nuotaikas. Kyla klausimas: kam ruošiamasi? Ir ar nenutiks taip, kad ne vieno aršiausio V. Putino kritiko krūtinę papuoš jo paties įteiktas ordinas? Už didelį indėlį ir nuopelnus šalinant „didžiausios XX amžiaus geopolitinės katastrofos“ padarinius?

Susiję

Vytautas Radžvilas 1326534819238012022

Rašyti komentarą

14 komentarų

Anonimiškas rašė...

Yra posakis, kad geriausiai paslėpta tai, kas matomiausioj vietoj padėta. Juk slaptų dalykų visiems matomose vietose ieškoti niekam ir mintis į galvą nešauna...
Panašu, kad Radžvilas pats save pergudravo, apsiskelbdamas šeštąja kolona, tikisi dar ir medalio sulaukti. Tikras liberalas-ne...marksistas.

Skaitytojas rašė...

Šis komentaras bus ne visai apie straipsnį (atsiprašau dėl to), bet susijusia tema. Komjaunimo tiesa ką tik parašė apie Šimonytę: „Ji teigė, kad neatmestų ir galimybės ant ES pamatų sukurti ES federaciją.“

„Sukurti federaciją“ reiškia panaikinti atskirų šalių suverenitetą. Kaip pavadinti žmogų (ypač dar pretenduojantį tapti valstybės vadovu), kuris „neatmeta galimybės“ panaikinti savo šalies suverenitetą? Kažkodėl į galvą ateina žodis „išdavystė“.

Naujasis komjaunimo tiesos interfeisas kažkodėl neleido paskelbti komentaro, todėl parašiau čia.

Pikc rašė...

Ką rūkai, nuopušėle? Nors ne - nenoriu žinoti. :D

Pikc rašė...

Pala, aš teisingai supratau - tamsta nustebote, kad eurofederalistų konservatnykų atstovė gieda eurofederalistinę giesmelę? :)

Anonimiškas rašė...

V.Radžvilo įžvalgos teisingos. Būtų galima parašyti apie šeštosios kolonos siautėjimą aukštosiose mokyklose 1990 - 2010 metais - aišku, sąlyginė data; partrukai, komsrukai ir kiti šeštakolonininkai Lietuvos akademinėje visuomenėje siautėja iki šiol. O kaip buvo mokomi sudentai ir kaip vyko partinių atžalų ir pašalinių segregacija - tikėkimės, kad kada nors kas nors parašys ir apie tai.

Paulius rašė...

reikalas tas, kad panašu, dauguma vadinamųjų euroentuziastų ne be pagrindo, deja, mano, kad konstitucinis įstatymas dėl stojimo į EU yra subordinuojantis 1 KT str. ne be pagrindo ta prasme, kad iki šiol jiems kt pagalba pavyko visus LRK straipsnius aiškinti ES teismų sukurtų precedentų kontekste. o klausimą, panašu teks kelti radikaliau ar seimo priimtas konstitucinis įstatymas dėl stojimo į eu neprieštarauja 1 ir 7 konstitucijos straipsniams. Tačiau kas išdrįs iškelti tokį klausimą, tuojau pat bus apšauktas atviru putinistu ir dar nežinia kuo

supratingas rašė...

Cit.: "o klausimą, panašu teks kelti radikaliau ar seimo priimtas konstitucinis įstatymas dėl stojimo į eu neprieštarauja 1 ir 7 konstitucijos straipsniams."

Sprendimas labai paprastas - kreipkimės į KT dėl išaiškinimo :DDD

O jei rimtai, 2-a konstitucinio akto dėl stojimo į ES pastraipa akivaizdžiai prieštarauja jūsų minėtiems Konstitucijos straipsniams, tačiau tie prieštaravimai man turbūt tikvaidenasi, nes juk vienintelė kompetetinga institucija galinti aiškinti konstituciją yra KT kuris, jeigu kažkokių prieštaravimų būtų, per 15 metų juos tikrai būtų radęs :)

Skaitytojas rašė...

Taip, aš vis dar nesiliauju stebėtis tuo, kas vyksta kai kurių žmonių galvose.

Anonimiškas rašė...

Gal ne į temą, bet kas nors pasakykit Radžvilui, kad nedarytų to išteeeeemptų paaauzių. Juk jis buvęs dėstytojas, aš tikėjausi, kad kalbėsena bus išlavinta, artikuliuota ir įtraukianti. O dabar reikia įsitempti, kad suprast ką jis nori pasakyti vienu sakiniu, kuris trunka 5 minutes.
Gal jis buvo vienas iš tų nuobodžių dėstytojų kur liepdavo viską užsirašyt ir todėl pradėjo kalbėt taip sulėtintai, duodamas laiko konspektavimui. Tas klipas su jo kalba yra tragiškas ir jį reikia pagreitinti bent porą kartų.

Pikc rašė...

Neatsibodo dar, nuopušėle? Rimtai esi toks bukas, kad tikiesi, jog niekas nesupranta, ko tu čia lendi su savo pezalais? ;)

Anonimiškas rašė...

O gal jo apsisukimai sulėtėjo, senatvė daro savo. O jūs, Pikc, ar spėjote viską sukonspektuoti?

Anonimiškas rašė...

Labai svarbi gerb.V.Radžvilo kalba. Reikia ją PP atspausdinti visą, nes nurodytas video įrašas tai - brokas. Praktiškai neįmanoma normmallai girdėti ką kalba pranešėjas. Gerai girdisi tik Aikštės TV užsklandos šaukinys pirmąsias 10 sek. Vėliau fono triukšmas viską užgožia. Aikštės TV jau eilę metų "gamina" toki niekalą. Gal jie tik užsideda sau "paukščiuką", kad dalyvavo renginyje. Tai pasityčiojimas iš žmonių. Negi jau taip sunku pasikonsultuoti pas gerus video-kino operatorius? Taigi, atspausdinkite V.Radžvilo pasakytą kalbą. Ačiū.

Pikc rašė...

Aha, matau, nuopušėlei neatsibodo. Sunki liga tas mazochizmas. :D

Anonimiškas rašė...

Grynu oru kvėpuoju, jei jau paklausėte... o kodėl Jūs manote, kad visi ir yra tuo, kuo skelbiasi? Jei iš tiesų tikras, pabandykite pagrįsti savo pasitikėjimą.

item