Vasario 16-osios jaunimo eitynės – visų mūsų reikalas

propatria.lt nuotrauka  Patriotinio jaunimo eitynės neabejotinai taps gražiu šventinių renginių baigiamuoju akcentu. Tačiau jos gali ta...

propatria.lt nuotrauka 
Patriotinio jaunimo eitynės neabejotinai taps gražiu šventinių renginių baigiamuoju akcentu. Tačiau jos gali tapti ir ypač svarbiu šalies politinio gyvenimo įvykiu. Jomis ne tik bus primintas ir pagerbtas šlovingas šalies istorijos įvykis – 1949 m. vasario 16-osios Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio deklaracija. Šios eitynės taip pat yra proga, nors kiek vėluojant, padaryti tai, kas nebuvo tinkamai atlikta prieš metus – prasmingai paminėti Valstybės atkūrimo šimtmetį. Ne tik 101-ąsias metines. 

Argi šimtmečio šventė nebuvo graži? Su jos fejerverkais, spalvingais balionėliais, šimtametrinėmis vėliavomis ir vėliavėlėmis, šventiniais laužais? Tokį nuoširdaus nustebimo įkvėptą klausimą teko ne kartą išgirsti kritiškai atsiliepus apie anos šventės atmosferą ir renginiuose vyravusią dvasią. Dabar kaip tik proga aiškiau ir plačiau išskleisti tada išsakytą mintį.

Prieš metus vykęs minėjimas iš tiesų buvo Šventės simuliakras. Okupacijos laikais skiriamosios linijos buvo daug aiškesnės. Tyli dvasios šventė patriotų sielose bei širdyse, kai viskas buvo suprantama be žodžių. Ir prie aukštesnių medžių ar pastatų slampinėjantys milicininkai, draugovininkai bei „organų“ darbuotojai, nervingai besistengiantys nepražiopsoti akimirkos, kai netikėtai kur nors suplevesuos Trispalvė. Slogi ir niūri, bet akivaizdi tikrovė.

Dabar sunkiau. Vasario 16-oji ne tik nėra draudžiama, bet iškilmingai minima aukščiausiu politiniu lygmeniu ir didžiausiu įmanomu užmoju. Bet toji šventė – simuliakrinė. Nes jos paskirtis – galutinai ištrinti iš piliečių sąmonės ir atminties tai, kas švenčiama. Pačią Lietuvos valstybę. Norint tuo įsitikinti pakanka paskaityti šventės koncepciją.

Joje rašoma: „Vasario 16-oji – pati reikšmingiausia Lietuvos istorijos data. 1918 metais įkurta nepriklausoma moderni piliečių valstybė, kurią turėjo valdyti demokratiškai išrinkta valdžia, ir kartu simboliškai atgaivinta senojoje Lietuvoje (1253–1795 metai) puoselėta Lietuvos valstybingumo tradicija.“ Klastotė bado akis: nutylima, kad toji „moderni piliečių valstybė“ pirmiausia buvo moderni tautinė lietuvių valstybė. Prieš šimtą metų lietuviai tapo valstybine tauta – tokia privalėjo būti pirmoji ir svarbiausia koncepcijos perduodama žinia.  Ši žinia ne tik neperduodama – ją išplauti ir ištrinti iš lietuvių atminties kaip tik ir buvo pagrindinis politiškai „nukenksminto“ šimtmečio minėjimo tikslas. Panašiai 1979 m. siekta paminėti tuometinėje TSRS seniausio Vilniaus universiteto jubiliejų – lyg ir leista pusbalsiu užsiminti, bet kartu reikalauta „neišduoti“, kad tai seniausias universitetas. Kad neįsižeistų „broliški“ Maskvos ir tuometinio Leningrado universitetai. 

Kita klastotė: „Moderni Lietuvos valstybė 1918 metais buvo kuriama remiantis visų piliečių lygybės, laisvės ir gerovės principais, tad pirmą kartą Lietuvos istorijoje visi šalies gyventojai, apsisprendę būti laisvi, tapo savo valstybės kūrėjais, o okupacijos metais – jos tradicijos saugotojais.“ Deja, ši valstybė nebuvo visų Lietuvoje gyvenusių tautinių bendrijų kūrinys, kaip norima įteigti šių dienų Respublikos piliečiams. Priešingai, tokios valstybės idėjos kitos tautinės bendrijos tada neparėmė ir priėmė ją tik vėliau, o tiksliau – susitaikė su jos egzistavimu.

Dar keistesnė koncepcijoje peršama ryšio su praeitimi samprata: „Šimtmetis atskleidė, kad mokame iš istorijos gelmės pasiimti tai, ko reikia dabarčiai; jeigu būtina, imamės atsakingo, neretai sunkaus visuomenės ir valstybės tobulinimo darbo; giname laisvę, kai šiai pamatinei vertybei iškyla pavojus; turime drąsos kurti ne tik savo, bet ir Europos bei pasaulio istoriją. Šie dalykai teikia pagrindą didžiuotis atkurtos Lietuvos laimėjimais, įkvepia kurti dabartį ir leidžia viltingai žvelgti į ateitį.” Kaip matyti, kalbama apie abstrakčią „istorijos gelmę“, bet nematoma reikalo priminti, kad moderniosios Lietuvos Respublikos pradžia ir pagrindinis stiprybę dovanojančios praeities šaltinis gali būti tik XIX a. tautinio atgimimo tėvų iškelta ir paskleista kultūriškai visavertės ir politiškai savarankiškos lietuvių tautos vizija. Apie ją koncepcijoje – nei žodžio. Nepaminėti net J. Basanavičiaus ir V. Kudirkos vardai. Todėl raginama „viltingai žvelgti į ateitį“, bet – nesisemiant jėgų iš šios tariamai „atgyvenusios“ vizijos ir nesidairant į „jau neaktualius“ jos kūrėjus ir skleidėjus.

Šitaip nutiko todėl, kad Lietuvos Respublikos šimtmetį reikėjo paminėti vadovaujantis ideologine Centro direktyva – tautos ir nacionalinės valstybė yra tik turinčios kuo greičiau išnykti atgyvenos. Jokių nacionalistinių perlenkimų! Minėkite tą savo šimtmetį, bet – tik kaip ES administracinis vienetas!

Simuliakrinės šventės grožybės ir buvo skirtos paslėpti šiai politinei tikrovei. Blizgučiai turėjo kompensuoti nesamą prasmę. Blizgantis paviršius klaidino puikiai. Atsimenantys ir branginantys Lietuvos Respubliką piliečiai buvo skatinami manyti, kad šalies valdžiai tikrai rūpi valstybė. Apžavėtam šventinių renginių ir reginių gausos jų dalyviui neturėjo kilti jokių „nereikalingų“ klausimų. Pavyzdžiui: kaip iš tiesų valstybės šimtmetį minėjusi šalis taip ir neįstengė bent jau tokia didinga proga sukurti sostinėje valstybės reprezentacinę aikštę ir pastatyti paminklą ilgiausiai valdžiusiam 1918 m. Respublikos Prezidentui? Tokių klausimų daug: ar Laisvės gynėjų dieną brukamų neužmirštuolių tikroji paskirtis nėra padėti šią dieną minintiems piliečiams kuo greičiau pamiršti, kad žuvusieji prie TV bokšto krito ne dėl abstrakčios „laisvės“, bet mokėjo gyvybės kainą už tai, kad būtų atkurta toji Respublika?

Šventiniai laužai sostinės prospekte – šaunus sumanymas. Jie gali būti. Tačiau pabūti prie laužų galima ir kaimo gegužinėse. Reikia šio to daugiau – šventės turinį atitinkančių minėjimo formų. Viena iš jų, politiškai telkianti forma – piliečių eitynės. Kitaip negu pastovėjimas ar pasisėdėjimas prie laužo, kuriančios artumo, sutelktumo ir bendro tikslo jausmą. Būtent tas tikslo jausmas tik ir gali vėl paversti Vasario 16-ąją mininčius lietuvius dvasiškai laisva, oria ir išdidžia – iš tiesų savo valstybę švenčiančia tauta.


Susiję

Vytautas Radžvilas 5363427618572849944

Rašyti komentarą

50 komentarų

Pikc rašė...

Radžvilas taip puikiai kalba, negaliu atsigrožėti, eisiu į eitynes pirmas ir nešiu didžiausią fakelą. Tikiuosi patirsiu tautos vienybę. :)

Už Landsbergį, už Radžvilą! rašė...

na ir žinoma už Šimonytę :)

Sėlis rašė...

Pagirios dar nepraėjo, ar tiesiog eilinė daugiadienė? Sojų pienas itin pavojingas liberastų protiniams gabumams, kuriais ir taip pasigirti negali. :D

Anonimiškas rašė...

Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons -

Atrodo, kad šie žodžiai pasakyti apie šiandienę Lietuvą.

Anonimiškas rašė...

,,...liberastų protiniams gabumams...'' - su visa pagarba, Sėli, bet su tokia formuluote niekaip negaliu sutikti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

,,Angių išperos, kas jus pamokė bėgti nuo besiartinančios rūstybės? Duokite tikrų atsivertimo vaisių!'' - sako Šv.Jonas Krikštytojas.

Pikc, jeigu pas jį būtų bent lašas proto, jis skirtu tiesą nuo melo ir pasitaisytų. Ooo, mes dar daug ko pamatysime - beje, tikrų atsivertimų taip pat.

T0mas J. rašė...

Liūdna, kad žmonės, kadaise organizavę patriotines Vasario 16-osios jaunimo eitynes Kaune, dabar persikraustė į Vilnių. Jose ir aš pasijausdavau jaunas kaip niekad.

Pasišnekėjot naciukai? rašė...

Kodėl jūs neigiate, kad Radžvilas palaiko patriarchą ir jo klauso? Juk jie seni bendražygiai, galbūt net vienam kuratoriui ataskaitas rašė...

Taigi reitingams į EP tai nepakenks...

T0mas J. rašė...

Kvailai pasakei. Kaip galima pavogti savo daiktą?

Anonimiškas rašė...

Nesuprantu, kodėl ProPatria neblokuoja trolių? Juk jų komentarus reikia iškar pašalinti.

Nesuprantu kodėl seni komunistai vaidina patriotus? rašė...

Paaiškinkit man. -Ar čia koks užslėptas gėdos jausmas veikia...?

Sėlis rašė...

Prie ko čia konservatnikai? :D

Anonimiškas rašė...

Šios eitynės netaps nei gražiu, nei vienijančiu renginiu, nes šventės išvakarėse portalas Pro patria papylė didelę dozę purvo, kad nebūtume vieningi, kad nesijaustume orūs ir išdidūs. Parašytas delfio lygio straipsnis daugelį iš mūsų įžeidė ir lauktume iš portalo vadovų bent atsiprašymo. Suprantame, kad pavydas yra žmogiška yda, būdinga iir aukšto intelekto žmonėms, bet kam tada kalbėti apie Tautos telkimą, vienijimą, kai realybėje to nėra. Įžeidinėti kandidatus į prezidentus - tiek I. Šimonytę, tiek A. Juozaitį jums tikrai garbės nedaro. Už kurį mes norėsime, už tą pabalsuosime. Tad piliečių eitynės gerai, bet geriau, kad dalyvautų ne visi piliečiai, nes ne visi pageidaujami. Tai buvo parodytas labai žemas lygis ir žodžiai, kad reikalinga Tautos vienybė, Tautos sutelkimas taip pat yra simuliakrai.
Prašyčiau komentaro nepašalinti.

Anonimiškas rašė...

Jei rimtai. Po paskutinio atsiliepimo man eitynės galės palaukti kitos Vasario 16, kol laikas panaikins to atsiliepimo nuosėdas ir kadangi pasiaiškinimų dėl to atsiliepimo nebus.

Teks laukti kandidatų nuo Radžvilo į Sojūzo parlamentą. Jei tarp kandidatų bus eitynių organizatorių, t.y. to atsiliepimo autorių, arba padvelks Patriarxo aplinkos žmogeliais (pirmas kandidatas yra buvęs Bilotaitės padėjėjas) teks pagalvoti, ar verta balsuoti. Kitaip sakant parlamantas galės būti išrinktas ir be mano balso:) Privatizuoti eitynes iš vargšų skustagalvių, kurie jas darė, kai kiti ėmė grašius seime, yra mažiausiai nepadoru.

Taip pat, jei bus persistengta gelbėjant ES arba kitaip patarnaujant patriarxui, balso taip pat nebus. Ne to mes iš jūsų laukiame.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Taip Propatria skaudžiai nuvylė. Dar nesinori tikėti, kad ši organizacija po konservatoriškai liberaliu sparnu. Žmonės sako, kad stebės ar tikrai apsimelavo kaip ir kitos jėgos. Šiuo straipsniu buvo šansas pasitaisyti. Bet to nepadaryta. Tik aptakios frazės visai netaisančios kilusio konflikto. Ir tikrai šlykštus poelgis - Vasario 16 išvakarėse nustumiama jėga, kuri daugybę metų organizuodavo fakelų eitynes. Praradote savo tikruosius palaikytojus. Greitai imsite smilkti konservatoriškoje erdvėje, kuri pasirodo jus globoja. Bet kam jūs ten būsite reikalingi? Jie su kiekviena diena vis labiau liberalėja. Ką plokštelę keisite?

Etatinis komentatorius/50 per val. rašė...

"Jie su kiekviena diena vis labiau liberalėja"

Konkretūs pavyzdėliai? Ar težaidžiame teletabišką lozungų žaidimą?

Anonimiškas rašė...

Radau tinkamą apibudinimą: Propatria - apgailėtina. Parodėte, kad stuburo neturite.

Etatinis komentatorius/50 per val. rašė...

Kviečiu visus remti Tautos idėją devalvavusių tautininkų projektą arba nebūsit normalūs/turintys stuburą. Propatrai, pagalvokit, KĄ DAROT!

Etatinis komentatorius/50 per val. rašė...

Kviečiu visus remti Tautos idėją devalvavusių tautininkų projektą arba nebūsit normalūs/turintys stuburą. Propatrai, pagalvokit, KĄ DAROT!

Anonimiškas rašė...

Tik rinkimams pasibaigus G. Landsbergis diktavo griežtas sąlygas - jie neis į kooliciją, jei bus nustumti liberalai. Ir šiandien jo požiūris liberalus. / Nors po kyšio paviešinimo savo draugiškumo viešai nebegali demonstruota/. Jų kandidatė Šimonytė pati tikriausia liberalė. Nebūtina, kad žmogus vadintu save liberalu. Reikia spęsti pagal jo elgesį. O jei prisiminti Vytį. Jei konservatoriai būtų norėję matyti senąjį Lietuvos valstybingumo simbolį sostinėje. Jis ir būtų. Bet ne, laimėjo liberalai po kažkokios "komisijos" priedanga. Kaip dabar mėgsta kartoti: velnias slypi smulkmenose. Nors Vytis tikrai ne smulkmena. Visos stambiausios partijos turi akivaizdžių liberalizmo apraiškų. Kodėl, sunku pasakyti. Ar vykdomas liberalistinis spaudimas, ar kažkas kitas...?

Anonimiškas rašė...

Čia jūsų įrodymai? Beje, neteko pažinti nei vieno propatro (o pažįstu virš 10), kuris bent svarstytų galimybę palaikti Šimonytę.

O man juokinga rašė...

Arvydas Juozaitis pakvietė, pirmą kartą ir žygiuosiu. Pirma kartą, nes tos skustagalvių eitynės būdavo priimtinos tik morališkai, bet ne estetiškai. Juolab kad susirinkdavo neaiškios grupelės asmenų, man, suaugusiam žmogui trintis tarp kažkokių skustagalvių... A.Juozaičio skustagalviškumu neapkaltinsi.
Paskui pasirodė pranešimas, kad kažkokie, garsūs, niekam nežinomi organizatoriai, atsiriboja nuo to, kuris visus pakvietė į eitynes. -Norėjote reklamos? Gavote reklamos. Dėkokite Arvydui Juozaičiui, dabar jūsų žinomumas pakilęs ir kaip organizacijos, ir kaip kiršintojų, tarpusavyje nesusitariančių asmenų.
Viešas skalbinių skalbimas dar niekam niekada nepridėjo balų. Kažkodėl prisiminiau Irmą Jurgelevičiūtę, moraline prasme ji labai artima "organizatoriams".
Kadangi patys pritraukėte dėmesį, pradėjo atsirasti žinančių (perskaičiau komentarus, čia ir FB) Pasirodo "organizatoriai" yra susiję su konservatoriais,kas padėjėjas, kas vėl kažkaip, tai viską paaiškina. Juolab kad atsirado kvietimų, atvykti į eitynes geriausiai Lietuvos buhalterei palaikyti...
Nežinojau aš, nei kas tos Pro patria, nei koks ten kosmonautinis "jaunimas".

Į eitynes buvau nusprendęs neiti, su konservatoriais man ne pakeliui.
Bet,pasirodo Arvydas Juozaitis tikrai neieško priešų, į eitynes eis. Aš negalėčiau...


P.s. nenustebčiau jei ištrintumėte. Iki Arvydo Juozaičio nieko apie jus nežinojau,ko gero, kaip ir daugelis žmonių. Konservatorių stiliuku pasidarėte sau reklamą. Kiek konservatorių į trispalvę bevyniotum, vis tiek priešų ieško, kad tik ką sukiršinti, pakenkti...

Etatinis komentatorius/50 per val. rašė...

Kviečiu visus remti Tautos idėją devalvavusių tautininkų projektą arba nebūsit normalūs/turintys stuburą. Propatrai, pagalvokit, KĄ DAROT!

Ilgesnius komentarus rašau 20 komentarių per val greičiu.

O man juokinga rašė...

Jūsų komentaras po mano postu, nei į temą, nei juokingas. Jei čia taip pateisinate savo elgesį, bandydamas kvailai"trolinti", man jūsų gaila.

Anonimiškas rašė...

Tikiuosi neaiktelėsi po kelių savaičių.

Anonimiškas rašė...

Pripažįstu, apie Ingridą buvo originaliau, nei apie Songailą. Pro patrams labai skauda, kad tautinikai išnyko:) Maždaug skauda panašiai, kaip konservatoriams.

Anonimiškas rašė...

Įdomu kas labiau myli Lietuvą, Radžvilas, Juozaitis ar Ingrida? Liko tik viena diena ir sužinosim.

Anonimiškas rašė...

Viena aišku tu eitynių bijoma, kaip bijo velnias kryžiaus, liberastai ir visokio plauko bepročiai prakaituoja, kiti raunasi plaukus nuo subinės.

Gabrielė rašė...

10:20 iš kur traukei, kad Juozaitis dalyvaus eitynėse?

Anonimiškas rašė...

Kuo daugiau balsų Juozaitis atitrauks nuo Skverno, tuo labiau antrame ture matysime Ingridą.

Anonimiškas rašė...

Juokingiausia, kad tiek Radžvilas tiek Juozaitis buvo liberalų partijoje, prisidėjo prie jos augimo ir ėjo koja kojon su liberalia Lietuva. O dabar abu priešingoje barikadų pusėje, o pešasi tarpusavyje. Kai kuriems žmonėms tiesiog nelemta būti Lietuvos istorijos dalimi.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Kaskis rašė...

Tegu loja.Įkast, taigi, negali?Pasigėrėkime tvarto kiemsargiais

Kaskis rašė...

Kiek daug pas jus ,,jeigu" ir kaip lengvai jūs paveikiamas:D)Sėkmės nieko neveikti dar 20 metų

Kaskis rašė...

Jūs teisus.Taip, jie buvo liberalų pusėje. Bet tikrai ne to išsigimusio liberalizmo darinio, kuris mutavo Lietuvoje ir pavirto į amoralių asocialų susivienijimą, diktuojantį šalies politikai savo taisykles.Pradedant valstybės politika, valdymo institucijom, šalies ūkiu ir baigiant eilinio žmogaus gyvenimu.

T0mas J. rašė...

Nėra tokio dalyko kaip "liberali Lietuva".
Lietuvos liberalai - tokie yra. Tai dėžutininkai.

Anonimiškas rašė...

Pagalvota ir be tavo priminimo. Esi laisvas.

Sėlis rašė...

Apie Pro Patria nieko nežinojai, bet atėjai postringaudamas, lyg viską jau žinotum. Perskaitei porą trolių komentarų ir patikėjai jų pezalais apie konservatnikus ir arkliadantės šimonytės palaikymą? Tavo bėdos, jei nesugebi atskirti šizofreniškos propagandos.

Sėlis rašė...

Stengiesi, pluši dėl arkliadantės. :D

Sėlis rašė...

Liberalų vardą suteršė, kaip ir konservatorių, visokie apsimyžę neomarksistai.

Danutė rašė...

Mindaugas Šerna :
#Etiketės kurios skaldo
Tikrasis susiskaldymas įvyksta tada, kai žmonės ima save tapatinti su pasirinkta etikete - partija, judėjimu..ir nutolsta nuo esmės - i d ė j o s ar idealų, kuriuos visai nesenai išpažino.
Jie tada klausia : - Tu su mumis ar ne su mumis?
Tie, kurie eina su idėja širdyse - tokie klausimai nekyla.
Tokie klausimai kyla tik žmogui su etikete.
Etiketė, tarytum raištis ant akių, kurio paskirtis nutraukti žmones nuo idėjos ir įtraukti į siaurą partijos, judėjimo koridorių, kuriame tik savi, tokie pat su etiketėmis.
Kas tau svarbiau?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2066236463676053&set=p.2066236463676053&type=3&theater

Anonimiškas rašė...

Radžvilas ir Juozaitis yra tiesiog sistemos nepritapėliai ir bando prisitaikyti keisdami nuomones greičiau nei savo apatinius. Kaip jie keičia pažiūras yra net juokinga: Juozaitis buvo ir liberalas, ir dirbo Brazauskui, ir dabar tautininkas, bet namuose kalba rusų kalba. Ar kas nors gali pasitikėt tokiais žmonėmis? Jokio stuburo!

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Gana teisingas pastebėjimas.

supratingas rašė...

Fakelai fakelais, o dabar esminis klausimas - papuvusių kiaušinių nešitės?

Anonimiškas rašė...

Klaida, skaityti: "Ne vienam ar kitam kokiam nors "judėjimui"

item