Seime – konferencija dėl vienalytes „santuokas“ pripažinti nurodančio KT nutarimo

lrkt.lt nuotr. alkas.lt Vasario 12 d., antradienį, 10.30 val. Seimo spaudos konferencijų salėje (II rūmai) vyks Kovo 11-osios Akto ...

lrkt.lt nuotr.

Vasario 12 d., antradienį, 10.30 val. Seimo spaudos konferencijų salėje (II rūmai) vyks Kovo 11-osios Akto signataro Bronislovo Genzelio spaudos konferencija, skirta atkreipti Seimo narių ir visuomenės dėmesį į tai, kad Konstitucinio Teismo (KT) 2019 m. sausio 11 d. kai kurie nutarimo dėl leidimo gyventi užsieniečiui „santuokos“ pagrindu teiginiai galimai prieštarauja Konstitucijai.

Kaip žinia, sausio 11 d. KT paskelbė, kad Lietuva turi išduoti leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje užsieniečiui, kitoje valstybėje „susituokusiam“ su tos pačios lyties lietuviu, kaip jo šeimos nariui. Toks sprendimas buvo priimtas nepaisant to, kad Lietuvoje nėra leidžiamos vienalytės „santuokos“ ir toks bendro gyvenimo būdas nepripažįstamas šeima. Iki šio KT sprendimo Migracijos departamentas, užsienyje „susituokusiems“ tos pačios lyties asmenims teisės keltis į Lietuvą paskui savo „sutuoktinį“ nesuteikė, pabrėždamas, kad Lietuvoje tos pačios lyties asmenų „santuokos“ ir partnerystė nėra teisiškai pripažįstamos. Nuo šiol to bus galima nepaisyti.

Pasak spaudos konferencijos rengėjų, minėto KT nutarimo teiginiai galimai prieštarauja net 8 Konstitucijos straipsniams. „Šie teiginiai sukuria teisines prielaidas ateityje riboti žmonių sąžinės laisvę, valdžios institucijoms nesiskaityti su žmonų nuomone dėl svarbiausių valstybės gyvenimo klausimų, drausti Seimo nariams spręsti šeimos teisinio reguliavimo klausimus, remiantis savo įsitikinimais, nepripažinti žmonių teisės reikalauti referendumo dėl šeimos instituto konstitucinės sampratos išsaugojimo ar pakeitimo“, – rašoma spaudos konferencijos rengėjų pranešime spaudai.

Spaudos konferencijoje visuomenė bus supažindinta su grupės signatarų ir mokslininkų, bei visuomeninių organizacijų Seimui įteiktu prašymu, kad Seimas, remdamasis suinteresuoto asmens teisėmis, kreiptųsi į KT, prašydamas paaiškinti, ar kai kurie KT nutarimo teiginiai neprieštarauja Konstitucijai.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvaus Atkuriamojo Seimo deputatė Zita Šličytė, filosofas profesorius Vytautas Radžvilas, profesorius Vytautas Daujotis, teisės profesorius Saulius Arlauskas ir Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centro atstovas Vytautas Budnikas.

Žiūrėkite spaudos konferencijos tiesioginę transliaciją ir užduokite klausimus jos dalyviams tiesiogiai internetu – ČIA (nuoroda veiks tik vykstant spaudos konferencijai).

Susiję

Šeimos politika 2284094915772505765
item