Atvertas kelias pigiai darbo jėgai

respublika.lt   Migracijos departamentas informavo įvedantis procedūrinius palengvinimus įdarbinant trečiųjų šalių piliečius. Ir net ne...

respublika.lt 

Migracijos departamentas informavo įvedantis procedūrinius palengvinimus įdarbinant trečiųjų šalių piliečius. Ir net ne aukštos kvalifikacijos, nors anksčiau buvo kalbėta, kad Lietuvai trūksta būtent jų. Tiesa, Migracijos departamento dėl to kaltinti negalima, jis vykdo tik tai, ką nusprendė politikai. O jie nusprendė pataikauti darbdaviams, norintiems pigios darbo jėgos: kam mokėti geresnę algą vietiniam, jei baltarusis ar ukrainietis mielai sutiks dirbti už gerokai mažiau?

Kalti - politikai

Nuo šių metų kovo 1 dienos užsieniečiams, atvykstantiems dirbti į Lietuvą ne aukštos kvalifikacijos darbus, nebereikės pateikti dokumentų, patvirtinančių jų turimą kvalifikaciją. Taip pat nebūtina turėti ne mažesnę negu vienerių metų darbo patirtį pagal turimą kvalifikaciją per pastaruosius dvejus metus. Kartu atsisakyta ir privalomo darbo sutarčių registravimo Užimtumo tarnyboje.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė „Respublikai“ sakė, kad jos vadovaujama institucija yra niekuo dėta - tik įgyvendina Seimo priimtas įstatymo, susijusio su užsieniečių teisine padėtimi, pataisas.

„Po truputį sąlygos užsieniečiams įsidarbinti Lietuvoje lengvinamos ir lengvinamos. Štai dabar - nekvalifikuotiems, o dar rengiamas siūlymas Seimui palengvinti ir sąlygas aukštos kvalifikacijos darbuotojams, nes mūsų rinkai labai trūksta darbo jėgos, darbdaviai labai nori įsivežti darbuotojų iš užsienio. Rinka tai diktuoja“, - tikino E.Gudzinskaitė.

Tūkstančiai užsieniečių

Užimtumo tarnyba (buvusi Lietuvos darbo birža, - aut. past.) skelbia, kad Lietuvos rinkai pernai labiausiai trūko sunkvežimių vairuotojų. Tačiau jie figūruoja ir sąraše profesijų, kurių atstovų yra daugiausiai darbo biržose.

„Profesijos nepatrauklumą lemia ilgai trunkančios komandiruotės, nutolimas nuo šeimos, nepatogus darbo grafikas, rizika kelyje, sveikatos problemos dėl nuolatinio sėdimo darbo“, - konstatuoja Užimtumo tarnyba. Taip pat nepatrauklumą lemia ir neproporcingai, lyginant su šiais neigiamais kriterijais, mažos algos.

Be institucijos išduodamo dokumento atvykti dirbti į Lietuvą gali užsieniečiai, kurių profesija patenka į trūkstamų profesijų sąrašą. Jame - ne tik minėti vairuotojai, bet ir suvirintojai, betonuotojai, elektrikai bei dar maždaug 10 profesijų. Vien per pirmąjį praėjusių metų pusmetį (tai - naujausi pateikiami duomenys) buvo išduoti 7852 leidimai laikinai gyventi ir 18300 nacionalinių vizų. Kitaip tariant, užsieniečiams leidžiama dirbti ir tuos darbus, už kuriuos darbdaviai lietuviams nenori mokėti normalių algų. O užsieniečiams, ypač baltarusiams bei ukrainiečiams, net ir minimalios Lietuvos algos yra didžiuliai pinigai. Tačiau vykdant tokią politiką savų bedarbių skaičius tik didėja.

„Tai, ką jūs sakote, yra teisinga. Bet yra saugiklis, kad užsieniečiui būtų mokamas toks pat atlyginimas kaip Lietuvos piliečiui. Todėl trūksta faktų sakyti, kad užsieniečiai dempinguoja atlyginimus“, - bandė kontrargumentuoti E.Gudzinskaitė.

Viską lemia apetitas

„Respublikos“ kalbinta Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė tokiam E.Gudzinskaitės kontrargumentui kategoriškai nepritaria. Anot jos, jei nebūtų duodamas leidimas įsivežti pigios darbo jėgos iš trečiųjų šalių, Lietuvos darbdaviai būtų priversti mokėti nors kiek didesnes algas lietuviams ir nepatrauklios profesijos iškart taptų patrauklesnėmis. Tačiau didinti algų nereikia, kai leidžiama pasikviesti užsieniečių.

I.Ruginienė net neabejoja, kad darbdaviai, kurie ir išsikovojo lengvesnes sąlygas įsivežti darbuotojų iš trečiųjų šalių, to siekė tik tam, jog nereikėtų mokėti didesnių algų Lietuvos gyventojams.

„Tačiau jie tam tikra prasme kiša pagalius ir sau į ratus. Juk, jei nepagailėtų didesnių algų vietiniams darbuotojams, šie savo ruožtu pirktų daugiau tų pačių darbdavių prekių, paslaugų. Tiesa, yra ir atsakingo verslo, kuris supranta, kad darbuotojams reikia užtikrinti geresnes sąlygas ir didesnius atlyginimus. Manome, kad tokius turėtų skatinti ir valstybė - dotacijomis, mažesniais mokesčiais ir panašiai. Keliame šį klausimą, tačiau kol kas apie tai tėra diskutuojama“, - sakė I.Ruginienė.

Pasak jos, politikai yra netoliaregiai, nesupranta, kad tokiais sprendimais tik didins nedarbą Lietuvoje, o šią problemą reikės spręsti pašalpomis. Be to, dalis Lietuvoje dirbančių užsieniečių oficialiai įdarbinami, pavyzdžiui, Lenkijoje, kur ir moka mokesčius. I.Ruginienės įsitikinimu, leisti į Lietuvą atvažiuoti galima tik tiems specialistams, kurių nėra Lietuvoje. Ir tik laikinai - kol bus parengti vietiniai specialistai.

Kodekso spragos

Profsąjungiečių atstovei juokingi atrodo argumentai, kad darbdavius drausmins saugiklis: esą jie negalės užsieniečiui už tą patį darbą mokėti daugiau nei Lietuvos gyventojui.

„Jei 400 eurų už sunkų darbą pasiūlys lietuviui ir, pavyzdžiui, baltarusiui, pastarajam tai atrodys dideli pinigai. Be to, Lietuvoje yra problematiškų sektorių, kuriuose mokami atlyginimai vokeliuose. Kokio nors elektriko iš Lietuvos už minimalią algą niekaip neprisikviesi. O ukrainiečiui ar baltarusiui minimali - pats tas. Kaip dabar yra elgiamasi? Darbo kodeksas neleidžia už kvalifikuotą darbą mokėti minimumo. Todėl pridedamas vienas euras - ir kodeksas jau nepažeidžiamas. Lietuvis už tokią algą neis dirbti, tačiau visada atsiras užsieniečių į šią vietą. O mūsų elektrikai verčiami emigruoti, kur už tą patį darbą gaus keliskart daugiau. Tuo metu mūsų įmonės, nenorinčios prie algos pridėti keliasdešimt eurų, akcininkams išmoka milijoninius dividendus. Jei savininkui nepavyksta nusipirkti BMW, tai jau sako, kad yra blogai“, - schemą atskleidė I.Ruginienė.

Parengė Danas Nagelė.

respublika.lt

Susiję

Demokratija ir valdymas 3704775413407811064

Rašyti komentarą

31 komentaras

Skaitytojas rašė...

Po velnių, dar maža rusų kalbos Lietuvoj?

Nežiniukas rašė...

Ne čia yra pagrindinė problema - problema yra minimalioje mėnesinėje algoje.

Užtenka palyginti MMA Lietuvoje ir Vakaruose ir taps aišku, kad ne Migracijos departamentas kaltas.

Ir dar - jei pavyzdžiui, Lietuvoje iš viso būtų nenustatytas MMA, manau, lengva būtų nuspėti, kokios algos būtų mokamos paprastiems darbininkams.

T0mas J. rašė...

Na ir niekšas Skvernelis..
Turtuolių darbdavių tarnas. Paprastų žmonių priešas.

Audrius rašė...

Lietuviai mūsų darbdaviams nerūpi, deja. Svarbu 'babkės'. Jau dabar ukrainiečiai uždirba daugiau, nei mūsų tautiečiai 'fūristai' (teko klausytis dviejų lietuvių pokalbio) , mažinamos darbo valandos kavinėse lietuviams, nes pigiau samdyti ukrainietį. Tragedija :( Mes ne žydai, kurie vienas kitą palaiko..

Anonimiškas rašė...

Mano nuomone, tokius sprendimus priimantys išduoda savo šalį.

Nežiniukas rašė...

Yra toks anekdotas:
Kalbasi du draugai:
-Jei tu turėtum du namus, ar vieną man padovanotum?
-Žinoma.
-Koks tu geras draugas. O jeigu turėtum du automobilius, ar vieną man padovanotum?
-Be abejonės.
-Kaip aš džiaugiuosi turėdamas tokį draugą. O jeigu turėtum dvejus marškinius, ar vienerius man padovanotum?
-Ne.
-Bet kodėl?
-Nes aš turiu dvejus marškinius.

Visi besipiktinantys niekšais verslininkais, akivaizdu, kad jie patys nėra verslininkai. Taip pat nėra nuoširdūs: Tegul tik sau atsako į klausimą: kur eina pirkti dešros: į mažo ūkininko krautuvėlę, kur jo gamybos dešra brangesnė, ar į prekybos tinklą, kur ta pati dešra, bet iš svetur atvežta su akcija kažkiek pigesnė, nes ją pagamino stambus koncernas ir todėl jis gali pardavinėti pigiau?

Ir jeigu sau atsakėte, kad einate į prekybos tinklą, nes jums svarbu mažiau išleisti pinigų, o ne kažkokios "nesąmonės" - remti smulkųjį pardavėją, tai leiskite paklausti, kodėl smerkiate verslininką, kuris samdosi tokios pačios kvalifikacijos darbuotoją, baltarusį, bet pigesnį, nes jam, kaip ir jums, nerūpi kažkokios "nesąmonės" - pirmiausiai įdarbinti Lietuvos gyventojus?

Audrius rašė...

Senokai buvo atsidariusi Naminio dūmo parduotuvė Klaipėdoje. Prekiavo namine rūkyta, vytinta mėsa ir kt. Buvo gwrokai brangiau nei parduotuvėse, bet pirkau. Rūpėjo kokybė. Deja, praėjus kiek laiko, ta pati peodukcija, tik pigiau, atsirado iki, maksimoje. Tai koks čia verslas? Iš inercijos dar pirko pas juos, bet šiuo metu jų ir nebeliko. Nors maksimoje vis dar matau jų produkciją, bet neperku.
Tai gi esmė ne tame, kad aš ne verslininkas. Taip, jis turi siekti pelno, klausimas, kokias būdais (verslo tęstinumas, atsipirkimo laikas, pelno marža, pagaliau etika).

Anonimiškas rašė...

joo,o žadėjo valstiečiai lietuviais rūpintis,emigrantus grąžinti. Bet,kadangi mes,leidžiame valdžiažmogiams,su mumis elgtis,kaip su maušiais,tai tie ir elgiasi.

Anonimiškas rašė...

Nesustabdomas procesas, mūsų darbštus važiuoja dirbt ten kur daugiau moka, ir ten gali mokėti daugiau, pas mus atvažiuos tie kuriems daugiau mokės, nes iš ten kur jie atvažiuoja , jiems moka mažiau.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

apie "nesustabdomus procesus", t.y. apie "geležinius istorijos dėsnius" ir "neišvengiamą žmonijos raidos kryptį" bei panašius kliedesius labai mėgo kalbėti visų padermių marksistiniai bolševikai, pasaulinės komunizmo revoliucijos fanatikai

Anonimiškas rašė...

Jus tokie patys bolševikai, tik spalvos skirtingos, nesustabdomi procesai buvo yra ir bus, jokie ten geležiniai ar deimantiniai, net ir auksiniai dėsniai negalioja, yra amžini dėsniai, nelabai žinomi ir dvikojui padarui, nors jis dedasi žino viską, kaip ir bolševikai, ,,užkariautojai'' Visatos.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Įžvelkime teigiamas puses: turime vieną valstybinę kalbą, bet galimai bus net dvi, bus kuo pasigirti liberalmarksistiniuose suvažiavimuose, dabar į darbą kelia žadintuvas, ateityje nemokamai prikels garsiakalbis iš minareto, jei bus šariatas, ne vienas lietuvis mielai tuo pasinaudos ir teisėtai turės kelias žmonas,taigi nereikės slapstytis pakrūmese, vestuvių planuotojai turės daugiau darbo, nes gauti ES pilietybė yra naudingas reikalas, o ten jau tikrai padaugės gimimų, taigi sumažės amžiaus vidurkis ir t.t. Ateitis - šviesi . Ačiū partijai už nuolatinį rūpestį!

Anonimiškas rašė...

Jūs neteisus: kai mane prievarta mokino vidurinėje rusų kalbos, buvo sakoma, kad šią kalbą būtina mokėti, nes ja kalbėjo didysis leninas (tas pats leninas, kurio be galo žiauriais nurodymais buvo išnaikinti tūkstančių tūkstančiai tų pačių rusų ir kitų tautų atstovų).

Anonimiškas rašė...

prie sovietų aiškino, kad pasaulinė proletariato revoliucija yra nesustabdomas porcesas

Pikc Kažinkavičius rašė...

Geras humoro (nors ir juodo) jausmas. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Va būtent. ;)

Anonimiškas rašė...

Taip padaryta ne vien dėl pigios darbo jėgo. Atrodo, ryškėja ir tai, ką buvo galima numanyti jau ir anksčiau.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

O juk čia ne tik ekonominė, bet ir politinė - ar netgi valstybė saugumo problema: atvykėliai nemoka lietuviškai (pvz., netgi "Kauno vandenų" darbuotojai reikalauja "govorit' pa russki" - apie situaciją kokiame Vilniuje, ko gero, net neverta kalbėti), tad stumiama lauk valstybinė kalba, o be to, kas gali pasakyti, kiek iš tų gausėjančių ekonominių imigrantų yra "koloradai" ir kaip jie elgtųsi, tarkim, Rusijos agresijos atveju?

Anonimiškas rašė...

Būtent taip. Be to, siekiama formuoti ir plėsti promaskvietišką elektoratą - čia jau panašu į ilgam laikui suplanuotą strategiją, nes aišku, kad viena ranka bus importuojami ,,ekonominiai'', kita - dosniai finansuojamos promaskvietiškos politinės ir ekonominės grupuotės. Pagrindinis tikslas - sujungti Karliaučiaus ir Gudijos teritorijas, anuliuojant vieintelę Baltijos šalių sausumos jungtį su Lenkija - Suvalkų koridorių. Ir toliau kryptingai siekiama mažinti etninių lietuvių skaičių Lietuvoje - ne vien todėl, kad dabartinė ES administracija yra priešiška nacionaliniam valstybės valdymo branduoliui ir nacionaliniams suverenių valstybių interesams, bet ir dėl dujų-naftos lobizmo - šitų žodis dėl galimo slapto įtakos sferų perdalijimo Europoje tikrai ne paskutinis. Daug žalos pridarė ir netikę Lietuvos vadovai, visiškai neatkreipiantys dėmesio i realią Lietuvos problematiką ir pamiršę arba išvis negalintys suprasti, kad Vilnius - toli gražu ne visa Lietuva. O Vakarų Europos analitikai - akyli ir patyrę, nesiliaujanti iš Lietuvos bėgančių lietuvių banga buvo bemat užfiksuota Vakarų Europoje, tad logiški klausimai: ,,Kas ten darosi toje Lietuvoje, kad iš jos taip žmonės bėga?'' - aišku, Vakarų stebėtojams greit tapo žinomos ir visos detalės, kas yra kas. Greičiausiai Lietuvos valdžia gavo geros pylos, bet apie tai Lietuvos žiniasklaidoje - geležinė tyla. Tiesa, vienas dalykas vis tik paaiškėjo: tai, kad Lietuvai ES parama yra sumažinta 25% - tai tikrai ne atsitiktinumas, tai rimtas įspėjimas, kad ,,Arba susitvarkote, arba negausite jokių ES pinigų''. Gali būti, kad dabartiniai teisėjų ir advokatų areštai - irgi ES direktyvų padarinys. Čia, galima sakyti, pirma serija, kuri baigiasi savivaldybių rinkimais - arba naujais grupuočių susitarimais dėl sekančių pinigų dalybų. Antroji bus tada, kai ES pinigų srautas ims drastiškai mažėti ir prasidės grupuočių kova dėl paskutinių ES dotacijų - tikrai atsiras ir tokių, kurie nenorės dalytis, o tai gali įvykti kaip tik prieš 2020-ųjų Seimo rinkimus.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Greičiausiai Lietuvos valdžia gavo geros pylos" - SMARKIAI abejoju: Vakarams šita masinė migracija yra netgi LABAI naudinga - gi už dyką gauna pigios ir kvalifikuotos (už Lietuvos pinigus paruoštos) darbo jėgos, kuri net ne integruojasi, bet asimiliuojasi per porą kartų. Taigi čia aukso kasyklos. :)

Anonimiškas rašė...

Nuo tų, kurie viršūnėms atsiskaitinėja už savo parašus, kam skirti pinigų, o kam ne - galėjo ir gauti. Šiaip ar taip, ne tokios jau mažos sumos ėjo į Lietuvą. O dėl pigios ir kvalifikuotos darbo jėgos - Vakarų Europos darbo jėgos poreikis toks, kad Lietuvos indėlio šiame okeane negalima pavadinti net lašu jūroje. Net ir bendrai sudėjus Bulgariją, Rumuniją, Lenkiją ir kitas Rytų Europos šalis, Vakarų Europos darbo jėgos poreikiai mažai pasikeitė tuo labiau, kad dalis išvažiavusiųjų yra pakankamai nuovokūs - kaip jie buvo pirmieji, greit pajutę galimybes užsidirbti ten, kur apsimoka, taip jie yra pirmieji, pamatę, kad jau verta važiuoti kitur. Vakariečiai tiesiog nesupranta, kaip su pora aukštojo diplomų galima dirbti nekvalifikuotą arba kitos kvalifikacijos darbą - tarkime, statybose - ir netgi ne visada noriai tokius darbus siūlo.

stasys rašė...

Skvernelis negali kitaip , didžioji dalis legaliai dirbančiu užsieniečiu samdomi iš lenku firmų . O tai reiškia mokesčių atitinkama dalį mokame ir jiems . Tokia situacija dar prie metus laiko reikėjo verktinai taisyti . Seimas kaip visada vieluoja ,ne Lietuvos verslo naudai . Na kas trukdė Skverneliui ta padaryti tik atėjus į Seimą ? juk tendencijos buvo tos pačios .Jei nekurti sąmokslo teorijų apie jo gerus santykius su lenkais čia aiškiai prasimušą tas lietuviškas „pagyvensime pamatysime“ ..Mintis leisti atvažiuoti kitiems į Lietuva dirbti nėra bloga ..dėka silpnavalio Butkevičiaus jam buvo primesta profsąjungų idingą profesinio reguliavimo įvežamu darbuotoju atranka.. kuri mano nuomone ne tik išaugino paslaugu kainas privačiame sektoriuje bet ir jas padarė mažai konkurencingas . Jei Premjeras chliupikas ir eina paskui profsąjungų uodegas Lietuva visada vilksis ES uodegoje .. mes juk kovojame ne su mažomis algomis o nuostata „algos turi būti uždirbamos o ne gaunamos“ . ..mintis į žema minimumą ..

Anonimiškas rašė...

Ppaprašyti išvardinti lenkų firmos, kurių filialuose Lietuva dirbti užsieniečiai. To nepadarius - raus iš čia.

supratingas rašė...

> stasys 2019-03-01 06:36

Sakykite, o ką tiksliai jūs turite omenyje sakydamas, kad seimas vėluoja verslo nenaudai? Kiek aš suprantu, tai ši sistema netgi labai palanki verslui, nes "pinga" atlyginimas. 1000 eurų lietuviui į rankas kainuoja nepilnai 1600 eurų, o "eksportuotam" (nes dažnai nėra jokio komandiravimo, o tik paprasčiausias nenelegalus darbas) iš Lenkijos ukrainiečiui tekainuoja 1000 eur. Valstybė čia patiria žalą, bet kur jūs čia įžvelgiate nenaudą verslininkams?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Mane irgi prievarta mokino (kaip dabar mokina anglų) - bet nepykstu: kaip sako, "poznai vraga svoego". :)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

anūko fb jau paskelbtas karas prieš Vengriją :)) ,,nu mes tai, žinote, baisiausiai už demokratiją...''

item