A. Endriukaitis ir V. Terleckas: už antinacionalines nuostatas – Nacionalinė premija

Algirdas Endriukaitis | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr. Šiandien, vasario 15-ąją, Seime įvyko Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų Alg...

Algirdas Endriukaitis | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.
Šiandien, vasario 15-ąją, Seime įvyko Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų Algirdo Edriukaičio ir Vlado Terlecko spaudos konferencija „Nacionalinė premija už antinacionalines nuostatas“ (konferencijos įrašą galite rasti – ČIA). 

Konferencijos metu A. Endriukaitis paskelbė, kad, Lietuvos politinių kalinių tremtinių bendrijos vertinimu, prokuratūros (konkrečiai – bylą nagrinėjusio prokuroro Justo Lauciaus) atsisakymas teisiškai įvertinti Mariaus Ivaškevičiaus romane „Žali“ išsakytus Lietuvos partizaninę kovą ir konkrečius joje dalyvavusius asmenis žeminančius teiginius, yra nepagrįstas. Taip pat patvirtinta, kad šį prokuratūros sprendimą nuspręsta apskųsti teismui.

A. Endriukaičio teigimu, 2018-aisiais, praėjus šešiolikai metų nuo pirmojo leidimo, išleistas antrasis „Žali“ leidimas ir kita prokuratūrai pateikta informacija nedviprasmiškai rodo, kad prieš partizaninį judėjimą nukreiptas Mariaus Ivaškevičiaus veikimas buvo sąmoningas ir suplanuotas.

Kaip pastebėjo V. Terleckas, prokuratūros išsakyta motyvacija atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą suformuluotą itin neadekvačiai, nes joje ignoruoti net baziniai bylos aplinkybių supratimui būtini faktai, pavyzdžiui, tai, kad buvo ne vienas, o du knygos leidimai.

V. Terleckas siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad vis dar neaišku, kokiais kriterijais remiantis nuspręsta, jog rytoj, vasario 16-ąją, iškilmingai valstybinį apdovanojimą atsiimsiantis Marius Ivaškevičius yra vertas ne bet kokios, bet nacionalinę reikšmę oficialiai turinčios premijos.

Susiję

Istorijos politika 2938344401708025359

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Jegu jums! Nenuleiskit ranku! Nepasiduokit!

Anonimiškas rašė...

Jokiu būdu nepasiduokite. 1.Jei tai meninė kūryba, tuomet negalėjo minėti pavardžių. 2. Jei tai istorinis romanas - iškraipė istoriją Seksualines autoriaus fantazijas galime vadinti įžeidžiančiomis. Ką jis žvakę laikė?

Anonimiškas rašė...

Kuo Ivaskevicius skiriasi nuo Paleckio, kuris siandien sedi kalejime?



antanas rašė...

Skųsti būtina. Bent jau mano žiniomis prokuroras J.Laucius antrą kartą įrodė, kad labiau lojalus Kremliui, o ne Lietuvai. Liūdnai pagarsėjusį prokurorą J.Lauciu prisiminkime, kaip jis tardė ir leido rusams tardyti mergaitę (vaiką) E.Kusaitę, kuriai buvo fabrikuojama tariamo terorizmo byla prieš Rusiją...

Anonimiškas rašė...

Na, kas klausė šiandien iš Mažosios studijos Ališausko vardu skelbtą kovotojų už Laisvę įvertinimą (dėmesio neverti, neįtakingi marginalai, turėjo jaustis kaip purvinu skuduru nuo krikščionio per veidą gavę... Negirdėjusieji paklausykite patys: – lrt.lt/mediateka/irasas/1013712675/mazoji-studija-popiezius-ir-pasaulis-2019-02-16-17-05 nuo 11 : 12 min. Gerai, kad apskritai neuždraudė turėti nuomonę, kalbėti politiniams kaliniams, tremtiniams, buvusiems partizanams. Kažko tokio net iš jo nesitikėjau... Ačiū Dievui, dar pats neužprotestavo minėti partizanų Deklaracijos 70-mečio. Juk jo ginamame šedevre gryna tiesa rašyta. O laureatas per apdovanojimą pareiškė, jog jį purvu apipylė (!!! - ne jis, o jį apipylė!)

Anonimiškas rašė...

Laucius dirba KGB, abejonių nėr.

Anonimiškas rašė...

Aš nustebau, kad jus tai nustebino - kas nuolat klauso Mažąją studiją jau seniai žino, kad tai yra ne kas kita kaip į "krikščionišką" apdarą įvilkta aktyvi leftistinio liberalizmo bei kitokio mult-kulti propagavimo platforma. Ir dažnai labai agresyvi (pvz. kai ima siautėti tokie juokingai odioziniai personažai kaip pvz. Peluritis ar kažkoks (sic!) Terleckas. Belieka tik pečiais gūščioti ir stebėtis, kodėl šį atvirai sorošistinės indoktrinacijos organą toleruoja ir remia(?) LKB Hierarchai?

Anonimiškas rašė...

Tai tik pradžia kelio. Po to, kai apdovanoti Brancovskaja, Ivaškevičius (abu, kaip suprantu, už išskirtinį kūrybiškumą?), kitąmet bus apdovanoti Sausio 13-sios šmeižikai, ir šiemet per klaidą užmiršta Vanagaitė?

item