Vladimiras Bukovskis. Politkorektiškumas blogiau už leninizmą

Šiandien, spalio 28 dieną, būdamas 76 metų mirė antisovietinis disidentas Vladimiras Bukovskis. Atsisveikindami kviečiame prisiminti drąs...

Šiandien, spalio 28 dieną, būdamas 76 metų mirė antisovietinis disidentas Vladimiras Bukovskis. Atsisveikindami kviečiame prisiminti drąsaus ir įžvalgaus mąstytojo įžvalgas. 

Dvidešimties metų senumo įvykiai, kuriuos mes švenčiame – Sovietų Sąjungos krachas ir suirimas – mūsų, disidentų, nenustebino. Bet po to įvyko kažkas keisto. Po Antrojo pasaulinio karo ir nacizmo žlugimo visas politinis spektras pasaulyje pasislinko kairėn. Tai nesunkiai paaiškinama: fašizmas ir nacizmas paprastai tapatinamas su dešiniosiomis ideologijomis (nors šis tapatinimas visiškai neteisingas, tačiau tai visai kita tema). Griuvo komunizmas ir, atrodytų, politinės nuotaikos turėjo pasislinkti dešinėn. Bet nieko panašaus neįvyko. 1992, 1993, 1994 metais į valdžią Europoje ateina kairieji... Socialistinio bloko suirimas sutapo su naujų utopinių ideologijų atsiradimu Vakaruose.

Politkorektiškumas, kaip tarptautinis reiškinys, prasidėjo nuo 1990-ųjų, bet kaip judėjimas jis egzistavo ir anksčiau. Pirmą kartą aš su tuo susidūriau dar 1983 ar 1984 metais. Aš ėjau į savo laboratoriją (V. Bukovskio pagrindinė profesija – mokslininkas neurofiziologas), o priešais laiptais leidosi dvi merginos. Prilaikiau joms duris. Jos pažvelgė į mane su panieka ir „padėkojo“: „Vyriška šovinistinė kiaulė“. Likau nieko nesupratęs ir labai nustebau. Papasakojau apie tai kolegoms, kurie pradėjo juoktis: „Taigi čia paukštytės iš Berklio universiteto. Iš ten išlenda visi kairiųjų radikalų judėjimai. Čia kažkokia nauja mada – feministės; jos sako, kad kai mes, vyrai, elgiamės su moterimis, kaip su moterimis, mes tuo jas žeminame“.

Feministės moko, kad „moteris“ – tai socialinė koncepcija. Girdi, jei vyrai elgtusi su moterimis, kaip su vyrais, tai moterys ir taptų vyrais: moterimis jas daro būtent mūsų elgesys jų atžvilgiu, moteris – vyriškų stereotipų auka. Ši Berklyje gimusi koncepcija neįtikėtinai greit paplito po visą pasaulį. 1984 metais mes iš jos juokėmės – po 10 metų ji apėmė visą pasaulį. Visi universitetai atvėrė „genderinių tyrimų“ skyrius. Mano supratimu, per milijoną metų lyčių santykiuose ničniekas nepasikeitė, bet tie pseudomokslai apie vyriškumo nuodėmingumą parodė siaubingą vislumą: ne taip mes į moteris žiūrime ir ne taip su jomis elgiamės.

Ir prasidėjo grynas Orvelas: girdi, negalima į moterį kreiptis „miss“ arba „missis“ (angl. panelė ir ponia), nes tai yra moters apibrėžimas per jos šeimyninį statusą. Įvedama neįmanoma anglų kalboje konstrukcija „miz“... Jie visą laiką prigalvoja naujų žodžių ir jeigu nekalbi taip, kaip liepta – esi šovinistinė vyriška kiaulė. Net Biblija bandoma perrašyti taip, kad Dievas būtų moteriškos giminės.

Na, sovietinėse psichiatrinėse aš pripratau prie bepročių kompanijos. Bet bėda ta, kad amerikiečių visuomenė visokią idiotišką naujovę iškart paverčia vos ne visuotinai privalomu dalyku. Amerikoje, bet ir Europoje, gyventojai pasižymi neįtikėtinai konformistine elgsena. Viską, ką tau bruką į galvą, reikia priimti, kaip normą. Jei nori, kad tau sektųsi gyvenime, privalai būti konformistas. Iš štai, amerikietiški šablonai plinta visur kaip nepaneigiamos taisyklės, rasdamos atspindį netgi įstatymų leidyboje.

Feministiniai judėjimai pareiškė, kad vyrai – „seksistai“ – žiūri į moteris išskirtinai, kaip į seksualinius objektus, todėl viskas, kas turi bent kokį lytinį atspalvį, turi būti pašalinta iš kasdienio vyrų ir moterų bendravimo. Flirtas paskelbtas agresija ir siekimu pavergti moterį. Dabar darbdaviai JAV nedrįsta kalbėtis su savo pavaldinėmis akis į akį – turi dalyvauti nors vienas liudininkas, kitaip nesunku susilaukti kaltinimų seksualiniu priekabiavimu, o tai reiškia karjeros ir visuomeninės padėties žlugimą.

Lygiai taip pat savo reikalavimus pradėjo reikšti ir kitos mažumos – homoseksualistai, juodaodžiai, sektantai ir pan. Atsirado įstatymai dėl „hate speech“ – „neapykantos kalbos“, tokie sovietinio Baudžiamojo kodekso 70 straipsnio, pagal kurį buvau teistas, faktiški analogai. „Neapykantos kalba“ buvo paskelbti bet kokie rasinių skirtumų ar seksualinių polinkių paminėjimai. Jūs neturite teisės pripažinti akivaizdžių faktų. Jeigu jūs juos minite viešai – tai nusikaltimas.

Praėjusiais metais Anglijoje atšaukė visus visuomeninius Kalėdinius renginius: britų vėliavos elementas yra Šv. Jurgio kryžius, o tai, girdi, gali įžeisti musulmonus, mat primintų jiems apie kryžiaus žygius. Nors patys musulmonai nieko panašaus nereikalauja. Netoli mano namų esančios parduotuvėlės savininkas musulmonas iškabino savo vitrinoje vėliavą su kryžiumi, kad pademonstruotų, jog jis nesutinka su tuo kretinišku draudimu – bet kas jį girdi...

Tai atvedė prie tokios cenzūros, kad mūsų dienomis net Šekspyras kurti negalėtų. Nors pusės jo pjesių jau nebestato: „Venecijos pirklys“ – antisemitizmas, „Otelas“ – rasizmas, „Užsispyrėlės sutramdymas“ – seksizmas... Viena mokytoja Londone atsisakė vesti savo klasę į „Romeo ir Džiuljetą“, pavadinusi spektaklį „šlykščiu heteroseksualiniu reginiu“.

Masinė cenzūra pastiprinama baudžiamąja teise. Už pokštą apie homoseksualistus galima pakliūti į kalėjimą. Atkreipkite dėmesį, kaip greit reikalas priėjo prie represijų.

Buvo toks filosofas – Herbertas Markuzė, revizionistas-marksistas. Jis prieštaravo K. Marksui dėl vieno esminio punkto: Marksas manė, kad revoliucinė klasė yra proletariatas (akivaizdu, kad taip nėra), o Markuzė mokė, kad tikroji revoliucinė klasė – įvairios mažumos. Patologiją reikia paskelbti norma, o normą – patologija. „Tik tuomet, – rašė Markuzė, – mes pagaliau sugriausime buržuazinę visuomenę.“

Aktyvistai, kurie atseit gina mažumų teises – homoseksualinės ir feministinės organizacijos – išties tomis mažumomis visai nesirūpina. Jie tiesiog išnaudoja jas kaip visuomenės spaudimo ir kontrolės instrumentą, kaip savo laiku tai darė Leninas su darbininkais, ir tikrumoje atneša joms daugiau žalos nei visiems kitiems. Mano draugo žmona Amerikoje prieš 7 metus įkūrė judėjimą „Moterys prieš feminizmą“. Pradėjo nuo kelių draugių, o dabar jų žurnalo tiražas – 2 mln. prenumeratorių. Moterys pradeda suvokti, kad feminizmas yra joms priešiškas, kad jis griauna jų gyvenimus ir neduoda joms rinktis to, ko norisi joms pačioms, o ne to, ką joms bando primesti įvairios „aktyvistės“.

Trumpiau tariant, mes turime reikalą su rimta ideologija, kuri po politinio korektiškumo iškaba bando sugriauti mūsų visuomenę. Kuo mažumoms blogiau, tuo geriau jų lyderiams: bus ką ginti. Bet jų uždavinys – sunaikinti mūsų visuomenę ir tai naujausia, pikčiausia marksizmo versija.

Cenzūra, kurią įvedė „politinio korektiškumo“ gynėjai, apsaugo juos nuo dialogo. Jeigu aš su jais ginčyčiausi, tai sutvarkyčiau juos per keletą minučių. Bet kas gi man leis? Aš, pilnateisis Jungtinės Karalystės pilietis, negaliu parašyti šia tema straipsnio, išleisti knygos, sudalyvauti visuomeniniuose debatuose šia tema – todėl, kad tokių debatų tiesiog nėra. Per televizorių jūs jokių argumentų „už“ ar „prieš“ politkorektiškumą neišgirsite.

Šią ideologiją mums primeta. Neturiu nieko prieš bepročius – aš praleidau sovietų „psichuškėse“ daugelį metų ir esu jiems labai tolerantiškas. Vienintelė mano sąlyga – nereikia man primetinėti svetimų idėjų. Aš pamenu savo pirmąjį ginčą su KGB tardytoju. Man tada buvo 16 metų. Jis paklausė: „Už ką jūs mūsų taip nekenčiate?“ Aš atsakiau: „Aš jūsų ne nekenčiu. Aš jumis tiesiog netikiu. Jūs norite statyti komunizmą – puiku, statykite. O aš nepageidauju. Ar galiu sau leisti 2 kvadratinius metrus, kuriuose nebus komunizmo?“

Vladimiras Bukovskis, Sofija, Bulgarija, 2009 m.

Regions.ru – pagal Bulgarijos spaudą

Šaltinis: www.patriotai.lt

Susiję

Vladimiras Bukovskis 7285659885570541040

Rašyti komentarą

17 komentarų

Audrius rašė...

Prieš 10 metų parašyta. Kaip svarbu būtų kad kuo daugiau žmonių galėtų tai paskairyti, gal susimstyti, koks brudas tas politkorektiškumas.

Anonimiškas rašė...

Tai ką darom? Žadinsim visuomenę gyventi normaliai, o ne pagal primestą iškrypimą?

Pikc Kažinkavičius rašė...

"tokie sovietinio Baudžiamojo kodekso 70 straipsnio, pagal kurį buvau teistas, faktiški analogai" - kažkaip iškart prisiminiau BK170 - net ir numeris panašus... :D

egodraconis rašė...

Sakyčiau kad po politkorektiškumu bandoma prastumti nesąmones ir realybės neatitinkančius dalykus, nėra tai jau toks blogas darinys tik mutavo į destrukcijos pusę.

supratingas rašė...

Amžiną atilsį!
Neįtikėtinai kietas vyras buvo, sunkiai suvokiamai tvirto charakterio ir valios.

Anonimiškas rašė...

Taip UK tikras gender jovalas.Stai visai neseniai populiarus zurnalistas Piers Morgan susireme su vaivorykstiniais spaliukais pareiksdasmas,kad jis yra pingvinas uz ka vos neleke is darbo:)
https://youtu.be/C1roM98Dass

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Bet kaip čia propatrijos ligoniai ramiai pažiūrėjo į rusišką pavardę.

supratingas rašė...

Aš kiek kitu kampu žiūrėjau šį filmuką. Bežiūrint mano orbitoje visą laiką sukosi mintis, kad netruks ir pas mus šitas "gėris" ateiti jei ir toliau nesipriešinsime. Juk Lietuva, galima sakyti, išgyvena tik pirmąjį nujautrinimo (desensitizing) laikotarpį ir dar nevėlu toms nesąmonėms užkirsti kelią, kad neprieitume iki to kas vyksta filmuke. Bet niekaip nesuprantu kodėl žmonės yra tokie moliai ir nesipriešina tam kasdieniniame gyvenime. Juk Lietuvoje dar neatleidinėja iš darbo kokiam ligonėliui pasakius, kad jis ligonėlis, bet mes juk kuklūs, mandagūs nedrįstame priešintis. Jei visi ir toliau nieko nedarys, tai metas kada bus atleidinėjama iš darbų (arba į juos nepriimama) bei kitaip prievartaujama neabejotinai ateis – nė nespėsim pajusti. Juk ši liguista iškrypėliška ideologija plinta kaip vėžio metastazės.
Filmuke man labai į akis krito to akiniuoto jaunuolio begalinis pasitikėjimas savimi. Iš kur toks pasitikėjimas? Juk jis kalba visiškus vėjus, ir jei aplinkiniai jam nuolatos pabrėžtų jo nusišnekėjimus, patartų kreiptis į gydytojus ir t.t. ir pan., jis tikrai neužsiaugintų tokių sparnų ir taip tvirtai neįtikėtų savo skleidžiamomis nesąmonėmis. Reiškia aplinkiniai yra arba kvailiai, arba abejingi, arba bailiai ir tokiu atveju labiausiai reikia kaltinti pačius save.
O ką lietuviai? Ar nors vienas Vilniaus tarybos narys išreiškė savo nuomonę ligonėlio išrinkimo į valdžią klausimu? Ne? Kodėl? Ar juos vilioja kelerių metų posėdžiavimo su šitu klounu https://www.15min.lt/vardai/galerija/tomas-vytautas-raskevicius-okeanide-123592#galerija/123592/3126726 perspektyva?
Prieš kokius du metus ar seniau perjunginėjant TV kanalus mano dėmesį patraukė Raskevičiaus snukis sėdintis Kubiliaus, Pavilionio ir dar kažkurio politiko draugijoje. Tai buvo per LRT Kultūros kanalą rodyta ir šeimai skirta laida, kur sėdima prie pusiau apskrito stalo ir nagrinėjami šeimos teisiniai klausimai. Kam nors užkliuvo? Ne.
O kaip dėl šaraškino kontora paverstame VU "stebuklingai" pro langą išdygusios nuokrypų vėliavos? Ar susirinko pasipiktinusi ir prieštaraujanti minia? O pedikų marše?
O juk iškrypėliškos ideologijos priešininkams į rankas įduotas visai neblogas ginklas - faktas, jog iškrypėliškos ideologijos brukėjams tos mažumos iš tiesų visiškai NERŪPI. Atimk iš visokių simonko, raskevičių ir visokių NVO dosnų finansavimą ir iš jų "šventos kovos" liks šnipštas. Tai kodėl niekas viešai nedrįsta to pasakyti?
Žodžiu, jeigu viskas tęsis šiandienine gaida, netrukus Jūtūbėje sulauksime panašių filmukų lietuviškai, su kuo visus iš anksto ir sveikinu 😅

P.S. Dėl Morgano anonimiškas perdėjo - anas kaip tik gyrėsi, kad jam pakels atlygį, nes dėl tų pingvinų labai išaugo laidos reitingai. Niekas rimtai netiki, kad dėl šio įvykio jį galėtų atleisti iš darbo (turbūt reikėtų apsidrausti žodžiu „kol kas“), be to, jis kaip ir dera britui, turi neblogą humoro jausmą ir iš anksto įspėjo, kad jeigu jį vis dėlto atleistų, tai būtų žiaurus elgesys su gyvūnu (nepamirškime, juk Morgano tapatybė - pingvinas) 😃


Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Tas žąsinas Piers Morgan išsikalinėja, o čia vyrai protingais veidais aptarinėja tą jo beprasmybę. Pamąstymui pateiksiu, ką žydai mano apie užsiėmimą panašiomis "aktualijomis":

Dvidešimtųjų vidury jaunas žydas atėjo pas įžymų Niujorko rabiną ir pareiškė, jog nori studijuoti Talmudą.- Tu moki aramėjiškai? – paklausė rabinas.- Ne.- Ivritą?- Ne.- O Torą vaikystėje studijavai?- Ne, rabi. Bet nesijaudinkite. Aš baigiau Berklio filosofijos fakultetą ir ką tik apsigyniau disertaciją apie Sokrato filosofijos logiką. O dabar, kad užpildyčiau baltas dėmes savo žinojime, aš noriu truputį pasimokyti Talmudo.
- Tu nepasiruošęs studijuoti Talmudą, - pasakė rabinas. – Tai giliausia knyga iš visų, kada nors žmonių parašytų. Bet jei jau reikalauji, aš patikrinsiu tavo logiką: susidorosi – mokysiu tave.
Jaunuolis sutiko ir rabinas tęsė.- Du žmonės leidžiasi dūmtraukiu. Vienas išlenda švariu veidu, kitas – išteptu. Kuris iš jų eis praustis?Jaunuoliui akys iššoko ant kaktos.- Tai logikos patikrinimas?Rabinas linktelėjo.- Na žinoma tas, kurio veidas nešvarus!- Neteisingai. Pagalvok logiškai: tas, kieno veidas nešvarus, pažiūrės į tą, kurio veidas švarus, ir nuspręs, kad jo veidas taip pat švarus. O tas, kurio veidas švarus, pažiūrės į tą, kurio išteptas, nuspręs, kad jo veidas taip pat išsitepęs, ir eis praustis.
- Gudriai sugalvota! – sužavėtas pasakė svečias. – Nagi, rebe, patikrinkite dar kartą!- Gerai, jaunuoli. Du žmonės leidžiasi dūmtraukiu. Vienas išlenda švariu veidu, kitas – ištеptu. Kuris iš jų eis praustis?- Bet mes gi jau išsiaiškinom, - tas, kurio veidas švarus!- Neteisingai. Praustis eis abu. Pagalvok logiškai: tas su švariu veidu, pažiūrės į tą, kurio išteptas, ir nuspręs, kad jo veidas taip pat išsitepęs. O tas, kurio išteptas, pamatęs, jog kitas nuėjo praustis, supras, jog jo veidas išteptas ir taip pat eis praustis.- Aš apie tai nepagalvojau! Neįtikėtina – aš padariau loginę klaidą! Rebe, patikrinkite dar kartą!
- Gerai. Du žmonės leidžiasi dūmtraukiu. Vienas išlenda švariu veidu, kitas – ištеptu. Kuris iš jų eis praustis?- Na.. Praustis eis abu.- Neteisingai. Nei vienas neis praustis. Pagalvok logiškai: tas, kurio veidas nešvarus, pažiūrės į tą, kurio švarus, ir neis praustis. O tas, kurio švarus, pamatęs, kad išsitepęs neina praustis, supras, kad jo veidas švarus, ir taip pat neis praustis.
Jaunuolį apėmė neviltis.
- Patikėkite, aš galiu studijuoti Talmudą! Paklauskite ko nors kitko!- Gerai. Du žmonės leidžiasi dūmtraukiu...
- O Viešpatie! Nei vienas neis praustis!!!- Neteisingai. Dabar tu įsitikinai, kad Sokrato logikos nepakanka, norint studijuoti Talmudą? Paaiškink man, kaip taip gali atsitikti, kad du žmonės leistųsi vienu ir tuo pačiu dūmtraukiu, ir vienas veidą išsiteptų, o kitas – ne?! Nejaugi tu nesupranti? Visas šis klausimas – beprasmis, ir jei tu leisi savo gyvenimą, atsakinėdamas į beprasmiškus klausimus, tai visi tavo atsakymai taip pat neturės prasmės!

Anonimiškas rašė...

"mentūros impotencija"
Politikai policijai išsukinėję rankas, politikai juos plaka dėl kiekvieno nieko, dėl kiekvieno sutramdyto kairuolio, neeuropiečio ir pan. Todėl ten tiek daug "žinomų policijai" merkel berniukų, kurie vieną dieną pakutena peiliu europietį. Vokietijoje demokratija tik komunistams ir atbėgėliams.

Unknown rašė...

Bukovskis viesedamas Gruzijoj gruzinams yra pasakes kad europoje jie turi priesu o rusijoj draugu. Stai tau ir atsakymas.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item