VDU profesoriai mokytojus švies lytiškumo ir šeimų įvairovės temomis

Nuotraukoje: M. Ališauskienė, A. Tereškinas, A. Maslauskaitė |VDU Lietuvos mokyklų mokytojai praneša gaunantys jiems adresuotus laiškus...

Nuotraukoje: M. Ališauskienė, A. Tereškinas, A. Maslauskaitė |VDU
Lietuvos mokyklų mokytojai praneša gaunantys jiems adresuotus laiškus, kuriuose mokytojai informuojami, kad nuo šiol jie į savąsias pamokas „privalo“ integruoti ir lytiškumo bei rengimo šeimai temas ir šia proga yra kviečiami į lytinio švietimo seminarus. Kaip teigia patys seminarus rengiantys Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojai, programa „skirta mokytojams, kurie dirba arba ruošiasi dirbti ir taikyti Švietimo ir mokslo ministerijos programą „Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai“. 

VDU puslapyje pateikiama ir daugiau informacijos apie seminarų tikslą ir turinį. Programos rengėjų teigimu, vienas svarbiausių jos tikslų yra užtikrinti, kad vaikus ir paauglius pasiekianti informacija apie lytiškumą, seksualumą būtų atitinkanti jų amžių, lytį ir socialinę tikrovę, atlieptų laikmetį ir būtų grįsta mokslinėmis žiniomis. Todėl mokytojus ketinama supažindinti su lyčių, seksualumo ir šeimų sampratų įvairove, jos formavimosi pagrindais ir socialinėmis pasekmėmis. 

„Lytiškumo, seksualumo ir šeimų įvairovė yra šiuolaikinės visuomenės tikrovė, kurią būtina aptarti ir pažinti jau mokykloje. Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad šių temų ignoravimas veda link įvairių visuomenės grupių marginalizavimo, socialinės atskirties didinimo. Ši programa supažindina su lytiškumo, seksualumo ir šeimų įvairovės problematika, kviečia be išankstinių stereotipų pažvelgti į vis dar dažnai tabu Lietuvoje esančias temas, pateikia interaktyvias užduotis ir rekomendacijas, kaip apie tai kalbėtis su moksleiviais“, – paaiškina viena iš programos rengėjų, VDU Sociologijos katedros vedėja prof. Milda Ališauskienė.

VDU puslapyje akcentuojama, kad šią programą Lietuvos mokytojams rekomenduoja Jungtinių Tautų konvencijos dėl visų formų diskriminacijos moterims panaikinimo (CEDAW) komiteto pirmininkė prof. Dalia Leinartė. 

Žemiau pateikiame mokytojams siunčiamos informacijos kopiją.

Programą iš viso sudaro 80 valandų susitikimų, konsultacijų ir individualaus darbo. Tarp pagrindinių temų, su kuriomis bus supažindinti mokytojai – lyčių biologiniai ir sociologiniai paaiškinimai, seksualumas, seksualinio švietimo svarba, lyčių ir gimstamumo politika Lietuvoje, šeimyninio gyvenimo kaita per pastaruosius šimtmečius, religijų įtaka lyčių ir šeimos supratimui.

„Nuo šiol į savo pamokas turite integruoti lytiškumo ir rengimo šeimai temas. Nežinote, kaip su mokiniais kalbėti apie seksą ir kontracepciją? Nežinote, ką daryti, jei Jūsų klasėje yra homoseksualus vaikas? Ieškote atsakymų, į klausimus apie šeimos istoriją, šeimos pokyčius bei jų priežastis? Ar problemos šeimoje yra tik asmeninių ydų pasekmės? Kaip visuomenė dalyvauja šeimų gyvenime?

Siūlome seminarų ciklą „Lytiškumas ir šeimos šiuolaikiniame pasaulyje: įvairovė ir jos iššūkiai“ (80 akad. val.), kurių metu aptarsime vaikų ir paauglių seksualumo raišką, lytiškumo, seksualumo aspektus, lyčių politikos ir reprodukcinės sveikatos problemas, šeimų kaitą, įvairovę ir visuomenės iššūkius šeimai, religijų požiūrius į lytiškumą, seksualumą ir šeimas.

Seminarus veda Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai - dėstytojai: prof. dr. Artūras Tereškinas, prof. dr. Aušra Maslauskaitė, prof. dr. Milda Ališauskienė, doc. dr. Kristina Žardeckaitė- Matulaitienė, doc. dr. Jurga Bučaitė-Vilkė, atliekantys mokslinius tyrimus apie lytiškumą, seksualumą, šeimas ir religijas šiuolaikiniame pasaulyje.

Pirmojo seminaro data numatyta 2019 m. vasario 12 d. nuo 10:00 iki 17:00 val. Vytauto Didžiojo universitete, V. Putvinskio g. 23, 311 auditorijoje, Kaune. Antrasis seminaras vyks kovo 12 d.

Taip pat seminarų dalyviai susipažins su medžiaga, atliks užduotis ir konsultuosis su dėstytojais nuotoliniu būdu.

Seminarų dalyviams bus įteikiami VDU Edukologijos instituto kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.

Pagal poreikį seminarus galima organizuoti kolektyvams jų pasirinktoje erdvėje suderintu laiku. Kaina vienam seminarų ciklo dalyviui - 160 Eur.

Dalyvių registracija į seminarus vyksta internete: https://goo.gl/forms/1RBa0sBF5JWS5YDg2.

Dalyvio mokestį (160 €) reikia pervesti į Vytauto Didžiojo universiteto sąskaitą Nr. LT04 7044 0600 0284 8625. Įmokos paskirtis – seminaras „Lytiškumas ir šeimos“ (būtinai nurodykite įmokos paskirtį). Įmokos pavedimo kopiją prašome atsiųsti elektroniniu paštu ([email protected]).


Susiję

Ugdymo politika 5171375941360843705
item