VDU profesoriai mokytojus švies lytiškumo ir šeimų įvairovės temomis

Nuotraukoje: M. Ališauskienė, A. Tereškinas, A. Maslauskaitė |VDU Lietuvos mokyklų mokytojai praneša gaunantys jiems adresuotus laiškus...

Nuotraukoje: M. Ališauskienė, A. Tereškinas, A. Maslauskaitė |VDU
Lietuvos mokyklų mokytojai praneša gaunantys jiems adresuotus laiškus, kuriuose mokytojai informuojami, kad nuo šiol jie į savąsias pamokas „privalo“ integruoti ir lytiškumo bei rengimo šeimai temas ir šia proga yra kviečiami į lytinio švietimo seminarus. Kaip teigia patys seminarus rengiantys Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojai, programa „skirta mokytojams, kurie dirba arba ruošiasi dirbti ir taikyti Švietimo ir mokslo ministerijos programą „Sveikatos, lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai“. 

VDU puslapyje pateikiama ir daugiau informacijos apie seminarų tikslą ir turinį. Programos rengėjų teigimu, vienas svarbiausių jos tikslų yra užtikrinti, kad vaikus ir paauglius pasiekianti informacija apie lytiškumą, seksualumą būtų atitinkanti jų amžių, lytį ir socialinę tikrovę, atlieptų laikmetį ir būtų grįsta mokslinėmis žiniomis. Todėl mokytojus ketinama supažindinti su lyčių, seksualumo ir šeimų sampratų įvairove, jos formavimosi pagrindais ir socialinėmis pasekmėmis. 

„Lytiškumo, seksualumo ir šeimų įvairovė yra šiuolaikinės visuomenės tikrovė, kurią būtina aptarti ir pažinti jau mokykloje. Mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad šių temų ignoravimas veda link įvairių visuomenės grupių marginalizavimo, socialinės atskirties didinimo. Ši programa supažindina su lytiškumo, seksualumo ir šeimų įvairovės problematika, kviečia be išankstinių stereotipų pažvelgti į vis dar dažnai tabu Lietuvoje esančias temas, pateikia interaktyvias užduotis ir rekomendacijas, kaip apie tai kalbėtis su moksleiviais“, – paaiškina viena iš programos rengėjų, VDU Sociologijos katedros vedėja prof. Milda Ališauskienė.

VDU puslapyje akcentuojama, kad šią programą Lietuvos mokytojams rekomenduoja Jungtinių Tautų konvencijos dėl visų formų diskriminacijos moterims panaikinimo (CEDAW) komiteto pirmininkė prof. Dalia Leinartė. 

Žemiau pateikiame mokytojams siunčiamos informacijos kopiją.

Programą iš viso sudaro 80 valandų susitikimų, konsultacijų ir individualaus darbo. Tarp pagrindinių temų, su kuriomis bus supažindinti mokytojai – lyčių biologiniai ir sociologiniai paaiškinimai, seksualumas, seksualinio švietimo svarba, lyčių ir gimstamumo politika Lietuvoje, šeimyninio gyvenimo kaita per pastaruosius šimtmečius, religijų įtaka lyčių ir šeimos supratimui.

„Nuo šiol į savo pamokas turite integruoti lytiškumo ir rengimo šeimai temas. Nežinote, kaip su mokiniais kalbėti apie seksą ir kontracepciją? Nežinote, ką daryti, jei Jūsų klasėje yra homoseksualus vaikas? Ieškote atsakymų, į klausimus apie šeimos istoriją, šeimos pokyčius bei jų priežastis? Ar problemos šeimoje yra tik asmeninių ydų pasekmės? Kaip visuomenė dalyvauja šeimų gyvenime?

Siūlome seminarų ciklą „Lytiškumas ir šeimos šiuolaikiniame pasaulyje: įvairovė ir jos iššūkiai“ (80 akad. val.), kurių metu aptarsime vaikų ir paauglių seksualumo raišką, lytiškumo, seksualumo aspektus, lyčių politikos ir reprodukcinės sveikatos problemas, šeimų kaitą, įvairovę ir visuomenės iššūkius šeimai, religijų požiūrius į lytiškumą, seksualumą ir šeimas.

Seminarus veda Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai - dėstytojai: prof. dr. Artūras Tereškinas, prof. dr. Aušra Maslauskaitė, prof. dr. Milda Ališauskienė, doc. dr. Kristina Žardeckaitė- Matulaitienė, doc. dr. Jurga Bučaitė-Vilkė, atliekantys mokslinius tyrimus apie lytiškumą, seksualumą, šeimas ir religijas šiuolaikiniame pasaulyje.

Pirmojo seminaro data numatyta 2019 m. vasario 12 d. nuo 10:00 iki 17:00 val. Vytauto Didžiojo universitete, V. Putvinskio g. 23, 311 auditorijoje, Kaune. Antrasis seminaras vyks kovo 12 d.

Taip pat seminarų dalyviai susipažins su medžiaga, atliks užduotis ir konsultuosis su dėstytojais nuotoliniu būdu.

Seminarų dalyviams bus įteikiami VDU Edukologijos instituto kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.

Pagal poreikį seminarus galima organizuoti kolektyvams jų pasirinktoje erdvėje suderintu laiku. Kaina vienam seminarų ciklo dalyviui - 160 Eur.

Dalyvių registracija į seminarus vyksta internete: https://goo.gl/forms/1RBa0sBF5JWS5YDg2.

Dalyvio mokestį (160 €) reikia pervesti į Vytauto Didžiojo universiteto sąskaitą Nr. LT04 7044 0600 0284 8625. Įmokos paskirtis – seminaras „Lytiškumas ir šeimos“ (būtinai nurodykite įmokos paskirtį). Įmokos pavedimo kopiją prašome atsiųsti elektroniniu paštu ([email protected]).


Susiję

Ugdymo politika 5171375941360843705

Rašyti komentarą

37 komentarai

Anonimiškas rašė...

VDU jau senokai tapo vienas iš liberalmarksistinės ideologijos sklaidos centrų Lietuvoje .Deja.

Dar viena, teisingą lytiškumą ugdanti priemonė. Goglinam čia: rašė...

I found this weird toilet paper at the local store yesterday.....

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Skaitytojas rašė...

Fantastika: jūs privalote išklausyti propagandos kursą ir dar privalote patys už jį susimokėti (160€).

Hm, sovietmečiu vadìnamosios „politinformacijos“ (tokios smegenų plovimo paskaitos po darbo ar pamokų) buvo nemokamos. Nieks neprivalėjo mokėti 160 rublių už paskaitas apie tai, koks Brežnevas geras ir Ronaldas Reaganas blogas. Tų paskaitų lankymas, tiesa, buvo privalomas.

Beje, mano a.a. tėvas yra pasakojęs tokį nutikimą: kartą jo dabovietėje buvo paskelbta, kad po darbo bus „politinformacija“ (žinoma, privaloma; jos visos automatiškai buvo privalomos). Tą dieną mano tėvas turėjo daug reikalų, tad po darbo labai nenorėjo gaišti laiko; taigi jis mandagiai paklausė lektoriaus, ar ilgai truks jo paskaita. O tas, puikiai suprasdamas reikalą, atsakė: „Nesijaudinkit, neilgai: tik iškeiksiu Reaganą ir galėsit eiti namo.“

Skaitytojas rašė...

Jeigu Vytautas Didysis per kokį nors stebuklą sužinotų, kas dabar daroma jo vardu... Tai turbūt lieptų... Tiek to, netęsiu :) Vaizduotė gali pakuždėti, ką jis lieptų kai kam padaryti :)

Audrius rašė...

Dabar yra tas metas, apie kurį nuolat klausia komentatorius Chingis. Jei niekas neis į tuos kursus, tada valio, bet jei eis (kuo esu beveik įsirikinęs ir labai norėčiau būti neteisus) tada '' šakės'' - po ''konstitucinio teismo'' poelgio, pareina tas negerumas, kuris ir aprašytas čia reklamuojamoje knygohe, iš kur atsiranda iškrypėliai :(((

Anonimiškas rašė...

Tiems, kurie nedalyvaus projekte, bus grasinama atleidimu iš darbo ir apskritai ieškoma bet kokio pretekso susidoroti. Čia aiškiai dar vienas Sorošo pinigų veikimo padarinys.
Būtų neblogai įvardinti šio sumanymo iniciatorius - visada būna pirmasis žmogus, ištaręs ,,taip'' sumanymui.

Anonimiškas rašė...

Tereškinas laisvai po Kauną vaikšto ? Kaune bachūrų nebeliko?

Anonimiškas rašė...

joo,"šeimų sampratos įvairove" ? Bet atsiras einančių mokytojų,kitaip ir būti negali.Nebent mes,kaip tėvai, pačioje užuomazgoje ,užprotestuotumėme tokias "pamokas" .

Hm rašė...

Būdamas, kaip Jūs vadinate, „bachūras“, nieko daug neišsireketuosi ir tik cypėn sėsi, taigi tai monkės biznis; o būdamas putlutis eurotransgėjukas su rausvu sijonėliu, vartysies kaip inkstas taukuose iš eurofondų pinigų.

Tokia ta eurotikrovė :) O tikrovė negailestinga idealistams :D

glorija rašė...

Ėt... Kai buvau maža, gūdžiais sovietiniais laikais, mudu su aa tėveliu nešvankius eilėraštukus apie staliną, leniną, brežnevą ir kt. part-pederastukus kurdavome. Paskui mane prigrasindavo mokykloje šios poezijos viešai nedeklamuoti :) Tai va, artinasi tie laikai, kai reikės daug pastangų vėl "atkurti" šią veidmainystės metodiką :) Gal to net nereikės, juk turime "žodžio laisvę". Kaip nors ta "žodžio laisve" ir pasinaudosim ;)

Rasa rašė...

Ne vien į mokytojus žiūrėti reikia. Jau dabar apdoroti yra sveikatos priežiūros specialistai. Sakau taip, nes pasisekė su viena tokia bendrauti. Ji siūlo penktokams temas: ,,6. LGBT ( tai nėra skatinimas, o tik paaiškinimas kad tokie žmonės yra ir kad reikia gerbti žmogų, o ne jo pasirinkimą )
7. Meilė ir seksas ( Sekso tema 7-8 klasės , aiškinama kas tai? Kodėl ne suaugusiems žmonėms nereikia tai daryti ? Masturbacija; savęs saugojimo aspektai )". Pakalbėjus su pačia specialiste tapo aišku, kad visos šios temos penktokams kaip tik, nes ji dalyvauja mokymuose ir žino, kaip tai vaikams svarbu. Įdomu, kada jau pilnu tempu įdiegs Estrelos projektą, kur reikia 0-4 metų vaikus informuoti apie "malonumą bei pasitenkinimą, pasiekiamą liečiant savo kūną", "ankstyvosios vaikystės masturbaciją", "teisę tyrinėti skirtingas lytines tapatybes" ir kad "vaikai iki 6 metų jau turi žinoti apie intymius santykius tarp tos pačios lyties". ? Juk Barnevernetą tai kažkaip greitai įsidiegėm.

Anonimiškas rašė...

Dvi šlykštukės ir šlykštukas.

glorija rašė...

Pabandytų mano vaikui "bliatstvos" pamokėles dėstyti mokykloje (minties netęsiu) :)

Pikc rašė...

"Demokratinių" Vakarų praktinis pavyzdys rodo, kad ne, nepasinaudosite - o jei bandysite, kils grėsmė ne tik pačiai, bet ir visai šeimai. Homunistiniame marazme "žodžio laisvė" reiškia liberastinių degradų laisvę dergti viską, kas normaliems žmonėms yra brangu ir šventa, tvirkinti mažamečius, propaguoti visokius iškrypimus, tyčiotis iš degraduoti ir sugyvulėti atsisakančių žmonių bei juos koneveikti ir šmeižti, ir t.t. ir pan. O štai prieštarauti šitai "laisvei" jau yra "heit spyč" - čia jokios "žodžio laisvės" negalioja. Welcome to the EUSSR, kaip sako. :)

Anonimiškas rašė...

Saugokitės šakalienės šakalų, Glorija.

glorija rašė...

Pikc, mielas mano, koks jūs nuovokus ;) Man kažkaip intuicija sako, kad nebeilgai beliko laukti. Ateina galas... na, gal dar porą metelių mus "palinksmins" ir ...

ale, rašė...

Neteisigas situacijos vertinimas. Šlykštukų daug, o čia tik konkretūs egzemplioriai. Beprasmiška kovoti prieš šiuos, jie lengvai gali būti pakeisti kitais - dar šlykštesniais.

Anonimiškas rašė...

Milda Ališauskienė yra Atviros Lietuvos fondo valdybos pirmininkė, kitaip sakant Sorošo atstovė Lietuvoje.

Pikc rašė...

Koks netikėtumas! :)

Pikc rašė...

Na, "mielas" tikrai nėra tas epitetas, kuris man tiktų. :)
O neokomuniagoms galas yra tiesiog neišvengiamas - jeigu normalūs žmonės atsitokėję jų neišmėš, juos išpjaus įsigalėję jų pačių užvežti alach-babachai. Tik tada naudos iš to jau nelabai...

Anonimiškas rašė...

Sistema įgauna pagreitį, kažkokie tėvai, kreipėsi į ministrą, dėl to kad mokytoja aprėkė mokinį, traktuotas psichologinis smurtas, ir ten ,,užvirė'' sukurta beprotybė, jau tą mokytoją ,,taršo'' gal nepasodins.

Anonimiškas rašė...

Donskio auklėtiniai įsivažiuoja. Dar Venclovukas prisijungs ir vieningu frontu pastatysime šviesų rytojų.

Anonimiškas rašė...

Visgi veidas daug pasako apie žmogų ... Pažvelkit į tą nelaimingą trijulę. O šiaip nemanau, kad peršamos nesąmonės turės pasisekimą Lietuvoj. Jeigu pabandys per jėgą tvirkinti mūsų vaikus ( o to kitaip nepavadinsi), tai ir atsakas bus jėginis. Vaikai - šventas reikalas. Čia jokių debatų nebus.

T0mas J. rašė...

Po aštuonerių metų pertraukos 2017 m. balandį veiklą atnaujino Atviros Lietuvos fondas (ALF). Jo valdybos pirmininke paskirta VDU Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedros vedėja, sociologė, religijotyrininkė doc. dr. Milda Ališauskienė (LNK laidos „Kakadu“ vedėjo Tomo Ališausko žmona).
ALF - 1990 m. JAV finansininko GEORGE SOROSO įkurta nepriklausoma, nevyriausybinė, nepelno organizacija. ALF yra vienas iš daugiau nei penkiasdešimties G. Soroso įkurtų fondų ir organizacijų Rytų ir Vidurio Europoje, Azijoje, Afrikoje.

T0mas J. rašė...

Artūras Tereškinas - sociologas, kultūros tyrinėtojas, poetas, VDU Sociologijos katedros profesorius, Socialinių tyrimų centro vadovas, vyriausiasis mokslo darbuotojas, romano apie seksualinius iškrypėlius autorius („Nesibaigianti vasara“, Kitos knygos, 2017).

Tinklapis kaunozinios.lt apie šią knygą rašo: „tai vyriško intymumo kronika, pirmasis lietuviškas romanas apie vyrų meilę ir seksą“, pateiktos ir ištraukos iš šios knygos:
„Sakau Dmitrijui, nusirenk. Jis šypsosi akinančia šypsena, lūpų kampučiai ironiškai pakreipti, o akys primerktos. Žiūriu, kaip lėtai nusivelka baltus marškinėlius ir baltus apatinius. Jo kapšelis ir penis kabo žemai, lyg jis būtų daug vyresnis nei yra, bet tai mane jaudina. Paimu kapšelį į delną ir švelniai glostau. Dmitrijus nuleidžia akis ir bučiuoja man kaklą“.
kaunozinios.lt/svarbu/knygos-istrauka-arturas-tereskinas-nesibaigianti-vasara-n-18_107372.html

Kodėl jums apie tai rašau? Todėl, kad būtumėte pasiruošę, jei vistik apsipręsite eiti į Tereškino seminarus. Dar ne visi žino, kas yra Tereškinas.

Pikc rašė...

Kaip suprantu, šalia tiesioginio tikslo - informuoti buvo dar ir papildomas - pravimdyti? :)

supratingas rašė...

O taipogi buvusi majorė saugumietė (remiantis tradicija sakoma, kad buvusių nebūna) beigi Vaidoto Žuko duktė.

T0mas J. rašė...

Kad Ališauskienė saugumietė - teigia tik ekspertai eu. Kitų šaltinių neradau.

supratingas ne rašė...

Galiu ir klysti, bet mano galva toks faktas ir neturėtų būti viešinamas :). Aš, beje, neskaitau ekspertų,radau tą teiginį kažkokiame rašinyje apie VDU. Po jūsų pastabos pažiūrėjau ką ekspertai apie tai rašo ir neradau tame nieko neįtikėtino. Atvirkščiai, labiau panašu į tiesą nei melą. Jos gyvenimo aprašyme šito be abejonės nerasime, ten tik aptakiai rašoma, kad ji kurį laiką dirbo valstybės tarnautoja.
Paminėjau tai tik dėl to, kad jei ji iš tiesų saugumietė tai tik patvirtintų jos kitų pasirinkimų neatsitiktinumą. Nes dirbti saugume (nepriklausomai ar tai VSD, MI5 ar KGB) yra labai žema, todėl visi kiti ne itin iškilūs jos pasirinkimai neturėtų stebinti. Kaip, beje, ir tas kursas nes jos viena tyrinėjamų sričių yra taip vadinama deviacijų sociologija.


Anonimiškas rašė...

O aš dar atradau, kad p. Ališauskienė - Žukaitė, yra dailininko Vaidoto Žuko dukra. Štai kokias "įžymybes" išauklėja mūsų elitas. Tenka tik apgailestauti, nes tokios personos po savęs Lietuvoje paliks daug mėšlo, kurį kitiems teks iškuopti.

Anonimiškas rašė...

Keista, bet Vaidotas Žukas kaip ir teigiamas, gal vaikai kartais paklysta, čia jau kita.

Anonimiškas rašė...

AČIŪ DIEVUI! Nes lietuviai dešimtis tūkstančių metų nežinojo, kas yra šeima, kas yra vyras, kas yra moteris, kas yra vaikai ir iš kur jie gimsta,

Pikc rašė...

Nia nia - reikia sakyti progresyviai: "thank you Tolerancija!" ;)

Anonimiškas rašė...

Sako, jog išmintingi neskuba diegti naujovių - pažiūri, kaip jos svetur veikia, kokie bus naujovės padariniai, ar kokių blogybių neišlįs. Tai štai - JAV jau nusibodo agresyvus feminizmas, eksperimentai su lytiškumu ir lytiniais santykiais. Jau keletas metų, kai JAV grįžta prie romantiškų santykių ir meilės, prie nekaltybės, nusigręžia nuo pragmatinio sekso. Na, o mes, lyg tik šiandien iš olų išlindę, vis dar sekso demonstravimu ir eitynėmis žavimės, vis dar tai pažanga laikome ? :)

Anonimiškas rašė...

"...Nežinote, ką daryti, jei Jūsų klasėje yra homoseksualus vaikas?..." O iš kur jau žinote, kad tas vaikas homoseksualus?
Je jee...

Anonimiškas rašė...

Už pinigą visada rasi marionetę. Nerasi už pinigą, rasi už didelį pinigą. Lietuviai godūs ir be moralės (su labai retomis išimtimis). Egoistiškai džiaugiuosi, kad mano vaikai jau dideli, o anūkai auga ne ES.

item