Signatarų pareiškimas dėl nacionalinės kultūros ir meno premijos diskreditavimo

Lietuvos Nepriklausomybės Akto Signatarų P A R E I Š K I M A S    Dėl nacionalinės kultūros ir meno premijos diskreditavimo 2...


Lietuvos Nepriklausomybės Akto Signatarų
P A R E I Š K I M A S  

Dėl nacionalinės kultūros ir meno premijos diskreditavimo

2019 01 13

Mus, Kovo 11-osios Akto signatarus, Lietuvos valstybingumo atkūrimo pradininkus, šokiravo Nacionalinės kultūros ir meno premijos skyrimas pagarsėjusiam partizanų ir jų vadų ciniškam, vulgariam juodintojui bei čekistinių budelių aukštintojui Mariui Ivaškevičiui. Dar labiau mus glumina tai, kad jam premija skirta, kai šventėme Lietuvos valstybingumo 100-metį. 2018 metai buvo paskelbti Adolfo Ramanausko–Vanago metais. Šiemet minėsime Prezidento Jono Žemaičio–Vytauto metines ir LLKS Tarybos Deklaracijos 70-ies metų sukaktį. O Maskva intensyvina dezinformacinį karą prieš Lietuvą. Todėl Nacionalinės kultūros ir meno premijų komisijos (toliau – Komisijos) beprecedentinis sprendimas skirti premiją M. Ivaškevičiui įžeidė Laisvės kovotojus, jų rėmėjus, pilietiškus Lietuvos žmones, pagrįstai sukėlė jų protestus ir suskaldė visuomenę. Šis sprendimas apnuogino situaciją, kai Lietuvos politinė valdžia neturi nuoseklios istorinės atminties politikos gairių ir principų: viena ranka LLKS ir partizanams duodama Laisvės premija, o kita ranka – Nacionalinė premija (ir daug didesnė pinigų suma) antipartizaninio ir postmodernistinio opuso kūrėjui M. Ivaškevičiui. Didesnį absurdą sunku sugalvoti!

Reikalaujame sustabdyti (atšaukti) Komisijos sprendimą dėl premijos skyrimo minėtam asmeniui. Pakeisti Komisijos sudėtį kvalifikuotais, neangažuotais specialistais, kuriems Valstybės istorinė atmintis, patriotizmas ir teisingumo atstatymas nebūtų užgožtas antraeiliais siauraprofesiniais reiškiniais.
Laukiame Prezidentės, Seimo Pirmininko ir Ministro Pirmininko valinio pareiškimo dėl Komisijos absurdiško sprendimo. Priešingu atveju tai reikš, kad oficialia Lietuvos politika tapo pasaulį stebinančios mūsų partizanų ilgalaikės kovos, disidentų veiklos, Sausio 13-osios gynėjų pasiaukojimo menkinimu ir diskreditavimu.
Turime vilties, kad garbinga Nacionalinė premija dar kartą nebus išniekinta pačią svarbiausią Lietuvos dieną – Vasario 16-ąją  garbingiausioje vietoje – Lietuvos Respublikos Prezidentūroje, jos įteikimu M. Ivaškevičiui.

Pasirašo:

Vilius Baldišis
Vidmantas Povilionis
Eimantas Grakauskas
dr. Z.Šličytė
Vladas Terleckas
Rimvydas R. Survila
Eugenijus Petrovas

Susiję

Įžvalgos 4278140313844642304

Rašyti komentarą

12 komentarų

Skaitytojas rašė...

Net nežinau, kas liūdniau, ar kad premija skirta tam Ivaškevičiui, ar kad tuo pasipiktino tik 7 senukai. Juk turėjo visa ta premijų skirstymo kontora būti apmėtyta supuvusiais kiaušiniais iš karto ir masiškai, taip, kad neturėtų kur akių dėti.

Anonimiškas rašė...

tai analogiškas sprendimas apdovanojimui už "vamzdį". Kyla klausimas, kas diriguoja tokiems sprendimams ir kiršina visuomenę?

Unknown rašė...

KAI IŠGIRDA APIE Nacionalinės premijos skyrimą draugui(TOVARIŠČIU) Ivaškevičiui, man e išytiko gilus šokas, negalėjau atsigauti kelias dienas, o ir dabar, kai apie tai pagalvoju, tai tik bllogo vien blogo linkiu Lietuvos išdavikui Ivaškevičiui. Nejaugi tir, kurie skiria nacioonalines premijas nesusigaudė, kad jis yra ponios Vanagaitės brolys-dvynys pagal mąstymą ir elgęsį. Taip, keista, kad tiek mažai žmonių pasirašė po kreipimuisi, bet gal nebuvo kiriems pasiūlyta, todėl manau, kad savo parašus turėtų papildomai pridėti visi signatarai, Lietuvos nepriklausomybės atstatymo tėvai, ir ne tik jie, bet ir visi žinomi žmonės, Lietuvos parriotai, o gal ne tik jie. Tai yra tokia gėda, kad sunku apsakyti, o tą komisiją iš karto - Į MUILĄ.

Anonimiškas rašė...

štai Komisijos sudėtis. Įsiminkime jų pavardes.Gėdos pavardes
Viktorija Pakerienė – literatūrologė (komisijos pirmininkė);
Audrius Ambrasas – architektas;
Vaclovas Augustinas – kompozitorius ir dirigentas;
Juozas Budraitis – teatro ir kino aktorius;
Jūratė Katinaitė – muzikologė;
Ramunė Marcinkevičiūtė – teatrologė;
Nerijus Milerius – filosofas;
Deimantas Virgilijus Narkevičius – skulptorius ir filmų kūrėjas;
Jūratė Sprindytė – literatūrologė;
Audrius Stonys – kino režisierius;
Jūratė Tutlytė – menotyrininkė.

Hm rašė...

Supuvusių kiaušinių tas sprendimas tikrai nusipelno, bet jei sąžiningai, tai dar nežinome, kas iš jų balsavo už, kas prieš.

Anonimiškas rašė...

Per Žinių radijo laidą "Penktadienio uoga" Draugas Ivaškevičiaus aiškino, kad jis skrajoja tarp Vilniaus ir Vašingtono: ar tai jo žmona ar draugė dirba Lietuvos pasiuntinybėje...suprask turi užnugarį...bet aišku, kad čia dar ne tas užnugaris, kuris spustelėjo komisiją tokiam poelgiui...Ir dar paistė, kad jei Lietuvą užvaldytų Propatriškos jėgos, ji žlugtų. Gal žmogus serga...Bet ir Lietuva serga, tik 7 parašai...žinoma geriau negu nieko. Ačiū, Signatarai.

Pikc rašė...

Panašu, kad greitu laiku pasirodys dar vienas pretendentas premijai gauti - sprendžiant pagal aprašymą, vanagaitėe "našy" video versija: http://www.forumcinemas.lt/Event/306742/

Anonimiškas rašė...

Bet ką dar čia galima pasakyti?Gal dabar sekanti premija Vanagaitei?Nuoširdžiai sakau:Viešpatie,apsaugok nuo mankurtų dabar ir visados

Anonimiškas rašė...

AMEN.

Unknown rašė...

Korupcija, neopotizmas ir neokomunizmas užvaldė dalį Lietuvos. Su tokiu potencialu tikrai sukursime ,,šviesų ir pilnavertį Tautos rytojų" ir ryškiai prisidėsime prie naujosios Europos konstrukto.

Anonimiškas rašė...

Tokie keistos krypties prasisukę kūrėjai, ir net kai kurie vertinimo komisijos nariai, jau turėtų būti surišti dalykiniais interesais ir NT kitose sostinėse, todėl gali kurti taip „kaip reikia” ir vertinti taip „kaip nori”...

alba rašė...

Noriu paklausti: 1. Kas tai komisijai pateikė tą Ivaškevičių ? 2. Ar komisijos balsavimas slaptas ? Ar visi tylėjo, kai ŽALI buvo išleista ? Ar komisijos nariai skaitė tuos ŽALIUS ?

item