Sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ surengs piketą prie Konstitucinio Teismo

alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr. alkas.lt Sausio 7 d., pirmadienį, 12 val. Vilniuje prie Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo (K...

alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Sausio 7 d., pirmadienį, 12 val. Vilniuje prie Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo (KT) sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ piketuos dėl miškų reformos teisėtumo ir reikalaus paaiškinti  kodėl vis dar nėra KT išvadų dėl miškų reformos teisėtumo.

Beveik prieš metus baigiamai įgyvendinti miškų urėdijų reformai besipriešinantis Sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ surengė pirmąjį piketą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir reikalavo, kad dėl urėdijų reformos teisėtumo ir Miškų įstatymo pakeitimų, kurie buvo priimti per vieną dieną, pasisakytų KT.

Tuometinis aplinkos viceministras Martynas Norbutas tvirtino, kad nėra reikalo dėl miškų reformos kreiptis į KT, nes reforma, esą, atlikta teisėtai ir dievagojosi, kad Vyriausybė miškų kirtimų normos nedidins. Tad, pasak jo nėra jokių priežasčių, kodėl Seimas turėtų kreiptis į KT.

„Be abejones, mes įvairias sąmokslo teorijas galime kurti savo namuose. Labai gaila, kad tai yra daroma gatvėse ir tai daroma tam tikrais politiniais tikslais. Niekas nesikeičia – Vyriausybė tvirtina kirtimų normas ir jokio didesnio kirtimo nėra numatoma“, – viceministro žodžius citavo 15min.lt.

Sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ pirmininkas Gintautas Kniukšta perspėjo, kad urėdijų reforma bus naudinga tik stambiajam medienos verslui, nes medieną bus galima iš vienos urėdijos lengviau pirkti, negu iš 42 urėdijų.

Tuomet 29 Lietuvos Respublikos Seimo nariai išgirdo Sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ reikalavimus ir pateikė kreipimąsi į KT dėl Miškų įstatymo pataisų ir Vyriausybės nutarimo atitikimo Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

Tokį reikalavimą Sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ buvo  iškėlęs savo steigiamajame suvažiavime dar 2017 metų gruodžio 9 dieną ir įtvirtinęs suvažiavimo nutarime.

„Lietuvos Respublikos Seimas, priimdamas Miškų įstatymo pakeitimus nesilaikė Seimo statuto ir Lietuvos Respublikos teisėkūros pagrindų įstatymo, o Vyriausybė, priimdama nutarimą „Dėl sutikimo reorganizuoti valstybės įmones miškų urėdijas“ galimai pažeidė ir Lietuvos Respublikos Konstituciją. Valstybinių miškų valdymo reforma buvo pradėta vykdyti labai neatsakingai, nesvarstant galimų alternatyvų, neįvertinus socialinių, aplinkosauginių ir ekonominių pasekmių“, – teigė  G. Kniukšta.

„Kas pasikeitė po metų? Pagrindiniai šios chaotiškos reformos organizatoriai neteko pareigų, tuo tarpu į gatvę buvo išmesti be darbo šimtai žmonių, Vyriausybė padidino miškų kirtimų normą 6 procentais, toliau kertami miškai saugomose teritorijose, ypač suaktyvėjo Lietuvos miškų pardavimai užsieniečiams. Šiuo piketu norime priminti Konstituciniui Teismui, kad nuo kreipimosi prabėgo jau beveik metai, o išvadų dėl miškų reformos teisėtumo vis dar nėra“, – rašoma Sąjūdžio „Už Lietuvos miškus“ išplatintame pranešime spaudai.

Susiję

Demokratija ir valdymas 8391463873245678482
item