Pop. Pranciškus išreiškė pritarimą Švedijos moratoriumui dėl imigracijos

Šalys, kurios nepajėga asimiliuoti imigrantų, turi nustoti juos priimti iki tol, kol turės galimybę juos integruoti, pirmadienį pareiškė ...

Šalys, kurios nepajėga asimiliuoti imigrantų, turi nustoti juos priimti iki tol, kol turės galimybę juos integruoti, pirmadienį pareiškė popiežius Pranciškus.

Pop. Pranciškus atkreipė dėmesį į Švediją, kaip į pavyzdį šalies, kuri nors praeityje ir priėmė daug imigrantų, bet dabar suprato, kad imigrantai ne integravosi į Švedijos visuomenę, bet pradėjo burtis į getus. Kaip teigė pop. Pranciškus, atsižvelgiant į dabartines aplinkybes, Švedija sumažindama imigrantų priėmimo tempą ir šiuo klausimu skelbdama moratoriumą, priėmė protingą sprendimą.

„Valdantysis privalo naudotis išmintimi, nes išmintis yra dorybė tų, kurie valdo“, – aiškino popiežius.

„Tai man primena Švedijos pavyzdį, kuri priėmė daug imigrantų, bėgančių nuo Lotynų Amerikos diktatūrų 8-ajame dešimtmetyje, bet visi jie buvo integruoti“, – sakė jis. – „Bet paskutiniais metais švedai pasakė, kad kuriam laikui sustos, nes negali užbaigti integracijos proceso. Ir tai yra valdančiojo išmintis“, – pridurdamas teigė pop. Pranciškus.

Pop. Pranciškus, nors ir pagyrė Italijos, Graikijos ir Libano „dosnumą“ priimant imigrantus bei pabėgėlius, tačiau pabrėžė, kad šiais klausimais reikia daugiau „realizmo“.

„Būdas išspręsti migracijos problemas yra padėti valstybėms, iš kurių migrantai atvyksta“, – aiškino jis. – „Jie atvyksta dėl bado ar karo. Investuokite ten, kur badas. Europa gali tai padaryti ir tai yra būdas padėti toms šalims augti.“

Nepaisant plačiai žinomos pop. Pranciškaus viešos paramos imigraciją skatinančioms Europos šalims, šis kartas nėra vienintelis, kuomet jis pabrėžia tai, kad svarbus ir imigracijos ribų įsisąmoninimas.

Grįždamas iš Švedijos 2016-ųjų lapkritį, pop. Pranciškus sakė, kad neasimiliuojamų imigrantų priėmimas gali vesti į pavojingą „getoizaciją“, kuri yra nenaudinga nei valstybei, nei patiems imigrantams.

Tuomet pop. Pranciškus taip pat teigė, kad sprendžiant, kokį imigrantų skaičių šalis priims, reikia vadovautis ir praktine išmintimi.

„Koks yra pavojus, kuomet pabėgėlis ar imigrantas nėra integruotas?“, – 2016-aisis klausė pop. Pranciškus. – Jis yra įvaromas į getą (angl. ghettoized), tai yra, jis įžengia į getą. Ir kultūra, kuri neišvysto ryšio su kita kultūra, yra pavojinga“, – tuomet aiškino jis.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Popiežius Pranciškus 8039946490368699065
item