Nevyriausybinės organizacijos reikalauja atšaukti Nacionalinę premiją M. Ivaškevičiui

Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, atstovai išplatino pareiškimą, kuriame reikal...

Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, atstovai išplatino pareiškimą, kuriame reikalaujama atšaukti 2018 metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos skyrimo komisijos nutarimą premiją skirti rašytojui Mariui Ivaškevičiui.

Pabrėžiama, kad M. Ivaškevičius knyga „Žali“ yra įteisinanti partizanų niekinimą valstybiniu lygmeniu. Nevyriausybinių organizacijų teigimu, M. Ivaškevičių apdovanojimas atskleidė premiją skyrusios Komisijos politinį nebrandumą. Intensyvėjančio Rusijos propagandinio karo prieš Lietuvą akivaizdoje Nacionalinės premijos įteikimas M. Ivaškevičiui funkcionuoja kaip politinė žinia, kad partizanų istorijos niekinimas yra skatintinas ir – kadangi Komisijos sudarytoja yra LR Kultūros ministerija – laikytinas Lietuvos valdžios oficialios politikos dalimi.

Nevyriausybinių organizacijų atstovai primena, kad Nacionalinės kultūros ir meno premijos skyrimo komisijos sprendimas skirti premijas yra valstybinio masto.

Reikalaujama, kad, atsižvelgiant į M. Ivaškevičiaus vykdytą mirusiųjų atminimo niekinimą (BK, str. 313), Kultūros ministerijos Nacionalinių literatūros ir meno premijų komisija atšauktų savo sprendimą skirti Nacionalinę kultūros ir meno premiją M. Ivaškevičiui ir iš naujo svarstytų premijos skyrimą.



Susiję

Istorijos politika 7416727995593904268

Rašyti komentarą

6 komentarai

Skaitytojas rašė...

Ta premija buvo tikrai šlykštus spendimas, ypač iš karto po A. Ramanausko-Vanago laidotuvių. Ir raštas geras.

Bet kada establishment'o „intelektualai“ klaũsė padorių žmonių nuomonės?

Hm, gal kokia vieša supuvusių kiaušinių akcija padėtų?..

Anonimiškas rašė...

Ačiū, Dievui, kad nors kokia vieša tautiečių reakcija yra. Reiškia dar ne viskas prarasta.

Anonimiškas rašė...

rašytojų sąjungos šulai nemato nieko blogo tame skyrime (atseit kūrybos laisvė), LRT irgi palaiko to šmikio pusę (kaip netikėta :)).

Kaskis rašė...

Nevyriausybinės organizacijos yra gerai.Tik blogai kad ŠIOS nevyriausybinės organizacijos pasivadinę ,,padedančios stiprinti šalies gynybinius pajėgumus"niekur negirdėtos - neregėtos.Nesikišančios kai reikia apginti žmogų, mokytoją, vaiką..O va kai premija paskiriama, pagal juos, ne tam - tik šast ir čia.Su didžiausiu triukšmu ir ilgiausiu protesto raštu.//Visų pirma,gerbiamieji, reikėtų pasižymėti LR pilietiškumo srityje, pagarbą sau užsitarnauti ir tik paskui kažką kažkam diktuoti.Apgailėtina.

Pikc rašė...

Apgailėtina yra šitų organizacijų nežinoti. ;)

T0mas J. rašė...

Ivaškevičius čia ne prie ko - niekšų buvo ir bus, bet kodėl jie premijuojami?!
Į muilą Premijų Komisijos pirmininkę Viktoriją DAUJOTYTĘ Pakerienę – TSKP
narę nuo 1975 m. !! Su visa negarbinga raudona jos šutve!!
Pagarba patriotams, okupacijos metais už laisvę kovojusiems, okupantus ir
kolaborantus naikinusiems.

item