KT skelbs, ar Lietuva turi pripažinti vienalytes „santuokas“

lrkt.lt nuotr. alkas.lt Sausio 11 d., penktadienį, 12 val. Konstitucinis Teismas Skelbs nutarimą byloje dėl leidimo gyventi Lietuvo...

lrkt.lt nuotr.

Sausio 11 d., penktadienį, 12 val. Konstitucinis Teismas Skelbs nutarimą byloje dėl leidimo gyventi Lietuvos Respublikoje išdavimo užsieniečiui, kitoje valstybėje „susituokusiam“ su tos pačios lyties Lietuvos Respublikos piliečiu, teisinio reguliavimo atitikties Konstitucijai.

KT išnagrinėjo pareiškėjo – Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymą ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 43 straipsnio 1 dalies 5 punktas tiek, kiek jame nenustatyta, kad leidimas laikinai gyventi gali būti išduodamas užsieniečiui šeimos susijungimo atveju ir tada, kai Lietuvos Respublikoje gyvena asmuo – Lietuvos Respublikos pilietis, su kuriuo užsieniečio kitoje valstybėje sudaryta „santuoka“ arba registruotos partnerystės sutartis Lietuvos Respublikoje nėra pripažįstama dėl draudimo „tuoktis“ ir sudaryti registruotos partnerystės sutartį tos pačios lyties asmenims, tačiau su kuriuo jis yra sukūręs santykius, savo turiniu atitinkančius šeimos sampratą.

LVAT nagrinėjo administracinę bylą, kurioje užsienietis, Danijoje sudaręs „santuoką“ su tos pačios lyties Lietuvos Respublikos piliečiu, skundė Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos sprendimą atsisakyti jam išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje. Leidimą atsisakyta išduoti, nes „santuoka“ su tos pačios lyties asmeniu pagal nacionalinės teisės aktus negali būti sudaryta, todėl nuspręsta, kad nebuvo šeimos susijungimo kaip pagrindo išduoti leidimą užsieniečiui laikinai gyventi Lietuvos

KT sprendimas šioje byloje gali padaryti lemtingą pokytį tolimesnėje Lietuvos visuomenės ir valstybės raidoje, nes gali atverti kelią iki šiol Konstitucijoje nenumatytam tos pačios lyties asmenų „santuokų“ pripažinimui. Pripažinus vienalytes „santuokas“ juridiniu pagrindu teisei į leidimą laikinai gyventi  Lietuvoje, bus sudarytos sąlygos tokiems „sutuoktiniams“ kreiptis į ES teismus dėl vienalyčių „santuokų“ juridinio įteisinimo Lietuvoje.


Susiję

Šeimos politika 4924538105820678484

Rašyti komentarą

7 komentarai

1Chingishan rašė...

Seimas itin lengvai gali tai visą užblokuot ir įrašyt Seimo balsavimu draudimus kokius tik nori ir joks KT nieko negalės padaryti. Čia lygiai kaip ir Bermudų atveju- jų KT priemė sprendimą įteisint iškrypelių sąjungas, o jų parlamentas tai atmetė ir uždraudė, ir galioja parlamento įstatymas o ne KT neteisėtas nurodymas, nes KT nieko neatstovauja tik patį save, ir jokio leidimo ar teisės kurt naujus įstatymus neturi.

Ayn Rand rašė...

Nusprendė taip, kaip ir prognozavau - rado būdą įteisinti. Rinkimai, referendumai, Seimas, atstuvaujamoji demokratija ir politika - beprasmiai Lietuvoje, jei gauname tokį rezultatą kaip dabar.

Anonimiškas rašė...

Per LRT pasigirdo KT sakinys, ,,Nėra reikalo atsižvelgti į daugumos nuomonę'', va tau ir demokratija.

Anonimiškas rašė...

Reikalinga Alternatyva Lietuvai.

Pikc rašė...

Kai sprendžiamas šiltos vietos nuosavam užpakaliui klausimas, visos demokratijos turi "pasislinkti į šoną".

Pikc rašė...

Kadangi KT fruktai, rūpindamiesi savo karjera ir remdamiesi savo pačių sufantazuota "konstitucine šeimos samprata" (primenu: "Taigi konstitucinė šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas, t. y. santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi." -https://www.lrkt.lt/lt/teismo-aktai/paieska/135/ta159/content), kuri nė velnio neatitinka Konstitucijos, pareiškė, kad Lietuva PRIVALO pripažinti visokio plauko nuokrypų "šeimas", sukuriamas įdomus precedentas: juk sodomitai - toli gražu ne vienintelis tokių "šeimų" variantas. Galime pradėti nuo paprasčiausių variantų: poligaminės ir pedofilinės "šeimos" (ne toks jau retas reiškinys tarp "varkšū pabėgėliū") - remiantis šiuo precedentu, valstybė lygiai taip pat PRIVALĖS pripažinti ir tokias "šeimas". O juk "šeimū yvairove" (ypač liguistoje liberastinių psichų vaizduotėje) yra GEROKAI didesnė. Smarkiai abejočiau, kad KT yra tokie buki, jog nesuprastų, ką padarė. Vadinasi...

Anonimiškas rašė...

Nenusišnekėk , KT paskutinį žodį dės

item