95 proc. Airijos gydytojų atsisako atlikti abortą

Nors abortai nuo šių metų sausio 1-osios Airijoje legalūs, bet 95 procentai gydytojų atsisako juos atlikti, – praneša Southern Star. ...

Nors abortai nuo šių metų sausio 1-osios Airijoje legalūs, bet 95 procentai gydytojų atsisako juos atlikti, – praneša Southern Star.

Nors už abortų įteisinimą kovoję aktyvistai dėl susidariusios situacijos kaltina už dar negimusiojo vaiko gyvybės apsaugą (angl. pro-life) pasisakančiųjų protestus, vis tik labiau tikėtina, kad dauguma gydytojų taip elgiasi, nes nemano, kad abortas – dar negimusiojo vaiko intencionalus nužudymas – turėtų būti mediko profesijos dalimi.

Pagrindiniai Airijos medikų susivienijimai taip pat pabrėžė, kad abortus įteisinantis įstatymas buvo priimtas neadekvačiai skubant, taip sukuriant „nepriimtiną ir nesaugią“ aplinką Airijos moterims.

Airijos Sveikatos departamento teigimu, 179 praktikuojantys gydytojai pasirašė sutikimus atlikti abortus, bet apie 30 iš jų pareikalavo, kad jų vardai nebūtų skelbiami valdžios sprendimu sudarytuose abortų „karštosios linijos“ (angl. hotline) sąrašuose.

Offaly Express duomenimis bent 4 Airijos administracinės grafystės – Ofalio (angl. Offaly), Leitrimo (angl. Leitrim), Karlou (angl. Carlow) ir Slaigo (angl. Sligo) – neturi nė vieno gydytojo, sutikusio atlikti abortus.

Naujasis Airijos abortų įstatymas, kurį ypatingos skubėdamas gruodį priėmė parlamentas, iki 12-osios nėštumo savaitės leidžia atlikti abortus dėl bet kokios priežasties, o iki 6-ų mėnesių abortai leidžiami atsižvelgiant į daugelį teisinį pateisinimą suteikiančių aplinkybių. Naujasis įstatymas taip pat verčia mokesčių mokėtojus kompensuoti atliekamų abortų paslaugas ir katalikiškoms ligoninėms įsako sudaryti sąlygas abortams atlikti.

Pirmieji abortai dar negimusiems vaikams Airijoje turėtų būti atlikti jau šią savaitę.

Nacionalinė bendrosios praktikos gydytojų asociacija (angl. The National Association of General Practitioners), didžiausia Airijos bendrosios praktikos gydytojų asociacija, teigė, kad gydytojai dabar yra labai susirūpinę, nes nesama abortams atlikti reikiamos įrangos ir aiškių klinikinių gairių, – teigia Euro News.

„Nacionalinė bendrosios praktikos gydytojų asociacija tiki, kad pagreitinta tvarka, kaip būdas, kuriuo steigiamos nėštumo nutraukimo paslaugos, yra nepriimtinas ir nesaugus“, – gruodį teigė asociacija.

Gydytojų teigimu, Sveikatos apsaugos ministras Simonas Harrisas abortus įteisino dėl politiškai motyvuotų priežasčių.

„Airijos moterys niekada neatleis sveikatos sistemai, jei joms dėl politinės naudos bus primestos nesaugios paslaugos“, – viešame pareiškime aiškino asociacija.

Gydytojai taip pat griežtai sukritikavo naujo valdžios įstatymo dalį, leidžiančią vaiko besilaukiančioms 15-os metų ir jaunesnėms merginoms atlikti abortą be tėvų žinios ar sutikimo.

Tuo tarpu už dar negimusio vaiko gyvybės apsaugą pasisakantieji pradėjo rengti taikius protestus prie vietų, kuriose nuo šiol gali būti atliekami dar negimusiųjų vaikų abortai. Kaip praneša the Evening Echo Pirmadienį oponuojantys naujajam įstatymui protestavo Droedoje (angl. Drogheda), šalia Lurdo Dievo Motinos ligoninės. Taikaus protesto dalyviai ragino moteris rinktis ne abortą, o savo dar negimusių vaikų gyvybę. 

„Man labai ir giliai rūpi, kad teisę gyvybę turėtų kiekvienas žmogus“, – teigė proteste dalyvavęs Charlesas Byrne' as. – „Mes čia, nes tikime, kad ligoninės turi būti gailestingumu pagrįsto rūpinimosi vieta.“

Vis tik tokio pobūdžio protestai greitai gali būti uždrausti: už abortų įteisinimą kovojantys aktyvistai jau reikalauja, kad valdžia panaikintų tokių protestų rengimo galimybę aplink vietas, kur atliekami abortai, įsteigiant buferines zonas.


Susiję

Pažangos ideologija 2111148111898938835
item