Vokietijos AT: santuokas su vaikais draudžiantis įstatymas – antikonstitucinis

laisvavisuomene.lt Vokietijos Federalinis Aukščiausiasis Teismas (toliau – Teismas) priėmė sprendimą, kad santuoka su nepilnamečiais ...


Vokietijos Federalinis Aukščiausiasis Teismas (toliau – Teismas) priėmė sprendimą, kad santuoka su nepilnamečiais atitinka šalies konstituciją tol, kol santuoka yra sudaryta prieš atvykstant į šalį.

Vokietijos žiniasklaida praneša, kad Teismas neseną Vokietijos įstatymą, atvirai uždraudusį užsienyje teisėtai sudarytas santuokas su vaikais, pripažino antikonstituciniu.

Pranešama, kad „Byla buvo susijusi su sirų pora, atvykusia į Vokietiją dėl karo. Pora 2015 m. teisėtai susituokė Sirijos šariato teisme. Ceremonijos dieną vyrui buvo 21 metai, nuotakai – 14 metų.“ Prieš imigraciją į Vokietiją, pora buvo atskirta: keturiolikmetė buvo apgyvendinta jaunimo gerovės įstaigoje nepilnametėms pabėgėlėms. Jos vyras su ja nepalaikė jokio ryšio ir netgi nebuvo informuotas apie mergaitės buvimo vietą.

Organizacija The Gatestone Institute praneša, kad Ašafenburgo šeimos teismas priėmė vyrui nepalankų sprendimą, tačiau kiek vėliau Bambergo apeliacinis teismas šį sprendimą panaikino. Sunerimęs dėl akivaizdžių pasekmių 2017 m. Vokietijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį santuokas su vaikais. Tokį teisės aktą paskatino vidaus reikalų ministerijos pranešimas, kad 2016 m. duomenimis, „Vokietijoje gyveno 1 475 susituokę vaikai, iš kurių 361 yra jaunesni nei 14 metų“.

„Vadinamasis Kovos su santuokomis su vaikais įstatymas nustatė, kad minimalus sutikimo tuoktis amžius Vokietijoje yra 18 metų ir anuliavo visas egzistuojančias santuokas, kurias sudarė jaunesni nei 16 metų asmenys (įskaitant ir užsienyje sudarytas santuokas)“, – praneša Gatestone.

Tačiau Vokietijos Federalinis Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą, kad šis įstatymas yra antikonstitucinis, nes prieštarauja Vokietijos pagrindiniam įstatymui. Būsimos santuokos su vaikais bus analizuojamos individualiai ir nebus draudžiamos iš esmės. Teismas nusprendė, kad santuokų su vaikais draudimas pažeidžia straipsnius dėl žmogaus orumo, laisvo asmenybės vystymosi, vienodos apsaugos bei santuokos ir šeimos apsaugos.

Bavarijos teisininkas Winfriedas Bausbackas, kuris padėjo rengti minėtą įstatymą, pasmerkė tokį teismo sprendimą: „Dėl mūsų konstitucijos ir naudos vaikui (šiuo konkrečiu atveju), turėtų būti vienintelis galimas atsakymas: ši santuoka privalo būti anuliuota ir pripažinta negaliojančia nuo pat pradžių. Vokietija negali, viena vertus, tarptautiniu mastu prieštarauti santuokoms su vaikais, o kita vertus, būti už tokias santuokas pačioje Vokietijoje. Šiuo atveju negali būti pažeidžiami geriausi vaiko interesai. Kalba eina apie konstituciškai įtvirtintą vaikų ir nepilnamečių apsaugą.“

Apžvalgininkas Andreasas von Delhaes-Guentheris rašė, kad Vokietija eina link to, kad priims visiškai nacionalinei teisei prieštaraujančią užsienio šalių teisę. „Galiausiai, tai yra principinis klausimas, kokiu mastu Vokietija nori priimti svetimą teisę, kuri svarbiausiais klausimais yra visiškai priešinga mūsų teisei. Privalome pasakyti, kad Vokietijoje Vokietijos teisė galioja visiems, ypač tokiais svarbiais teisiniais klausimais kaip gyvybė, sveikata ar tik vaiko gerovė, įskaitant nekeičiamą amžiaus ribą santuokai. Turime apmąstyti dar kai ką: nuosprendžiai priimami „žmonių vardu“. Šie žmonės per savo atstovus Bundestage aiškiai parodė, kad nenori pritarti santuokoms su vaikais“, – rašė apžvalgininkas.


Susiję

Pažangos ideologija 401338637260788953
item