VDU Politikos ir diplomatijos fakulteto vadovybė išsigando diskusijų

Gruodžio 4-5 dienomis Lietuvoje, lankysis oficiali Vokietijos parlamento Bundestago narių delegacija, atstovaujanti dešinįjį politinį spa...

Gruodžio 4-5 dienomis Lietuvoje, lankysis oficiali Vokietijos parlamento Bundestago narių delegacija, atstovaujanti dešinįjį politinį sparną – konservatyvi, euroskeptiška Vokietijos politinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (Alternative für Deutschland, AfD).

Gruodžio 4 d., antradienį, 16-20 val. Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51) vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „ES ateitis: suverenių valstybių sąjunga“ svečiai iš Vokietijos perskaitys pranešimus apie Europos sąjungos ir ją sudarančių nacionalinių valstybių ateitį. Konferenciją rengia asociacija „Alternatyva Vokietijai. Bičiuliai“ ir jos vadovas diplomatas Algis Avižienis.

Gruodžio 5 d. buvo numatyta Bundestago parlamentarų konferencija Kaune bei diskusija su Kauno visuomene. Buvo susitarta, kad konferencija vyks Vytauto Didžiojo Universiteto mažojoje salėje, o prie organizavimo prisidės Politikos mokslų ir diplomatijos fakultetas (PMDF). Diskusijos rengėjai su fakulteto vadovybe dėl svečių iš Vokietijos Bundestago priėmimo pradėjo tartis dar spalio 3 d. Spalio 29 d. gavus raštišką dekanato sutikimą buvo pradėtos derinti renginio aplinkybės. Universitetas bendram renginiui pažadėjo suteikti konferencijų salę su sinchroninio vertimo įranga.

Kaip skelbiama, lapkričio 29 d. diskusijos rengėjai susitiko su VDU PMDF prodekane Sima Rakutiene, apžiūrėjo konferencijų salę, kurioje turėtų vykti konferencija ir aptarė paskutines renginio rengimo detales. Buvo išsiuntinėtas viešas pakvietimo į tarptautinę konferenciją ir diskusiją tekstas.

Tačiau tą pačią dieną susitikimo rengėjus pasiekė prodekanės S. Rakutienės laiškas, kuriame pranešama, kad fakultetas negalįs prisidėti prie šio renginio, nes renginys esąs „stipriai populistinis“, o jo turinys ir idėjos, esą, „prasilenkia su tikrove“ ir neatitinka „politinės realybės“… Kita vertus, neužmiršta ir retoriškai pridurti, kad „akademinė erdvė yra atvira įvairioms idėjoms“, tačiau… siūloma keisti patį diskusijos turinį.

Lapkričio 30 d. iš VDU PMDF dekanato buvo gautas dar griežtesnis atsisakymas: „mes negalime prisidėti organizuojant šį renginį dėl akademinio neutralumo“. Tuo pačiu nurodoma, kad – VDU gali suteikti patalpas renginiui už atitinkamą mokestį. Tą pačią dieną dėl patalpų nuomos kreipusis į VDU materialinių išteklių skyrių buvo gautas atsakymas, kad turi būti pateiktas raštiškas prašymas, kurį patenkinti ar ne, nuspręs Universiteto rektorius. Po kelių valandų, Adelės Navickienės pasirašytu raštu buvo atsakyta: „Mažoji salė kitą savaitę bus naudojama akademinei veiklai“.

„Tai primena šių metų vasario įvykį, kuomet svečius iš Vokietijos parlamento pakvietęs seimo narys, gavęs nurodymą iš partijos vadovybės, paskutinę minutę atsisakė priimti oficialią užsienio šalies parlamento delegaciją. Bet čia juk yra mokslo įstaiga! Kurioje turėtų vyrauti nuomonių įvairovė! Galų gale, galimybę išsinuomuoti konferencijų salę už universiteto nustatytą mokestį turėtų turėti ne tik „teisingų politinių pažiūrų“ atstovai. Gali pasirodyti, kad porą mėnesių ruoštą konferenciją norėta sužlugdyti sąmoningai. Juk visą medžiagą universiteto darbuotojai gavo du mėnesius prieš renginį…, – stebisi vienas iš konferencijos Kaune rengėjų, VDU bendruomenės narys, politologas ir PMDF absolventas Gintaras Jazdauskas.

Gruodžio 5 d. Vokietijos Bundestago nariai kauniečių lauks nebe VDU, o Kauno „Best Baltic Kaunas“ viešbutyje (Mickevičiaus g. 28). Čia nuo 16 iki 19:30 val. pranešimus skaitys Vokietijos Bundestago nariai dr. Kristianas Virtas (Christian Wirth), Arminas-Paulus Hampelis (Armin-Paulus Hampel), dr. Bruno Holnageris (Bruno Hollnagel). Jų pranešimai bus verčiami į lietuvių kalbą. Po to vyks diskusija.

Dr. Kristianas Virtas – teisininkas, Bundestago vidaus reikalų komiteto narys, besispecializuojantis migracijos ir teisės srityse skaitys pranešimą „Nacionalinių valstybių vidaus saugumas tautų Europoje“. Pranešime bus kalbama daugiausia apie nelegalios migracijos sukeliamas problemas.

Arminas-Paulus Hampelis – žymus Vokietijos žurnalistas, Bundestago AfD frakcijos užsienio reikalų atstovas skaitys pranešimą: „Nauja Vokietijos užsienio politika ir Europos nacionalinių valstybių suverenumo išsaugojimas“.

Dr. Bruno Holnageris Bundestago AfD frakcijos narys, besispecializuojantis ekonomikos ir finansų srityje, skaitys pranešimą: „Euras: žlugęs eksperimentas ir grėsmė nacionalinėms valstybėms Europoje?“.

„Alternatyva Vokietijai“ (Alternative für Deutschland, AfD) yra dešiniojo politinio sparno, konservatyvi, euroskeptiška Vokietijos politinė partija. Ji susikūrė, kaip reakcija į euro gelbėjimą. 2013 m. vasario 6 d. Berlyne ją įsteigė žinomi Vokietijos ekonomistai, akademikai, verslininkai bei publicistai, kurie nepritarė A. Merkel vyriausybės euro gelbėjimo planui pietų Europos šalių atžvilgiu. 2014 m. laimėjo pirmuosius Vokietijos federalinių žemių rinkimus, o kai Vokietiją užgulė masinė, nekontroliuojama imigracija, AfD sulaukė didžiulio vidurinės klasės palaikymo. Nuo 2016 m. Bundestago rinkimų, ši partija plečia savo narių tinklą po visą Vokietiją. 2017 m. vykusiuose federaliniuose Bundestago rinkimuose partija surinko 12,6 % balsų ir tapo trečia pagal surinktus balsus partija Vokietijoje.

Šiuo metu AfD turi parlamentinį atstovavimą visose 16 šalies provincijų ir yra antra pagal populiarumą partija Vokietijoje. Kai kur, pavyzdžiui, Saksonijoje, ji yra populiariausia pagal apklausas. AfD aktyviai pasisako prieš „Globalios migracijos pakto“ pasirašymą ir už Vokietijos valstybės suverenią teisę formuoti migracijos politiką pačiai.

Susiję

Ugdymo politika 276433513880104928
item