Popiežius Pranciškus pasveikino JT Migracijos pakto priėmimą

Sekmadienį Šv. Petro aikštėje vykusios kassavaitinės Viešpaties angelo maldos metu popiežius Pranciškus pareiškė besitikintis, kad JT Mi...

Sekmadienį Šv. Petro aikštėje vykusios kassavaitinės Viešpaties angelo maldos metu popiežius Pranciškus pareiškė besitikintis, kad JT Migracijos paktas padės gailestingai priimti „dėl įvairių priežasčių“ savo valstybes palikusius emigrantus.

Popiežiaus teigimu, priimtas Migracijos paktas pasitarnaus tarptautinei bendruomenei, kuri, kaip pabrėžta, tikimąsi veiks remdamasi „atsakomybe, solidarumu ir gailestingumu atžvilgiu tų, kurie dėl įvairių priežasčių paliko savo šalis“.

Jungtinių Tautų organizacijos narėms pritarti pasiūlytas ir gruodžio 10-11 dienomis Maroke patvirtintas Migracijos paktas skelbia, kad migracija, nepriklausomai nuo priežasties ir tikslo, turi būti įgalinama, saugoma ir skatinama. Paktas faktiškai paskelbia migraciją esant žmogaus teise, o tuo pačiu visus jai trukdančius valstybių įstatymus – žmogaus teisių pažeidimais. Šiuo paktu siekiama iš pagrindų perrašyti tautų apsisprendimo teise ir nacionalinių valstybių suverenumu paremtą tarptautinę pasaulio tvarką. Jungtinės Tautos ir pačios sutarties teksto autoriai neigia, jog paktu siekiama paskelbti migraciją žmogaus teise, tačiau būtent tokia yra pamatinė pakto prielaida.

Paktas numato 23 tikslus, kurių dauguma įpareigoja šalis sudaryti kuo patogesnes sąlygas tarptautinei migracijai, o migrantams jų atvykimo šalyse užtikrinti tas pačias teises ir viešąsias paslaugas, kaip ir jų piliečiams. Paktas taip pat įtvirtina multikultūralizmo principus, pagal kuriuos priimančios šalys turi vienodai gerbti savo ir migrantų kultūrines ir socialines normas, papročius, nepriklausomai nuo jų skirtumų ir nesuderinamumo su šalyje galiojančia tvarka.

Parengta remiantis The Associated Press informacija.

Susiję

Popiežius Pranciškus 2434545860903827533
item