Popiežius: mirties bausmė niekuomet nepriimtina

vaticannews.va Primename, kad n ė vienas popiežius iš principo neturi galios keisti doktrinos. Tai, kad m irties bausmė  iš principo ...


Primename, kad nė vienas popiežius iš principo neturi galios keisti doktrinos. Tai, kad mirties bausmė iš principo nėra nepriimtina, yra nekintančios Katalikų doktrinos dalis. Prieštaravimas mirties bausmės galimumui principo lygmenyje yra Katalikų doktrinos neigimas. Žemiau pateikiame netaisytą Vatikano laišką mirties bausmės tema.

Popiežius paragino valstybes, toliau vykdančias mirties bausmę, paskelbti moratoriumą siekiant visiškai panaikinti šią žiaurią bausmės formą. Šventasis Tėvas išsakė savo prašymą kalboje, kurios tekstą įteikė Tarptautinės komisijos prieš mirties bausmę delegacijai, kurią priėmė audiencijoje pirmadienio rytą.

Popiežius Pranciškus asmeniškai padėkojo Komisijai už darbą siekiant visuotinio mirties bausmės uždraudimo, jos nariams už pastangas pasiekti kompromisą, leidžiantį panaikinti mirties bausmę savo kraštuose.

Praeityje, anot popiežiaus, kai neturėjome atitinkamų priemonių, kurias dabar turime visuomenei apsaugoti ir nebuvo tokio žmogaus teisių apsaugos supratimo kaip dabar, mirties bausmė kai kada galėjo atrodyti kaip logiška ir teisinga išvada. Taip pat Popiežiaus valstybėje buvo taikoma ši nežmoniška bausmės forma, užmirštant gailestingumo pirmumą prieš teisingumą.

„Todėl katalikų Bažnyčios katekizmo nauja redakcija šiuo klausimu verčia mus prisiimti atsakomybę už praeitį ir pripažinti, kad šios bausmės formos pripažinimas buvo epochos mentaliteto pasekmė. Bažnyčios katekizmo redakcija jautriu mirties bausmės klausimu nėra prieštaravimas praeities mokymui. Bažnyčia moko Evangelijos šviesoje, kad mirties bausmė niekuomet nepriimtina, nes yra pasikėsinimas į asmens neliečiamumą ir orumą“, – sakoma komisijos delegacijai įteiktame popiežius tekste.

Šventasis Tėvas priminė, kad JT rezoliucijos dėl mirties bausmės vykdymo moratoriumo, kuriuo siekiama sustabdyti jos vykdymą organizacijos narėse yra kelias, kuriuo reikia eiti toliau iki visuotino mirties bausmės atsisakymo.

Popiežius taip pat paragino kraštus, kuriuose ligi šiol nepanaikinta mirties bausmė, tačiau nebėra bevykdoma, toliau tęsti tarptautinį kompromisą; kad paskelbtas moratoriumas būtų taikomas ne tik mirties bausmės vykdymo, bet ir mirties bausmės skyrimo atveju.

Savaime suprantama, kad kraštai, siekdami panaikinti mirties bausmę tam tikruose kontekstuose turės pradėti sudėtingus politinius procesus.

Egzekucijų įšaldymas ir mirtimi baudžiamų nusikaltimų sumažinimas, kaip ir šios bausmės formos taikymas nepilnamečiams, nėščioms, asmenims su proto ar intelekto negalia yra mažiausi tikslai, dėl kurių pasaulio lyderiai gali daryti kompromisus.

Susiję

Religija 8266252874265772461

Rašyti komentarą

8 komentarai

manau rašė...

Galima ir reikia nužudyti vieną, kad būtų išgelbėti daugybė.

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
supratingas ne rašė...

Sunaikinus kūną jame įsikūnijusi dvasia niekur nedingsta, anksčiau ar vėlia ji grįžta į fizinę turėdama tą patį tikslą - save realizuoti.

P.S. Gerbiami vadovai, esu ganėtinai kantrus žmogus, be kiekviuena kantrybė turi ribas ir manosios ištekliai po jūsų penkias minutes trunkančių antirobotinių patikrų (ypač kai po 5 min. paspaudus redaguoti reikia vėl daryti tą patį) sparčiai baiginėjasi. Negi nėra paprastesnio būdo?

Anonimiškas rašė...

Keistas dalykas, žudyti tikrai nereikia, pačioje Italijoje mirties bausmės nėra, bet mafija jos nesilaiko, taip pat ir kada dvikojis padaras pradėjo savo erą, kažkodėl Kainas užmuša savo brolį Abelį, keista nereikia žudyt bet žudo.

šiaurės Lietuva rašė...

O kodėl kalbama vien tik apie žudikų teises? Žudiko jau nebegalima žudyti? Tikriausiai daug kas matėte per tv. kai parodė kaip policininkai nušauna Strasbūro kalėdų mugės teroristą tai minia į tai reaguoja ,,,aplodismentais. Šiuo klausimu aš su popiežiumi nesutinku nes Dievas gailestingas BESIGAILINČIAM DĖL SAVO BLOGŲ DARBŲ. Juk visi žinome epizodą iš Didžiojo penktadienio liturgijos kai Kristus jau nukryžiuotas ir šalia jo du nusikaltėliai, Kuriam Kristus atleido-ogi tam kuris gailėjosi, kuris sakė ;mes gavome ko nusipelne o šitas tai nekaltas , jam Kristus tarė ;dar šiandien su manimi būsi rojuje: O antrasis nusikaltėlis tyčiojosi iš Kristaus ir jis gailestingumo nesulaukė. Taip kad nereikia čia visko suversti ant begalinės Dievo malonės lyg tai Dievas pasigaili visų avansu, ne ne visų o tik tų kurie gailisi .Taigi jeigu nusikaltėlis NESIGAILI IR NESITAISO JIS NUSIPELNO MIRTIES BAUSMĖS.

Gluosnis rašė...

Is kurgi zinai, kad nesigaili ir nesitaiso? Tik Dievas pazista sirdis. Kas tu - Dievas? Be to reikia laiko, kad pradetu gailetis.
Siaip idomu, kas gi primena "kad nė vienas popiežius iš principo neturi galios keisti doktrinos", ar ne FSSPX?

Unknown rašė...

Šita bažnyčia niekada neišlaikė pusiausvyros ir dažnai elgėsi kaip Kristaus priešininkė. Ji rengė kryžiaus karus, degino tikinčiuosius ant laužų, užsikrovė nebūtiną celibatą ir jį laužydama bei paleistuvaudama piktino žmones; ji dangsto iškrypėlius ir pedofilus, iškraipo Kristaus mokymą ir Evangeliją. Ir dabar popiežius kalba priešingai Šventajam Raštui, tą patvirtina ir Pijaus X brolija: "Popiežiaus nuomonė šiuo svarbiu gyvybės ir mirties klausimu radikaliai prieštarauja Šv. Raštui ir visam ankstesniam Bažnyčios mokymui", žr. https://fsspx.lt/straipsniai/apologetika/baznycios-mokymas-apie-mirties-bausme

glorija rašė...

Teisingai.

item