Po išprievartavimų bangos Suomijoje svarstoma panaikinti nusikaltusių migrantų pilietybę

tiesos.lt Suomiją užliejusi išprievartavimų banga šalyje sukėlė audrą. Itin aršūs debatai užvirė, kai buvo paviešinta apie grupinį de...


Suomiją užliejusi išprievartavimų banga šalyje sukėlė audrą. Itin aršūs debatai užvirė, kai buvo paviešinta apie grupinį dešimtmetės mergaitės išprievartavimą, įvykdytą septynių užsieniečių. Šalies prezidentas pavadino tai „šokiruojančiu nežmoniškumu“. Vidaus reikalų ministras pareiškė, kad iš migrantų, nuteistų už itin sunkius lytinius nusikaltimus, turėtų būti galimybė atimti pilietybę.

Policija pastebėjo: nuo 2015 m., kai šalį užplūdo migrantų banga, ženkliai padaugėjo ir seksualinių nusikaltimų. Šią informaciją pateikė Milla Kynkäänniemi, atsakinga už policijos darbą Oulu mieste (Uleåborg) Šiaurės Osterbotene (Österbotten).

„Kai kas nors atvyksta iš kitos kultūros, įvyksta kultūrų susidūrimas. Jau anksčiau pastebėjome, jog vis daugiau įvykdoma seksualinių nusikaltimų. Nėra gerai neigti tai, ką mes iš tikrųjų matėme“, – sakė Kynkäänniemi.

Seksualinių nusikaltimų aukomis renkasi vaikus

Gruodžio pradžioje didelio dėmesio sulaukė grupinis dešimties metų mergaitės išprievartavimas Oulu mieste. Įtariamieji – septyni „užsienyje gimę“ vyrai – buvo nuo 20 iki 30 metų amžiaus.

Policija kvalifikavo šį nusikaltimą kaip itin sunkų – įtariamiesiems pareikšti kaltinimai dėl išprievartavimo sunkinančiomis aplinkybėmis ir dėl seksualinio vaiko išnaudojimo.

Deja, tai tik vienas iš keleto prievartavimų atvejų, pastaruoju metu sulaukusių didesnio žiniasklaidos ir politikų dėmesio. Vien Oulu komunoje policija tiria tris mergaičių nuo 10 iki 14 m. prievartavimo atvejus. Policija teigia sulaikiusi dešimt įtariamųjų, ir visi jie yra prieglobsčio prašytojai. 

Vis daugiau suomių nebeslepia savo pasipiktinimo. Į viešojoje erdvėje kilusias diskusijas įsitraukę politikai ir pareigūnai irgi išsako norą, kad apie šią problemą būtų kalbama atvirai.

Šiuo metu Suomijos parlamente svarstomas pasiūlymas panaikinti pilietybę migrantams, nuteistiems už teroro ataką ar valstybės išdavystę. Suomijos vidaus reikalų ministras Kai Mykkänen pareiškė, jog į projektą reikėtų įtraukti ir išprievartavimą sunkinančiomis aplinkybėmis.

„Užsieniečiai turi suprasti, kad jei jie įvykdys sunkų seksualinį nusikaltimą, bus išsiųsti iš šalies,“ – sakė Mykkänen.

Prezidentas: „Prieš blogį  yra kovojama“

Policijai pripažinus, kad pastaraisiais metais išaugo lytinių nusikaltimų skaičius, ir paviešinus apie grupinį dešimtmetės mergaitės išprievartavimą Suomijos prezidentas Sauli Niinistö pasmerkė prievartautojų veiksmus itin aštria formuluote. Prezidento teigimu, šie įvykiai rodo „šokiruojantį nežmogiškumą“. Jis teigė, kad Suomija turi imtis atitinkamų veiksmų prieš prievartautojus, nes piliečiai turi galėti gyventi saugioje šalyje. „Mes turime parodyti jėgą – prieš blogturime kovoti“, – sakė Niinistö.

Ta proga žiniasklaida priminė dar vieną visą Suomiją sukrėtusį nusikaltimą, kai grupinio išprievartavimo auka, devyniolikmetė suomė iš Seinajokio (Seinäjoki) miesto Osterboteno, neatlaikiusi pažeminimo, palūžo ir nusižudė. Kokiomis bausmėmis buvo nuteisti šį nusikaltimą įvykdę penki afganistaniečiai, žiniasklaida paprastai nutyli.

Migracijos tarnyba: „Mes mėginome mokyti“

Apie seksualinių nusikaltimų augimą, siejamą su migrantais, pasisakęs Suomijos Migracijos tarnybos vadovas Pekka Nuutinen pabrėžė, kad įtariamieji iš Artimųjų Rytų negali teisintis nežinojimu.

Kaip teigė Nuutinen, Migracijos tarnyba supažindino prieglobsčio prašytojus su Suomijos įstatymais ir seksualinių nusikaltimų apibrėžimu. Nuutineno nuomone, šie kaltininkai puikiai žino, kad tai, ką jie daro, yra už įstatymo ribų. Jo teigimu, prevencinį efektą gali turėti tik „griežtesnės bausmės – tokios kaip, pavyzdžiui, išsiuntimas iš šalies“.

Savo vertinimus išsakė ir buvusi šalies prezidentė Tarja Halonen. Jos teigimu, problemą išspręstų ne griežtesnės bausmės, o visos šeimos imigracija: „Smurtinių nusikaltimų, tarp jų – ir seksualinių – sumažėtų, jei pas prieglobstį gavusius vyrus atvyktų ir jų šeimos. Kai imigruoja šeima, žmonės vėl susijungia, ir tada šeimos nariai kontroliuoja vieni kitus“, – sakė T. Halonen.

Oulu mieste – dar vienas nusikaltimas prieš vaiką

Šiomis dienomis žiniasklaida paskelbė, jog Suomijos policija tiria jau penktą seksualinio nusikaltimo prieš vaiką atvejį: ir vėl įvykdytą Oulu mieste sunkinančiomis aplinkybėmis, ir vėl įtariamasis – užsienietis.

Po gruodžio pradžioje įvykdyto nusikaltimo prieš dešimtmetę to paties miesto gyventoją, policija įspėjo: išprievartavimo ir seksualinio išnaudojimo aukomis nusikaltėliai renkasi vaikus, su aukomis jie užmezga kontaktą internetu.

Apie sulaikytą įtariamąjį pranešama tik tiek, kad jis gimęs 1995 m. užsienyje, o nusikaltimas įvykdytas prieš mėnesį – lapkričio 12 d.

Policijos teigimu, nėra jokių tiesioginių ryšių tarp šio ir ankstesnių nusikaltimų.

Parengė Daiva Jakubonienė.

Susiję

Pasaulis 1314636692707376338
item