LLKS: partizanus paniekinęs M. Ivaškevičius nevertas nacionalinės premijos

Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga (LLKS) kreipėsi į Lietuvos Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, prašydami, kad Europos lygiu...

Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga (LLKS) kreipėsi į Lietuvos Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, prašydami, kad Europos lygiu išskirtinę partizanų kovą už Lietuvos laisvę paniekinusiam rašytojui Mariui Ivaškevičiui nebūtų skiriama 2018 metų nacionalinės kultūros ir meno premija.

LLKS rašte pažymima, kad rašytojas Marius Ivaškevičius savo romanu „Žali“ išsityčiojo iš Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio vado Jono Žemaičio-Vytauto ir jo bendražygių.

Pabrėžiama, jog M. Ivaškevičius šiame romane partizanus ir visą partizaninį karą vaizduoja visiškai neadekvačiai: Jonas Žemaitis, Juozas Kasperavičius, Petras Bartkus ir Juozas Palubeckas vaizduojami kaip „kvaištelėję“ ir  „degradavę“ romano herojai, kurie įvardinti tikromis žuvusių partizanų pavardėmis, o jų budelius įkūnijančių romano veikėjų – Nachmano Dušanskio ir Jakovo Sinycino – pavardės, skirtingai nei partizanų atveju, pakeistos. 

Šiame romane nėra net užuominos apie tai, kad partizanai dėl Tėvynės laisvės aukojo savo gyvybes. Vietoj to nuolat pasakojama apie partizanų tuštinimąsi, seksą ir erotines svajones. Ypač niekingai ir neetiškai vaizduojamos narsiai savo gyvybe dėl Lietuvos rizikavusios partizanės. Pavyzdžiui, partizanės gyvenimas aprašomas taip: „ji nuėjo į tankmę ir ilgai ten tupėjo. Niekada nematėme jos verkiant, nes ji verkė kitu galu“; „Žemaiti, jei manote, atėjau čia tik tam, kad numautumėte man kelnaites ir kaip reikiant...“.

Be to, LLKS primena, kad Lietuvos nacionalinei premijai nuominuotinu laikomas M. Ivaškevičius LAF įkūrėją Kazį Škirpą viešai vadino Hitlerio šunimi ir pagrindiniu žydų žudynių Lietuvoje šaukliu. Taip pat šis rašytojas tvirtino, kad lietuvių kalbos ir tautos išgyvenimui būtina pripažinti W, Q, X raidžių jos abėcėlėje reikalingumą.

Susiję

Istorijos politika 5394648040315186279
item