Jurgis Kudlinskas. „Vasario 16-osios eitynėse laukiami visi, mylintys nepriklausomybę ir gerbiantys rezistenciją“

propatria.lt nuotrauka  Vakar paskelbta apie 2019 metais Vilniuje rengiamas Vasario 16-osios eitynes su deglais . Kitaip nei ankstesnia...

propatria.lt nuotrauka 
Vakar paskelbta apie 2019 metais Vilniuje rengiamas Vasario 16-osios eitynes su deglais. Kitaip nei ankstesniais metais jo rengėjai pasivadino „Vasario 16-osios jaunimu“ ir kviečia prisijungti visus, pritariančius jų idealams. Nors leidimą renginiui iš savivaldybės gavo jaunimo sambūris „Pro Patria“, švęsti nepriklausomybę jis kviečia ne vienas. Kartu su „Pro Patria“ žygį su deglais organizuoja ir dalis ankstesniais metais tą dariusių jaunuolių. Vienas jų - Jurgis Kudlinskas. Kalbiname jį apie planuojamą šventę, jos koncepciją ir aplinkybes. 

- Esi vienas šių metų vasario 16-osios eisenos organizatorių. Nors pirmąkart leidimą jai rengti gavo sambūris „Pro Patria“, pats eitynes organizuoji ne pirmą kartą?

- Taip, prie eisenos rengimo prisidedu jau trečius metus. Pati eisenos idėja – prasminga ir graži, tačiau ilgą laiką nebuvo pildoma kokybiškai. Su bičiuliais atėjome ir bandėme situaciją taisyti. Iš šalies daugeliui nepatikusių Lietuvių Tautinio Jaunimo Sąjungos (LTJS, kuriai patys niekada nepriklausėme) eitynių Kaune renginį perkūrėme į deglų maršą Vilniuje. Kai kam šie pokyčiai buvo nepriimtini – bet taip būna visur ir visada. 

- Ką 2019 metais norite padaryti kitaip?

- Kitais metais Vasario 16-ąją švęsime 70-ąsias Lietuvos Laisvės Kovų Sąjūdžio deklaracijos metines. Ši deklaracija yra per mažai žinoma lietuvių tautos savarankiško gyvenimo siekio išraiška, bet viena iš svarbiausių. Ji liudija nepaprastai aukštą politinio susivokimo lygį pačiomis baisiausiomis sąlygomis – kuomet savo gyvenimus ginkluotai kovai prieš sovietinius grobuonis pašventę lietuviai aiškiai suprato savo veiksmų beviltiškumą trumpojoje perspektyvoje, tačiau numatė būsimą jų prasmę ateityje kilsiančiam lietuvių tautos valstybingumo siekiui. Deklaracija nepraranda aktualumo ir šiandien  - daliai Lietuvos politikų vis mažiau dėmesio kreipiant į natūralius liaudies interesus, nebeatstovaujant amžinai romantiškų siekių būti laisviems ir savarankiškiems ir šiuos siekius aukojant kitoms valstybėms ir įvairiems viršvalstybiniams dariniams  – mes trokštame šią deklaraciją švęsti tam, kad primintume jos prasmę ne tik tiems, kas ją vertina, bet ir tiems, kam būtų parankiau jei mūsų renginio nebūtų. Verta paminėti ir vis dar vykstančius bandymus mūsų laisvės gynėjų, kartais net ir kankinio A. Ramanausko-Vanago atminimą šalinti iš viešojo gyvenimo – mes švenčiame ir jų gyvenimus, visų rezistentų gyvenimus. Ir visa tai norime švęsti kuo įsimintiniau. Pirmutinė deglų maršo emocija – vienybė. Kokybiškai, estetiškai suorganizuota šventė dalyviams leis pajusti jausmą, kuris ir kuria tautą – žmonių bendrystės jausmą. 

- Ypač Kovo 11, bet ir šios eitynės iš įpratimo siejamos su skinais ir primityviu nacionalizmu, kurį greičiau reiktų laikyti šovinizmu. Kiti sako, kad eitynės yra vienos tautininkų partijos renginys. Ką galite pasakyti, atsakant į šiuos kaltinimus?

- Komentarai girdėti, bet jie yra senos savo darbą prastai dirbančių žurnalistų klišės, na, arba politikų su priešiškom idėjom melas. Renginys jau seniai pakeitė ir organizatorius, ir savo seną rūbą. Teisingai įvardinote nacionalizmo ir šovinizmo skirtį – net ir eitynių rengėjų tarpe yra kitataučių, tačiau mes visi pasisakome už nacionalizmą – tautų teisę į savarankiškumą, į nuosavą valstybę, į bendrą sugyvenimą. Šiuolaikinėje Europoje šioms teisėms kyla grėsmė, o jų gynėjai populiariai vaizduojami kuo baisiau. Bet deglų maršas yra renginys, kur laukiami visi lietuvių ir Lietuvos savarankiškumą mylintys ir rezistenciją gerbiantys žmonės, nežiūrint, ką mano kitais politiniais klausimais. 

- Neseniai įsisteigęs buvusių LTJS narių sambūris „Kryptis“ skelbė alternatyvų Vasario 16 deglų maršą. Ar bus dvi deglų eisenos? Ar negalėjote susitarti?

- Renginį siekiame suorganizuoti kuo reprezentatyvesnį, estetiškesnį ir smagesnį dalyvauti.Vos gavus leidimą, „Kryptis“ buvo pakviesta organizuoti eiseną lygiomis teisėmis,jei atsisakys partinės reklamos, tačiau tai jai nebuvo priimtina. Pradėta kalbėti apie kažkokią eisenos vagystę, tarsi tai būtų nuosavybė ir tarsi nebūtume patys jos organizavę pernai. Nuoširdžiai tikimės, kad nepatenkintieji susipras ir nebeskaldys žmonių siekdami asmeninių tikslų.  Dar blogiau, kai pasiūlėme organizuoti kartu, „Kryptis“ atsakė, kad organizatoriais reiktų kviesti ir trečią pusę – Arvydo Juozaičio judėjimą, kuris nėra nei jaunimo, nei susijęs su Vasario 16-osios minėjimo tradicija. Taigi siekė renginį išnaudoti Tautininkų partijos ir Arvydo Juozaičio rinkiminės kampanijos reklamai. To nenorime leisti – ne dėl paties Juozaičio, o dėl bendro principo, kad žygis su deglais neturėtų skaldyti partiniais ar prezidentiniais pagrindais. Renginys yra vertybinis (už laisvą suverenią Lietuvą ir pagarbą rezistencijai), tačiau griežtai nepartinis.

- Socialiniuose tinkluose pasigirsta kalbų, kad šios eitynės ir apskritai vertybiškai nacionalistinė politika yra skaldoma pagal tikėjimo klausimus. Vieni radikalūs katalikai, kiti etninio tikėjimo sekėjai, pagonys, dar kiti - laisvamaniai. Ar tam yra pagrindo? 

- Neabejoju, kad yra siekiančių susiskaldymo, tačiau užtikrinu, kad tikėjimas nėra joks vertinimo kriterijus eitynių dalyviams. Visi lietuviai yra broliai ir sesės nepriklausomai nuo jo. Aš pats ir keli bendražygiai esame etninio tikėjimo gretose, tačiau renginį organizuojame su katalikiška „Pro Patria“, visi esame bendražygiai ir draugai. Šio renginio „religija“ – Lietuva. Renginyje laukiami visi, mylintys savo tautą ir šalį!



Susiję

Jurgis Kudlinskas 3766342917261090749
item