JAV griežtai sukritikavo JT Migracijos paktą

alkas.lt Gruodžio 19 d. Jungtinių Tautų oficialiame pranešime įvardyta oficiali JAV pozicija dėl JT Migracijos pakto (angl. Global Co...


Gruodžio 19 d. Jungtinių Tautų oficialiame pranešime įvardyta oficiali JAV pozicija dėl JT Migracijos pakto (angl. Global Compact for Migration).

Pranešime nurodoma, kad „JAV vyriausybė negali palaikyti Pasaulinio susitarimo migracijai ir jį lydinčios rezoliucijos. JAV neprisiima jokių įsipareigojimų ar padarinių, kylančių iš šio Pasaulinio susitarimo migracijai ir jo pagrindu parengtų dokumentų.“

Tiek Migracijos paktas, tiek Niujorko deklaracija dėl pabėgėlių ir migrantų yra įvardijusi tokius tikslus, kurie yra nesuderinami su JAV įstatymais ir politika. JAV aiškiai pabrėžia savo įsitikinimą, kad visi sprendimai, susiję su sienų saugumu, įskaitant ką priimti legaliai gyventi ar kam suteikti pilietybę, yra vienas svarbiausių suverenios valstybės sprendimų, ir todėl negali būti net jokių derybų ar peržiūros atitinkamų tarptautinių instrumentų ar forumų atžvilgiu.

JAV taip pat išreiškė savo susirūpinimą, kad šio Pasaulinio susitarimo migracijai šalininkai, puikiai suvokdami, kad neturi pasaulyje visapusiškos paramos įtvirtinti šią tarptautinį sutarimą dėl migracijos kaip teisiškai įpareigojantį, atitinkamai siekia tikslingai panaudoti šį paktą ir iš jo kylančias išdavas ir tikslus kaip ilgalaikę priemonę kurti paprotinę tarptautinę teisę ar taip vadinamą „minkštąją teisę“ migracijos srityje.

JAV taip pat yra susirūpinusi, kad šis Migracijos paktas nedaro takoskyros tarp užsieniečių, kurie turi teisinį statusą priimančiosiose šalyse, ir tų, kurie yra nelegalūs atvykėliai.

Pasaulinis susitarimas migracijai visas su migracija susijusias išlaidas tikslingai adresuoja atvykimo šalims, neatsižvelgdamas į pagrįstus nuogąstavimus, susijusius su nacionaliniu saugumu, tokius kaip mažėjantis darbo vietų skaičius esamiems piliečiams, kurie yra mažiau kvalifikuoti ir daugiau pažeidžiami, socialinio pasitikėjimo sumažėjimas bei padidėjusi apkrova viešoms paslaugoms.

JAV Prezidentas Trumpas dar 2017 m. rugsėjį vykusioje JT Generalinėje Asamblėjoje yra pareiškęs, kad: „priimančiosiose šalyse nekontroliuojama imigracijos našta pirmiausia užkraunama mažai uždirbantiems piliečiams, kurių interesų nepaiso nei žiniasklaida, nei vyriausybė.“ Apibendrinant – Pasaulinis susitarimas migracijai yra nesubalansuotas. Jo promigracinė kryptis nepripažįsta to fakto, kad gerai valdoma, legali migracija prasideda ir baigiasi efektyvia nacionalinių sienų kontrole.“

Štai dėl to JAV ir balsavo prieš Pasaulinį susitarimą migracijai, t.y. prieš JT migracijos paktą.


Susiję

Šiaurės Amerika 3247794046326766151
item