Dovilas Petkus. Ko mes dar nesupratome gindami šeimą?

Neseniai TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis atkreipė dėmesį į akciją prieš LGBT eitynes kitų metų vasarą. Konservatorius aštriai kriti...

Neseniai TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis atkreipė dėmesį į akciją prieš LGBT eitynes kitų metų vasarą. Konservatorius aštriai kritikavo peticijos prieš tokį paradą platintojus, ragindamas savo partiečius laikytis rimties, o partijos narius, kurie noriai dalyvauja šioje akcijoje, siekdami sustabdyti LGBT politinius siekius, išvadino „Kremliaus primetamų vertybių atstovais“. 

Negana to, pastaruoju metu apskritai netyla nepagrįstos spekuliacijos apie Krikščioniškosios kultūros institutą (KKI), platinantį peticiją prieš seksualinių mažumų eitynes. Didėjant KKI žinomumui ir įgaunant vis daugiau rėmėjų, žiniasklaidoje daugėja įvairių insinuacijų ir pritemptų interpretacijų, kuriomis siekiama diskredituoti šio instituto veiklą.

Lietuvos visuomenės dauguma – Kremliaus vertybių atstovai?

Galima sakyti, kad savo kritišku pareiškimu apie peticijos prieš LGBT eitynes platintojus G. Landsbergis pademonstravo panieką ir savo šalies gyventojų įsitikinimams. Kaip žinia, pagal naujausius „Pew Research Center“ tarptautinius tyrimus, 85 proc. Lietuvos gyventojų nepritaria vienalytėms santuokoms, dar daugiau, 69 proc. netgi teigia, kad homoseksualumas neturėtų būti apskritai priimtas visuomenės. Sprendžiant iš G. Landsbergio pasisakymų – absoliuti dauguma Lietuvos žmonių, kuriems svarbi prigimtinė šeimos samprata, yra „Kremliaus vertybių atstovai“.

Visa tai skambėtų galbūt kaip jau įprastas, TS-LKD ir jų rėmėjams ypač būdingas polinkis už kiekvienos nepatinkančios iniciatyvos, net ir nesiremiant jokiais faktais, įžvelgti kyšančias Kremliaus ausis. Kitaip tariant – nieko naujo. Bet visgi, tokioje retorikoje atsiranda išties didelių pavojų, kurie stumia Lietuvos visuomenę ne kur kitur, o būtent į Rusijos ir Baltarusijos įtakos erdvę.

Turint omenyje minėtą statistiką, LGBT eitynės, kurių metu raginama priimti ir kitokias šeimos sampratas arba atšaukti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, skaldo ir sėja didžiulį nepasitenkinimą Lietuvos visuomenėje. Visgi pati pirma šalis, kuri paprastai pasinaudoja Lietuvos žmonių nusivylimu į viešojoje erdvėje vykstančius bandymus plėsti seksualinių mažumų teises, yra būtent Rusija. Nusivylusi tuo, kaip netinkamai jai atstovauja Lietuvos politikai, nuolaidžiaujantys LGBT reikalavimams, Lietuvos visuomenė natūraliai atsigręžia į Vladimirą Putiną, kuris nepraleidžia progos demonstratyviai pažymėti, jog palaiko prigimtinę šeimą. Ne socialinė padėtis ar emigracija, o būtent iš Vakarų į Baltijos šalis plūstanti seksualinių mažumų propaganda yra mėgstamiausia Maskvos tema, dėl kurios Rusijos lyderiai pelno Lietuvos gyventojų simpatijas. 

Nepagrįsti kaltinimai peticijos organizatoriams

Vienas iš akivaizdžiai melagingų viešojoje erdvėje pasirodžiusių teiginių yra tas, jog KKI tėra visai neseniai sukurta įstaiga. Iš tiesų tai yra 1960 m. Brazilijoje įkurtos ir besiplečiančios tarptautinės organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (tarptautinis trumpinys – TFP) padalinys. Lietuvai ši organizacija svarbi tuo, kad 1990 m., pritarus tuometiniam Lietuvos vadovui prof. Vytautui Landsbergiui, ryšį su Lietuva palaikydama per anuometinį parlamentarą, Nepriklausomybės Akto signatarą Antaną Račą, 26 valstybėse surinko apie šešis milijonus parašų už Lietuvos Nepriklausomybę. Parašų rinkimas paspartino Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimą užsienio valstybėse. 

Nuo pat 1990 m. TFP bendradarbiavimas su Lietuva tęsiasi iki šiol. TFP nariai kasmet lankydavosi Lietuvoje, buvo priimami garsių Lietuvos dvasininkų ir politikų, kol 2003 m. rugsėjo 16 d., tarpininkaujant tam pačiam A. Račui, Kelmėje buvo įkurtas Krikščioniškosios kultūros institutas. Gana tyliai veikęs ilgą laiką, būtent pastaraisiais metais perėjo į aktyvesnę veiklą, po kurios ir pagarsėjo viešojoje erdvėje. 

Peticijų kampanijos prieš seksualinių mažumų eitynes tikslas nėra neapykantos ar „kažkokių keistų vertybių“ sklaida. Krikščioniškoje kultūroje, be kurios neįsivaizduojama visa Vakarų civilizacija, per savo tūkstantmečius trunkantį egzistavimą visuomet nuosekliai oponavo homoseksualų judėjimams ir jų pastangoms diegti naujas vertybes, perkuriant visuomenės pamatus. Tai nėra keistos vertybės. Tai – ilgaamžės Vakarų civilizacijos moralinės normos.

KKI laikosi Katalikų Bažnyčios katekizmo, kuris skelbia, jog homoseksualiems žmonėms jų  potraukis yra sunkus išmėginimas, todėl su jais reikia elgtis pagarbiai, su užuojauta, taktiškai, vengti kaip nors neteisingai juos atstumti, tačiau jokiu atveju negalima jų pateisinti. Krikščionybė, glūdėdama Vakarų civilizacijos moraliniuose ir kultūriniuose pamatuose, skelbia atjautą ir gailestingumą visiems žmonėms, įskatinat ir seksualines mažumas, tačiau jokiu būdu ne toleranciją ir pasidavimą dalykams, kuriuos laiko morališkai ydingais ir prieštaraujančiais žmogaus prigimčiai.


Šeimos instituto gynimas – nacionalinio saugumo dalis

Nors paprastai prigimtinės šeimos gynimas suvokiamas kaip krikščioniškų ar tiesiog moralių vertybių saugojimas, akivaizdu, jog dažnai užmirštama ir kita šio klausimo svarbos pusė. Tai šalies nacionalinis saugumas. Nesaugodami šeimos instituto ir toleruodami LGBT paradus Vilniaus gatvėse, Lietuvos politikai patys stumia savo šalies visuomenę į Rusijos glėbį. Natūralu manyti, jog piliečiai, kurių įsitikinimų negali apginti politikai, nematys jokio reikalo ginti savo santvarką ir Konstituciją. Būtent dėl tokių aplinkybių prigimtinės šeimos tarp vyro ir moters saugojimas turi tapti ne tik tautos moralės, bet ir nacionalinio saugumo objektu. Lietuvos įstatymuose įtvirtinta šeimos samprata privalo būti ginama ir šalies nacionalinio saugumo strategijoje. Kitu atveju atsiranda rizika prarasti absoliutų visuomenės daugumos palaikymą ir lojalumą valstybei realios Rusijos agresijos akivaizdoje. 

Panašus scenarijus klostėsi priėmus Vaiko teisių apsaugos įstatymą, sukėlusį masinį ir neretai visiškai nepagrįstą vaikų atiminėjimą iš šeimų. Baltarusijos diktatoriui Aleksandrui Lukašenkai visai neseniai pasmerkus panašų įstatymo projektą savo šalyje, daugybė lietuvių komentarų viešojoje erdvėje reiškė susižavėjimą. Tai neturi stebinti. Lietuvos teisinei sistemai ritantis į dugną ir ardant bet kokį privatų šeimos gyvenimą, dauguma valstybės gyventojų net ir į diktatorinį kaimyninės šalies modelį pradeda žvelgti kaip į tam tikrą tvarkos garantą. Tačiau užuot ėmus taisyti nevykusius įstatymus ir pripažinti klaidas, problema tik dar labiau gilinama. Socialiniame tinkle Facebook G. Landsbergis ne tik užtarė vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, bet ir tyčiojosi iš tokį įstatymą kritikuojančių asmenų. Panašu, kad jei kažkas ir stumia Lietuvą į Rytų įtakos erdvę, neabejotinai tai nuosekliausiai įgyvendina naujasis TS-LKD lyderis.

Rusijos kortos naudojimas, nuolat ja švaistantis, paradoksaliai gali itin devalvuoti Rusijos grėsmę, kuri visada išlieka reali. Kremliaus agentais vadinant visus, kurie gina prigimtinę šeimą, arba teigiant Lietuvos žmonėms, jog šie esą nebemoka auklėti savo vaikų, prarandamas didelės piliečių dalies tikėjimas savo valstybe. Neverta kalbėti apie užsienio propagandos žalą, kada užsienio valstybių siekiai įgyvendinami dėl pačių Lietuvos politikų abejingumo arba ciniškumo. Supratus tai, kova už šeimą įgauna naują prasmę.

Susiję

Šeimos politika 6657542170100297840

Rašyti komentarą

29 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ispekite misle: kaip konservatyvios visuomenes, konservatyvi partija issirinko savo virsininku arsu, politiskai korekiska liberasta? Kaip tokie zmones atsiranda seime? Pjauname tai ka sejame!!!!

Anonimiškas rašė...

Vytautą Landsbergį turėtų graužti sąžinė ir didelė gėda dėl blogo anūko išauklėjimo. Senelis kiekvienos šventės metu sėdi Katedroje Šv. Mišių metu, o anūkėlis užaugintas visiškas bedievis bei neturintis jokių sentimentų savo Tėvynei.
Vienok, gaila jauno žmogaus - išaugusio be tėvų meilės, bet kaip toks žmogus per jėgą nuleidžiamas ant Lietuvos, tai gali tapti tragedija Lietuvai

Anonimiškas rašė...

Teisingas straipsnis, tikrai vadinami konservatoriai yra tiesiog jokie konservatoriai, ypač šeimos atveju, o vadas ir dar jaunas, veda Lietuvą į prapultį, keistas dalykas juos vadinti konservatoriais, tai nesusipratimas.

linalk rašė...

kad sėdi Katedroj, tai dar nereiškia, kad jau tikintis.

linalk rašė...

Man keista, kodėl niekas dar nepadavė į teismą už tyčiojimąsi Gabriuko. Niekada nepraleidžia progos - visi jo interviu pilni patyčių iš kitaip manančių.Tai labai rimta, juk visi mato, nemato pasekmių.Išvada - kuo labiau tyčiojiesi, tuo aukščiau kilsi ?

Henrikas Miuleris rašė...

-->> 09:08

VL jau metafizinėj dimensijoj, kad graužtųsi. O jaunėlio, tikėkimės, nepripjaus koks fašistas už aroganciją. O į protą žinoma ateitų labai greitai privilegijas atėmus.

Unknown rašė...

paskola! paskola !! paskola !!!
Ar ieškote patikimos ir akredituotos privačios paskolos bendrovės, kuri teikia paskolas visą gyvenimą. Mes siūlome visų rūšių paskolas labai greitai ir lengvai, asmeninės paskolos, automobilių paskolos, hipotekos paskolos, studentų paskolos, verslo paskolos, investicinės paskolos, skolų konsolidavimas ir daug daugiau. Ar jus bankai ir kitos finansinės institucijos atmetė? Ar jums reikia konsolidavimo paskolos ar hipotekos? Nepamirškite, kad esame čia, kad visas savo finansines problemas padarytų praeityje. Mes skolinome lėšas asmenims ir įmonėms, kuriems reikalinga finansinė parama 2%. Nr socialinio draudimo numerio reikalaujama ir kredito patikrinimas nereikalingas, 100% garantuotas. Noriu pasinaudoti šia priemone ir informuoti jus, kad mes teikiame patikimą ir palaikomą pagalbą, ir mes mielai jums pasiūlysime paskolą.
Tada atsiųskite mums el. Laišką adresu: ([email protected]) kreiptis dėl paskolos

Unknown rašė...

Verta paziureti Pew Research statistika ir pamatyti kaip mes kotiruojames vertybiu skaleje su kitom Europos tautom:

http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/

Nežiniukas rašė...

Aga, Kručinskai irgi bandė ieškoti teisybės teisme.

Gi buvo atsakyta - vsio zakono.

Kas bandys už savo pinigus teisme įsitikinti, kad Anūkas daro viską vsio zakono?

Nežiniukas rašė...

Lygiai taip pat dėl sėdėjimo katedroje reikia pastebėti, kad jei šuo rodo dantis, tai dar visiškai nereiškia, kad jis šypsosi.

Nežiniukas rašė...

Visiškai pritariu Autoriaus mintims.

Noriu ir savo trigrašį įkišti.

Tai, kad Lietuva ruošiama "gelbėtojų" atėjimui be pasipriešinimo ir tai daroma valstybiniu mastu - man jau seniai aišku. Nėra aišku, ar tai daroma specialiai, ar iš durnumo ir kokiu būdu tie "gelbėtojai" turi ateiti.

Priimtas vaikų grobimo įstatymas - tai paskutinė vinis į pasipriešinimo karstą. Šis įstatymas be šalutinio vaikų grobimo tikslo, turi pagrindinį - parengti Tautą, kad nebūtų priešinamasi atėjusiai jėgai, kuri išleis teisės aktą, kad "gelbėtojai" Lietuvoje randasi teisėtai. Gi įstatymams priešintis sąmoningas pilietis negali. Va, kita padėtis būtų, jei Lietuvos valdžia pripažintų, kad šeima - tai valstybė valstybėje ir niekas, išskyrus ypatingai retus atvejus (tikras ir realus pavojus gyvybei ar sveikatai) negali prie šeimos net prisiartinti.

Autoriaus minima galima "gelbėtoja" Rusija tikrai šeimos atžvilgiu visus bezpridielus sustabdytų. Bet tikrai ne todėl, kad ji labai myli Lietuvą. O paprasčiausiai todėl, kad bet kuri protinga valstybė supranta, kad šalis be gyventojų, tai tas pats, kas dykynė.

Būtent dėl tos pačios priežasties komunistai tarybinėje Lietuvoje statė gamyklas ir tiesė kelius ne todėl, kad ruošė Lietuvą nepriklausomybei, bet todėl, kad taip komunistams buvo naudinga.

Visą laiką, imantis bet kokios socialinio reiškinio analizės, būtina atsakyti į klausimą, kam tai naudinga. Jį atsakius, bus galima greitai rasti ir šio reiškinio priežastis ir varomąsias jėgas.

Vieno tik daugumoje straipsnių pasigendu: "Ką daryti?". Yra Letuvoje tikrai protingų žmonių, kurie pagal priežastinius-pasėkminius ryšius galėtų pasiūlyti programą, kur Lietuvai eiti toliau ir kokia Lietuva turi būti. Esamos padėties įvertinimo, kaip galutinio analizės tikslo (jis galimas tik kaip tarpinis tikslas keliant klausimą, kur Lietuva turi eiti) nereikia, nes tuo užsiima patalogoanatomai, kai reikia konstatuoti mirties priežastį.

Lietuva jau mirusi?

Anonimiškas rašė...

Žmogaus teisės negali būti ir nebus derybų objektas. Prieš šimtą metų panašūs straipsniai liejosi moterų atžvilgiu. Apie juodaodžius net nekalbu. Ir visa tai buvo daroma tos pačios krikščionybės ir "Vakarų civilizacijos" vardu. Žmogaus teisės bus ginamos ir jos tik gerės. Kitaip, kad ir kaip putotųsi autorius, mes būsime panašūs į tą pačią Rusiją. To nebus. Atgal kelio nėra.
Ir jau tikrai nėra kelio atgal į religinę valstybę. Nesvarbu, ar krikščionišką, ar musulmonišką, ar budistinę - religija ir politika negali būti suplakamos į viena. Kalbos apie tai, kad Vakarų civilizacija neveiks be krikščionybės - kliedesiai. Yra priešingai, - krikščionybė stabdo Vakarų civilizaciją nuo pakilimo į kokybiškai naują lygį, kuriame būtų užtikrinta daugumos, o ne išrinktųjų gerovė čia ir dabar, o ne po mirties.
Žodžiu, visas šis straipsnis yra demagogija. Jeigu Lietuva oficialiai sugriežtintų savo poziciją mažumų atžvilgiu, ji ne nutoltų, o priartėtų prie dabartinės Rusijos. Netiesa, kad Rusijai palanku matyti pas mus gerėjančią situaciją su žmogaus teisėmis. Atvirkščiai - jiems palanku pas mus matyti blogėjančią situaciją ir suvaržymai tą situaciją akivaizdžiai pablogintų.

Nežiniukas rašė...

Apibrėžkite ponas terminą "žmogaus teisės".

Noras "žanytis" su televizoriumi - čia prigimtinė žmogaus teisė, ar įnoris, kad jis būtų teise?

Sabina rašė...

Rusijoje irgi atiminėjami vaikai. Ta vėžinė sistema plečiasi, todėl rusai nebus gelbėtojai. Niekas mūsų negelbės. Mūsų parsidavę valdininkai ir toliau klusniai vykdys šeimininkų reikalavimus. Ką padarysi...

Anonimiškas rašė...

Ateizmu padvelkė

Pikc rašė...

Na, čia viskas aišku - bet koks marazmas, sukurptas karščiuojančios liguistos liberastų vaizduotės, automatiškai tampa "žmogaus tiaisia", už kurią tie nuopušos po to "kovoja". :)
P.S. Pradėjau šitą liberastinį "kakariekū!" (2018-12-12 14:48) skaityti - ir TOKS déjà vu apėmė: praktiškai identiško, isteriško patoso ir fanatizmo persunkto, stiliaus tekstų tikrai esu skaitęs - ir ne vieną, tik štai kur ir kada? Netrukus prisiminiau - "Lietuvos pionieriuje", aštuoniasdešimt kažkelintais metais. ;)
P.P.S. "Ir jau tikrai nėra kelio atgal į religinę valstybę." - na, pirmiausia, pats liberazmas yra pseudoreligija, daug kur Vakaruosee jau tapęs valstybine. Tuo neobolševikai (liberastai), kaip ir anksčiau bolševikai, akivaizdžiai demonstruoja, kad be religijos žmonija nelabai apsieina. Antra, šita liberastinė pseudoreligija "ilgai netrauks", nes pačių liberastų sukviesti būsimieji Europos šeimininkai iš Afrikos ir Artimųjų Rytų turi savo nuomonę religinės valstybės klausimu. ;)

Henrikas Miuleris rašė...

100% ! Šis padaras dar ir nesupranta kaip apmaudžiai ant to surogato jis pasikabinęs, dėl to jo net negaila.

O apie tai, kad ''demokratijas'' keičia tironijos ar oligarchijos ir atvirkščiai, žmogui, matyt, net neduota gebėjimų susižinoti.

''Žmogaus teisės tik gerės''. Jums patiems ne per daug jau to gėrio, ponai?

ale, rašė...

Henrikai, ligoniams reikia daktaro, o ne pasmerkimo. Dabar gi, kovotojais prieš absurdus besidedantys, apsiriboja panieka absurdus darantiems... - Nuo to, savaime suprantama, kvailiams nei kiek ne geriau. Atvirkščiai, tuo jie dar labiau ir dar daugiau absurdų daryti verčiami. Protingesni už kvailius mes būtume tik tuo atveju, jei vietoj pykčio ir reikalavimų kvailiams kėlimo, kad jie elgtųsi protingai, rastume efektyvias priemones, nuo kurių kvailiai galėtų įgauti proto. Čia vienas "bet" yra. - Jo įgijimu sau - pirmiausia turime mes patys pasirūpinti. Ir tik tada galėtume juo dalintis su kvailesniais, kad juose neliktų to kvailumo, kuris dabar taip stipriai erzina mūsų silpnus nervus.

Henrikas Miuleris rašė...

Sveikas Ale, seniai matytas.

Aš neturiu tiek dvasinės potencijos ir išminties, kad atrasčiau tokį būdą. Čia aš ateinu užsidaryt šiam burbule, ir negaliu pro akis praleisti kvailų komentarų (ir protingų).

Kalbant apie efektyvias priemones, gal tai būtų senas geras skausmas ?

Unknown rašė...

man patiko apie televizorių. gera idėja. Toks emocingas objektas :)

Anonimiškas rašė...

kažkada bolševikai, o ypač - komjaunuoliai, žadėjo žmones „perkalti”, „perlydyti”, „pagaminti” iš jų „naują žmogų”, kad taptų tikri komunizmo statytojai. Kažin, kokios anūkėlio svajonės, ką iš mūsų - pusgaminių - sukurti rengiasi?

Pikc rašė...

Šito tipo faunos gydymui yra dvi būtinos išankstinės sąlygos: a) pacientas turi suprasti sergąs ir b) pacientas turi norėti pasveikti. Egzempliorius "Anonimiškas 2018-12-12 14:48" akivaizdžiai netenkina nė vienos iš tų sąlygų - o gal net nėra įgalus jas tenkinti, todėl gydymas nėra įmanomas (bent jau šiuo metu). Nebent, kaip Herr Miuller siūlė, Pavlovo refleksų ugdymo lygmenyje. Atsižvelgiant į tai, kad liberastinja yra iš esmės gyvulinanti pseudoreligija, toks gydymas galėtų pasiteisint - bet ar kokia PETA nepakels triukšmo? :)

Anonimiškas rašė...

Tikrai anonimiškas 14:48,gerai pavarė, jam tikriausiai temperatūra visą laiką yra 48, gal ir aukštesnė, taip rašyti gali tik klejojantis, arba gerai užtraukęs liberasinio komunizmo dvasios, nuo tos taip pat kyla smegenų temperatūra, tada kyla , liberastinis patosas rašyti, tik jis nepagydomas.

Anonimiškas rašė...

Dauguma tom gėjų eitynėm šlykštisi. Bet kai reikia nors pirštą pajudint -pvz nieko nekainuojančią peticiją pasirašyt - tingi...Numoja ranka - ai, nieko nepakeisim... ech , kaip pikta ant tokių žioplelių. Susipras gal tik tada, kai jų vaikus daržely ims dėdė auklėtoja prižiūrėt.

Anonimiškas rašė...

Betgi ir pats G.Landsbergis turi tradicinę šeimą - žmoną ir vaikų. Tai kaip čia išeina su tomis ,,Kremliaus primetamomis vertybėmis'' ir tais ,,Kremliaus agentais''?...

Anonimiškas rašė...

Leiskite išsakyti vieną pastebėjimą - ne visai apie šeimą, bet, kadangi straipsnyje yra užsiminta apie krikščionišką kultūrą, pamėginkime atkreipti dėmesį į vieną reiškinį - jis Lietuvoje tik pradeda įgyti pagreitį, nes Europos didmiesčiuose tai ne nauja.
Ką tik supermarketo knygų ir atvirukų skyriuje ieškojau kalėdinio atviruko. Pastebėjau, kad visi sveikinimai su Šv.Kalėdomis yra taip nugrūsti žemyn, kad jųs sunku ir rasti, taip pat nelengva ir pastebėti. O atvirukų tiekėjai - Hallmark ir Paletti - savo atvirukuose vaizduoja pastatus, panašius į bažnyčias, tačiau kryžiaus vietoje - kažkokia neaiški, nublukinta smailė.
Nemaža metų pragyvenau viename iš didžiausių pasaulio miestų - ten taip pat ieškodavau atvirukų krikščioniška tematika - ir ten jų jau beveik neįmanoma rasti arba išvis nėra. Turbūt neverta aiškinti, kodėl taip yra, o pardavėjos, užklaustos apie kriščioniškus atvirukus, tik pradeda muistytis, nudelbia žvilgsnį į šoną ir neaiškiai sumurma, kad neturi.
Kodėl gi mes, turėdami tiek nuostabių Bažnyčių Lietuvoje, nekuriame savo savo atvirukų, skirtų krikščioniškoms šventėms? Ar pas mus maža autorių - grafikų ir dailininkų? Visiškai ne, Lietuvoje yra apstu talentingų žmonių, o vaizduojamojo meno srityje, ypač grafikoje, Lietuva yra pasauliniame dešimtuke.
Kaip manote, ar ne laikas mobilizuoti talentingiausius žmones ir suteikti galimybes jiems kurti krikščioniška tematika? - tai puikiai daro mūsų kaimynai lenkai ir ne visai kaimynai vengrai. Vizualinių menų įtaiga yra ypač svarbi - ne be reikalo Bažnyčia visada globojo ir šiandien remia talentingus dailininkus, skulptorius ir architektus.

Dviejų šeimininkų tarnas rašė...

Todėl jie ir bando atsisakyti ,,konservatorių" vardo, virsdami į ,,žmonių" partiją.

Anonimiškas rašė...

Ir dar daug kur raso "Merry Xmas" vietoj "Merry Christmas"

ale, rašė...

Labas, Henrikai.
Ką gi, galiu pagirti - kuklumas puošia žmogų. Ir dėl to nėra jokio reikalo nerimauti.
Manau, dvasinė potencija nėra sunkiai įgyjamas. Juk tai reikalo esmės suvokimo išdava. O tas įmanoma tik VISUMINIAME kontekste, ir jokiu būdų ne imant domėn ir „vertinant“ atsietai nuo visumos atskirus momentus, nes tie - kaip nebūtų kažkam keista - praktiškai, tarpusavyje vienaip ar kitaip visada būna susiję ir todėl dauguma iš jų yra priklausomi vienas nuo kito. Taigi, turime kalbėti ne apie kažkokį tai ypatingą būdą veikti aklai, pagal visada ir visur tinkančią vieną taisyklę, o apie veikimą matant visą besikeičiančią situaciją. Palyginimui: galima sudaryti ir pateikti aklam robotui algoritmą, kaip jam patekti iš taško „A“ į tašką „B“. Bet tas algoritmas ir yra tinkamas judėti tik iš taško „A“ į tašką „B“. Ir beprasmiška būtų tuo pačiu algoritmu bandyti aklam iš bet kokio taško „X“ patekti į tašką „Z“. Juk galimų maršrutų yra begalybė, o begalybės algoritmų sukurti neįmanoma. Kur kas didesnes galimybes keliaujant turi matančios akys ir savas protas.
Sutinku, tai trivialus ir erzinantis kiekvieną (tikintįjį stebuklais, t.y. – besivadovaujantį nuostatomis bei svetimų primetamomis taisyklėmis) pavyzdys. Bet juk ant šio grėblio ir klumpa Lietuvos prezidentų, ministrų ir seimunų,.. kėdes užimantys, - akivaizdžiai nepelnytai užimantys.

item