Dar vienas skandalas Kaune: 10-metė skubos tvarka atiduodama įvaikinti Naujosios Zelandijos piliečiams

delfi.lt Sveika, graži, visų mylima dešimtmetė kaunietė skubiai ruošiama įvaikinimui ir vyks gyventi į Naująją Zelandiją, pranešama I...


Sveika, graži, visų mylima dešimtmetė kaunietė skubiai ruošiama įvaikinimui ir vyks gyventi į Naująją Zelandiją, pranešama INIT televizijos reportaže.

Nė žodžio angliškai nemokanti mergaitė savo naujuosius namus matė tik nuotraukose. INIT TV šaltinių teigimu, Naujosios Zelandijos gyventojai būsimos įdukros gyvai nėra matę, tačiau yra visiškai tikri, kad Lietuvos teismas priims jiems palankų sprendimą. 

Gyventojai, kurių name gyvena globojama dešimtmetė – šokiruoti. Apie tai, kad yra įvaikinama ir išvyksta gyventi už beveik 20 tūkst. kilometrų, kaip pasirodė tai girdėjusiai kaimynei, mergaitė prasitarė norėdama pasiguosti. INIT TV kalbintos moters teigimu, mergaitę kankina nežinia ir nerimas, kad ji turi išvykti gyventi taip toli į nepažįstamą šalį. 

Mergaitei prabilus apie tai, kad ji išvyksta, ją lydėjusi šeimos auklėtoja suskubo ją tildyti. 

„Ji pasakė, kad mes daugiau jau nebesimatysime, nes atvažiuoja mane išsivežti. Aš pasakiau mergaitei: iš ko tu žinai? Ji matė internete nuotraukas, kad kieme vaikšto vištos kažkokios, kad kaimas yra. Aš pati pasakiau: nevažiuok, nevažiuok. Čia Lietuva, čia vaikų mažai yra. Lik, čia draugai, čia mokykla. O ten viską reikės pradėti iš naujo: ir kalba, ir gyvenimas iš naujo visas. Ji pasakė, kad jai sako, kad ten labai gerai bus“, – kalbėjo INIT žurnalistų kalbinta moteris.

Dešimtmetę pusmetį globojo bendraamžę savo dukterį auginanti moteris. Pasak kaimynų, mažylę ji ketino įsivaikinti. „Mergaitei viskas nupirkta, į baseiną Druskininkuose veždavo. Ji ją kaip savo antrą dukrą augina. Ji turi ir dukrą, ir sūnų, bet ir ją mylėjo kaip antrą savo dukrą, – pasakojo netoli šeimos gyvenanti moteris. – Ji norėjo ją įsivaikinti, bet jai neleidžia, jai tik globa buvo paskirta.“ 

Kodėl įvaikinimas pirmiausia nebuvo pasiūlytas savaitgaliais mergaitę priimančiai moteriai, kuri ją priėmė kaip savo dukrą, lieka neaišku. Nors Lietuvos įstatymai numato, kad vaikai pirmiausia turi būti siūlomi globėjams ir lietuvių šeimoms, išskyrus turinčius neįgalumą. 

Valstybinės vaiko teisių apsaugos tarnybos Kauno skyriaus L.e.p. vadovė Andželika Vežbavičiūtė į klausimą, kodėl moteriai, globojančiai mergaitę, nebuvo pasiūlyta ją įsivaikinti, negalėjo atsakyti teigdama, kad negali to komentuoti. 

A. Vežbavičiūtė negalėjo pasakyti ir ar užsieniečiai, būsimi mergaitės įtėviai, matė ją gyvai. „Daugiau duomenų negaliu pateikti, nes jau yra pradėta įvaikinimo procedūra“, – kalbėjo Vaiko teisių atstovė.

INIT TV šaltiniai teigia, kad Naujosios Zelandijos gyventojai lietuvaitę išsirinko iš jiems pateiktos duomenų bazės. Esą mažylė sulaukė jų anglų kalba rašyto laiško, kuriame būsimieji įtėviai rašo, kad išsirinko gražiausią mergaitę iš visų jiems atsiųstų nuotraukų. 

Kalbama, kad būsimai įmotei – per penkiasdešimt, įtėviui – dešimtmečiu daugiau. Iš mažylei atsiųstų nuotraukų matyti, kad įtėviai gyvena kaime. Neoficialiais duomenimis, šeimoje jau auga du berniukai, kurie taip pat buvo paimti iš Lietuvos. Jie lietuviškai nekalba. 

Ar įsivaikinant yra numatoma sąlyga, kad vaikas turi susikalbėti su savo naujais įtėviais? „Turi kažkokią bendrą kalbą rasti, be abejo. Yra pagalba vaikui“, – kalbėjo E. Vežbavičiūtė. 

O į klausimą, ar ten, Naujojoje Zelandijoje, mergaitei kas nors padės susikalbėti su įtėviais, atstovė atsakė: „Lietuvoje vaikai mokosi anglų kalbos“. 

Mergaitės tėvams apribotos teisės, todėl jie neturi teisės stabdyti jos įvaikinimo. Šeimą pažįstantys asmenys teigia, kad suaugusios mergaitės seserys iš pradžių prieštaravo, o vėliau esą nurimo.

Teigiama, kad Naujosios Zelandijos piliečiai Lietuvoje praleis mėnesį, o sulaukę, kaip jie tikisi, palankaus teismo sprendimo, sausį su vaiku ketina išvykti į savo šalį.

www.DELFI.lt

Susiję

Šeimos politika 4088861343569436540

Rašyti komentarą

3 komentarai

:((( rašė...

Lietuvoje jau baisus chaosas.

Anonimiškas rašė...

FAKE NEWS dėl "skubos tvarka": http://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/paneigimas-informacija-apie-skubiai-ivaikinama-mergaite-porai-is-naujosios-zelandijos-klaidinanti

Anonimiškas rašė...

Tai tautos genocidas. Kazkas tuo aktyviai uzsiima.

item