Reikalavimas LRT – parodyti mitingą prieš vaikų atiminėjimą (kviečiame pasirašyti)

KVIEČIAME PASIRAŠYTI Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos direktorei Monikai Garbačiauskaitei-Budrienei Kreipimasis ...


KVIEČIAME PASIRAŠYTI

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos direktorei
Monikai Garbačiauskaitei-Budrienei

Kreipimasis

Dėl šališko visuomenės mitingo nušvietimo ir būtinybės parodyti jo vaizdo įrašą

Spalio 30 dieną prie Lietuvos Respublikos Seimo įvyko mitingas, kuriame reikalauta stabdyti masinį vaikų atiminėjimą iš tėvų, skubiai taisyti pernai įvykdytą ydingą Vaiko teisių apsaugos sistemos reformą, keltas jos iniciatorių politinės ir teisinės atsakomybės klausimas. Didžiausias pastaraisiais  metais mitingas atspindėjo visuomenės daugumos kritišką požiūrį į voliuntariškai įgyvendinamą ir nusikalstamą eksperimentavimą su šeimomis ir buvo skirtas apginti jų bei šalies nacionaliniams interesams. Todėl šis gausus ir reprezentatyvus mitingas tapo ryškiu ženklu, kad Tauta bunda ir dvasiškai bei politiškai laisvinasi iš nevykusią reformą įkvėpusios genderistinės ideologijos.

Tačiau didžiosios visuomenės dalies valią išreiškusį mitingą nacionalinis transliuotojas nušvietė lygiai taip pat, kaip komunistinės LTSR valdžios dar kontroliuoti  LRT 1988 m. rudenį nušviesdavo kylančio Sąjūdžio veiklą ir renginius. LRT žiniose ir „Panoramoje“ parodytas trijų minučių reportažas apie mitingą buvo sąmoningai menkinantis („200 susirinkusiųjų“, „tik kelios dešimtys iš Kauno“ ir t.t.) ir melagingas, nes mažiausiai kelis kartus buvo sumažintas jo dalyvių skaičius. Siekiant nuslėpti mitingo tikruosius motyvus ir jame vyravusią laisvą pilietišką ir kritišką  dvasią, neparodyti net trumpi jame pasakytų kalbų fragmentai. Mitinge kelti klausimai buvo nagrinėjami netrukus po reportažo rodytoje laidoje „Dienos tema“, tapusioje dar vienu LRT ideologinio angažuotumo ir šališkumo patvirtinimu. Laidos vedėja I. Makaraitytė sąmoningai uždavinėjo tendencingus klausimus, kuriais siekta pateisinti ir išbalinti pragaištingą reformą įteiginėjant žiūrovams, jog ji buvo būtina ir iš esmės gera. Abi pakviestos pašnekovės pritarė vedėjos peršamai nuomonei, jog po reformos prasidėjęs  institucinis smurtas prieš šeimas pratrūko ne dėl sisteminių jos ydų, kurias iš pat pradžių programavo reformą grindžiusi antihumaniška ir nusikalstama liberalkomunistinė genderizmo ideologija. Žiūrovams buvo propagandiškai peršama mintis, kad toks plačiai sukerojęs ir brutalus smurtas radosi vien dėl apmaudžių „perlenkimų“ ir yra tik „žmogiškųjų klaidų“ bei „netobulo įgyvendinimo“ atsitiktinis padarinys. Mitinge išsakytam jo dalyvių ir visuomenės požiūriui, jog ydingas pats įstatymas ir vėlesni poįstatyminiai aktai, laidoje niekas neatstovavo. Niekas reformos kritikų pozicijai neatstovavo ir spalio 23 dienos laidoje „Dienos tema“, kurią ta pačia vaiko teisių apsaugos reformos tema taip pat šališkai vedė R. Miliūtė. Kitos didžiosios šalies žiniasklaidos priemonės nedemonstruoja tokio šališko palankumo reformai. LRT, pagal jos veiklą reguliuojantį įstatymą privalanti užtikrinti skirtingų visuomenėje esančių pažiūrų atspindėjimą savo laidose, išsiskiria ypatingu šališkumu. 

Dėl šių priežasčių, atsižvelgdami į įvykusio mitingo svarbą ir visuomenės interesą išgirsti jame keltus reikalavimus ir pasakytas kalbas, reikalaujame per vieną savaitę nuo šio rašto gavimo Lietuvos televizijos pirmojoje programoje vakariniu laiku parodyti mitingo įrašą. LRT žurnalistai filmavo renginį ir šią medžiagą turi, ją taip pat prireikus būtų nesunku gauti iš kitų šalies žiniasklaidos priemonių. 

Ypatingo dėmesio verta mitinge pasisakiusio rezistento kunigo Roberto Grigo kalba. R. Grigas plačiai aptarė žiniasklaidos šališkumo problemą ir tendencingai vyraujančioms „liberalioms“ nuostatoms palankią naujienų ir nuomonių atranką žiniasklaidoje. Ypatingas dėmesys jo kalboje buvo skirtas LRT šališkumo problemai. Šią kalbą ypač svarbu išgirsti LRT auditorijai. Jos parodymas ne tik sudarytų sąlygas žiūrovams patiems įvertinti išsakytos kritikos pagrįstumą. Iškilaus kovotojo prieš okupacinį režimą ir minties bei žodžio laisvės gynėjo kalba, ginanti žodžio laisvę LRT, būtų simboliškas ir prasmingas ženklas, jog nacionalinis transliuotojas pagaliau iš tiesų apsisprendė eiti demokratėjimo ir laisvėjimo keliu. Atsisakymą tai padaryti vertintume kaip visuomenę įžeidžiantį ir piktinantį R. Grigo teiginių patvirtinimą. Tokiu atveju būsime priversti visomis teisėtomis priemonėmis toliau reikalauti ir siekti, kad LRT žiūrovai anksčiau ar vėliau išvystų šį įrašą. 

Pasirašo:

Tautos Forumas

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas

Sąjūdžio Vilniaus skyrius

Jaunimo sambūris „Pro Patria“

Krikščioniškosios kultūros institutas

Lietuvos žmogaus teisių asociacija

Lietuvių fronto bičiulių sambūris

Piliečių gynimo paramos fondas

Lietuvos žmogaus teisių gynimo  asociacija

„Vilnijos“ draugija

Lietuvos nacionalinė vartotojų federacija

KVIEČIAME PASIRAŠYTI

Susiję

Įžvalgos 4570446445932762834
item