Seimo nariai ragina Vyriausybę nepritarti Jungtinių Tautų migracijos sutarčiai

propatria.lt nuotr. Seimo nariai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Stasys Šedbaras šiandien vykusios spaudos konferencijos me...

propatria.lt nuotr.
Seimo nariai Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas ir Stasys Šedbaras šiandien vykusios spaudos konferencijos metu pristatė savo inicijuotą rezoliuciją dėl nepritarimo Jungtinių Tautų Pasaulinės saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos sutarčiai.

Rezoliucijos tekste reiškiamas susirūpinimas dėl viešumo ir teisinių bei politinių diskusijų apie rengiamos Jungtinių Tautų Pasaulinės saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos sutarties nuostatas stokos. Kartu dokumente Vyriausybė ir Respublikos Prezidentė raginamos nepritarti minėtai sutarčiai tol, kol jos poveikis Lietuvos ekonominiam, socialiniam ir nacionaliniam saugumui bus išsamiai išanalizuotas, aptartas ir sulauks plataus politinio pritarimo.

Kaip teigia vienas iš rezoliucijos iniciatorių A. Ažubalis, pritarimas Jungtinių Tautų sutarčiai ne tik neatneša jokios praktinės, apčiuopiamos naudos Lietuvai, bet ir ateityje kelia rizikas Lietuvos valstybei pačiai priimti sprendimus migracijos srityje.

„Ypatingai daug nerimo kelia tarptautinėje teisėje neegzistuojančio „migranto“ kategorijos įvedimas bei sutartyje sutapatinamos migranto, pabėgėlio ir nelegalaus imigranto sąvokos – joms suteikiamas vienodas teisinis statusas, taip paneigiant esminius šių sąvokų skirtumus ir poreikį skirstyti atvykstančius į šias kategorijas. Dar daugiau, migracija besąlygiškai pripažįstama vertybe. Pritarus tokiems teiginiams, sienų apsauga ilgainiui taps iš esmės beprasmė, kadangi visi bus laisvi judėti kaip nori ir ši jų teisė bus neliečiama“, – komentavo A. Ažubalis.

Seimo nario S. Šedbaro teigimu, Lietuva nepritardama sutarčiai, nepaneigia solidarumo principo, kadangi jau vykdo savo prisiimtus įsipareigojimus, o siūlomas susitarimas tik apriboja legalios migracijos galimybes:

„Kyla klausimas, kodėl tokios sutarties reikia? Manęs neapleidžia mintis, kad tokios painios formuluotės galiausiai skatina antimigracines nuotaikas ir taip kerta legalios migracijos galimybes, Europos Sąjungos laisvo judėjimo principus, griežtina prieglobsčio suteikimo procedūras ir t.t. Lietuvos ir Europos interesas yra efektyvus esamų procedūrų vykdymas, o ne papildomų, neaiškių įsipareigojimų, kurie tik gilins migracijos krizę, priėmimas“, – teigė parlamentaras.

Pasak L. Kasčiūno, migracijos politiką reguliuoti ir planuoti būtina. Tačiau siūlomos formuluotės ir sprendimai sukels problemas Vakarų valstybėms, kadangi tokių nuostatų įgyvendinimas sukurs tik papildomas paskatas imigruoti.

„Sutartyje numatytų įsipareigojimų vykdymas teks išskirtinai euroatlantinės bendruomenės valstybėms, o šios sutarties pasirašymas gali paskatinti dar didesnius imigrantų srautus į euroatlantinės civilizacijos erdvę ir sustiprinti migracijos krizę, paskatinti socialinę, kultūrinę ir politinę įtampą Vakarų valstybėse. Imigrantams suteikiamų teisių ir įsipareigojimų disbalansas yra labai rimtas, todėl būtinas visuotinis konsensusas dėl šio susitarimo. Būtent todėl raginame nepritarti minėtai sutarčiai tol, kol jos poveikis Lietuvos ekonominiam, socialiniam ir nacionaliniam saugumui bus išsamiai išanalizuotas, aptartas ir sulauks plataus politinio pritarimo“, – teigė L. Kasčiūnas.

Anot parlamentarų, nors pačiame dokumento tekste rašoma, kad sutartis dėl migracijos nėra teisiškai įpareigojanti, vadinamojoje dokumento Įgyvendinimo dalyje minimas pritarusių valstybių įsipareigojimas įgyvendinti visas šiame dokumente siūlomas prievoles: užtikrinti palankias sąlygas šeimoms susijungti, garantuoti įtrauktį į darbo rinką, suteikti sveikatos priežiūros paslaugas, priimti pabėgėlius dėl klimato kaitos ir t.t. Be to, tarptautinė praktika rodo, kad tokios „teisiškai neįpareigojančios“ sutartys ilgainiui tampa pagrindu kitiems, teisiškai įpareigojantiems dokumentams ir susitarimams.

Rezoliuciją pateikė 22 skirtingoms Seimo frakcijoms priklausantys parlamentarai.

Šiuo metu Jungtinių Tautų Pasaulinės saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos sutarčiai nepritarė JAV, Izraelis, Austrija, Lenkija, Čekija ir Vengrija. Diskusijos dėl nepritarimo toliau vyksta Vokietijoje, Estijoje, Australijoje, Kroatijoje ir Bulgarijoje.

--

Primename, kad peticiją, kuria reikalaujama nepasirašyti Jungtinių Tautų Pasaulinės saugios, tvarios ir reguliarios migracijos sutarties, pasirašyti galite ČIA.

Susiję

Demokratija ir valdymas 4240688396056182671

Rašyti komentarą

15 komentarų

Anonimiškas rašė...

Tai Estija nepritarė, ar tik vyksta ten diskusijos?

Anonimiškas rašė...

tas liokajus kur nuotraukoje tai pasirašinėja viską net nežiūrėdamas, gal pasirašytų ir ant savo nuosprendžio net nežvilgtelėjęs...

Pikc rašė...

Kiek suprantu, diskusijos vyko - estiškas Linksevičiaus atitikmuo Sven Mikser su savo "socdemų" sėbrais norėjo tą sutartį prastumti, netgi siekė atstatydinti prieštaravusį teisingumo ministrą Reinsalu, bet neišdegė: “In forming the governing coalition, we agreed that we make decisions only by consensus. The government has today failed to reach agreement at the Cabinet meeting on support for the UN migration pact. Therefore, the government will not join the agreement,“ wrote Prime Minister Jüri Ratas (Center Party) on Thursday on Facebook. (https://voiceofeurope.com/2018/11/breaking-estonia-is-the-fifth-eu-nation-leaving-the-un-migration-pact-prime-minister/)

Pikc rašė...

Nenuvertinkite taip - šitas senas komsomolcas nebūtų tiek iškilęs, jei nemokėtų savo gerove pasirūpinti. Tai kas, kad jis svetimiems yra grindų skuduras - jis kvailas tikrai nėra. Tiesiog mes skirtingai žiūrime į situaciją: mes piktinamės, kad jis nesielgia, kaip tikras Užsienio reikalų ministras, kad žemina valstybės prestižą ir kenkia jai - bet tai MŪSŲ pozicija. Iš JO pozicijų, jis elgiasi labai protingai, nes daro tai, kas JAM naudinga. O valstybė - kam ji rūpi? ;)

Anonimiškas rašė...

Iš Šedbaro komentarų atrodo, kad jam šis JT susitarimas nepatinka tik todėl, jog nepakankamai stipriai skatina migraciją... Ir niekam neužkliūva dokumento esmė - migracija paskelbiama pažangos ir globalios gerovės veiksniu bei įtvirtinamas principas "tavo tėvynė priklauso visiems, nes kiekvienas planetos gyventojas turi teisę joje apsigyventi, bet tu neturi teisės tam priešintis jokiu būdu".

Anonimiškas rašė...

Tiesiog Seimo balsavimu suspenduoti Vyriausybės įgaliojimus iki gruodžio 24 d., ir tiek.

Anonimiškas rašė...

Per LRT laidą ministras išsijuosęs ginė šią sutartį, todėl matyt pasirašys jis vienas.

Anonimiškas rašė...

Ką reiškia ragina? Įpareigoja, tautos vardu!

Anonimiškas rašė...

Jei vyriausybėje vyrauja nuomonės - 'pasirašyti' - tuomet turime reikalauti Vyriausybės su visu Ministrų kabinetu atsistatydinimo. Teisinį straipsį tokiai "vyriausybei" surasti galima lengvai. Laikas jau seniai šitą storą karlsoną atseit, ministrą vyti lauk!

Anonimiškas rašė...

Ir ne tik tai:1) šitam JT pamflete niekur iš tiesų kritiškai nekalbama apie nelegalią migraciją, tačiau iš esmės valstybės raginamos "nereguliarius" migrantus tuoj pat padadaryti "reguliariais", t.y. juos įteisinti; 2) praktiškai kriminalizuojama migracijos ir migrantų, bei iš to kylančių reiškinių, vieša kritika ("neapykantos kalba", "netolerancija" - wtf tai yra ir kas nuspręs, kad tai jau "kriminalas", o ne "žodžio laisvės raiška"?), t.y. iš esmės įteisinama cenzūra ir valstybės įpareigojamos vykdyti aktyvią migrantų/migracijos propagandą. t.y. ideologiškai apdoroti visuomenę ("auklėti"). Žodžiu dar viena radikalios ideologinės prievartos dozė "labai demokratiškai" nuleidžiama ant tautų galvų...

1 rašė...

Jeigu migracija vertybė:
Kam stengtis Lietuvoje pragyvenimo lygį pakelti iki geriausių europos šalių? - papraščiau ten migruoti.
Kam stengtis puoselėti lietuvybę? - tai migrantui yra nevertingas balstas. Anglų kalbą skelbiam valstybine.
Kam ginti Lietuvą karinės agresijos atveju? - saugiau emigruoti.
Kam skiri lėšas Lietuvos kariuomenei? Potencialus priešas per dešimtį metų gali atsiūsti mases beginklių migrantų ir į valdžią teisėtu būdu pasodinti savo statytinius su visom toli einančiomis pasekmėmis. Geriau iš karto 2 procentus sutaupytų lėšų skiriam kovai už LGBT teses ir vaikučių lytiniam švietimui.

Ayn Rand rašė...

Vakar Linkevičius pats save pranoko LRT eteryje: iš vienos pusės, jis beveik šaukė, kad numatomas patvirtint JTO dokumentas nėra privalomas, todėl nieko esą neatsitiks, nebijokim, o iš kitos pusės teigė, kad Lietuva pritaria, nes dokumentas savo turiniu geras. Visiška komsomolinė šizofrenija - esu už, nes tai atitinka mano supratimą, tačiau tuo pačiu esu patenkintas, kad nebus jokių pasekmių... Tai jei pasekmės būtų (privalomas dokumentas būtų), tai tada neberemtų? Sakyk vienaip, daryk (t.y. apskritai nedaryk) kitaip... Ir tai mūsų ministras. Visiškas prezidentės moralinis bankrotas.

Pikc rašė...

Prieš kelis metus, prasidėjus nelegalų ordų antplūdžiui, anarchistai, antifadugnės ir kiti "lieviakiniai" atmatos ant sienų pradėjo rašinėti "no states, no borders - no one is illegal!". Akivaizdu, kad JT šulams šita mintis patiko. :)

ale, rašė...

"Seimo nariai ragina Vyriausybę nepritarti Jungtinių Tautų migracijos sutarčiai"

- Cirkas čia, o ne seimas, jei jau jam tenka apsiriboti raginimais. Reiškia, ne seimas suformuoja vyriausybę, ir ne rinkėjai išrenka seimą. Panašu, kad ir seimas, ir vyriausybė yra marionetės vienų ir tų pačių svetimų sukčių.

Anonimiškas rašė...

Grybauskaitė ir Linkevičius meluoja, sakydami, kad nereikia parlamento pritarimo. Jei jo nereikėtų, Merkel nebūtų įtikinėjusi bundestage pasirašyti be svarstymo. Jau ta senė tai gerai žino visas landas. Bet visgi bundestagas svarstė. Vadinasi, negalima apeiti parlamento.

item