Rasa Dijokaitė. O jūs, tėvai, taip darykit, arba apie valstybės finansuojamų organizacijų antivalstybinius „smurto“ atpažinimo mokymus

Asmeninio archyvo nuotr. papildyta. R. Dijokaitė dalyvavo ne Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC), o  Šeimos santyk...

Asmeninio archyvo nuotr.
papildyta. R. Dijokaitė dalyvavo ne Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC), o Šeimos santykių instituto organizuotame seminare.

Pastarosiomis savaitėmis viešojoje erdvėje dažnai, ir ne be reikalo, stebimasi – kodėl tiek daug atvejų, kuomet valstybinių institucijų darbuotojai su mažamečiais vaikais elgiasi taip lyg šie tebūtų mažareikšmiai daiktai, o su tėvais – lyg blogiausiais nusikaltėliais. Čia, be abejonės, kaltas iš esmės ydingas masinį vaikų atiminėjimą įteisinęs Šakalienės ir Majausko įstatymas. Vis tik tam, kad šis įstatymas realiai veiktų, būtinai reikėjo ir jo vykdymui tinkamai pasiruošusių vykdytojų. Leiskite jums papasakoti apie tai, kaip šie vykdytojai buvo ruošiami.

Esu pedagogė. Tiksliau – 20 metų patirtį turinti logopedė metodininkė. Visgi, atsižvelgdama į šiokią tokią savo patirtį šioje srityje, negaliu nutylėti to, kokio turinio seminarus rengiančias organizacijas realiai finansuoja mūsų valstybė. O tų finansų reikia ir visgi nemažų, nes seminaras, kuriame dalyvavau buvo nemokamas.

Dėl to su visais tėvais ir sąmoningais piliečiais norėčiau pasidalinti informacija, kuri 2018 m. sausio 12 d. Všį „Šeimos santykių instituto“ psichologės ir mediatorės Eglės Kalinauskienės (el. paštu prisistatė kaip Eglė Kuodytė) buvo pateikta pedagogams, aiškinant apie smurtą prieš vaikus. Jo metu daugiausia dėmesio buvo skiriama ne galiojančiam LR Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, o tuomet dar nė neįsigaliojusiam ir dabar (kuomet jis jau įsigaliojo) iš esmės ydingu pagrįstai vadinamam LR Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektui. Apibendrinsiu pagrindinius teiginius: 

1. Visiems žmonėms (ne tik pedagogams) reikėtų pranešti Vaikų teisių tarnybai apie bet kokio bendravimo su vaiku atvejį, kuris GALĖTŲ BŪTI panašus į smurtą. 

Tarkim, mama pasako savo dukrytei: „Čiauškute, tu vis čiauški ir čiauški, ar kada gali patylėti?“. Ar tai jau įvykęs smurto atvejis? Ir jei jums nėra aišku, ar tai smurto atvejis, jau reikėtų kreiptis į Vaikų teisių tarnybą. Ar ugdymo įstaigų pedagogai bei specialistai turėtų apie savo pastebėjimus dėl į smurto atvejį PANAŠAUS atvejo įspėti vaiko tėvus? Aišku, kad ne. Galbūt tam tikrais atvejais tėvams tereikia suteikti konsultaciją? Aišku, kad ne. Tai ką daryti? Tyliai apskųsti. Dėl GALIMO smurto atvejų nedelsiant reikia skųsti ir savo kolegas.

2. Tėvų savijauta visai nesvarbi. Lektorės nuomone, nieko tokio, jei koks kerštingas kaimynas be jokio realaus pagrindo nuolat skųs tam tikrą šeimą. 

Tai, kad Vaikų teisių darbuotojai ar policija nuolat atvažiuos į namus ir nuolat užsiiminės visiškai nepagrįstų neturinčių kaltinimų pagrindu vykdomu tėvų tardymu, lektorės aiškinimu, jokios neigiamos įtakos vaiko savijautai nepadarys. Tokia pozicija grindžiama nuostata „svarbiausia, kad vaikas nenukentėtų“ ir tuo, kad tėvų savijauta vaikui jokios įtakos nedaro.

3. Net jei vaikas, prieš kurį – kažkas įtaria – yra galimai smurtaujama, pats net neįtaria, kad prieš jį smurtaujama ir nenori, kad jo tėvams būtų iškviestos atitinkamos instancijos, reikia vaiką įkalbinėti, kad jam nuo to bus tik geriau, kad nieko tokio, jei kurį laiką jam teks pagyventi su svetimais žmonėmis.

Šiuo atveju visiškai nereikia atsižvelgti į vaiko norus. Svarbu tik jį pagaliau įtikinti, kad visa, ką atliks tarnybos, jam tik į nepaneigiamą naudą, kad ir kas benutiktų jam ir jo tėvams, broliams ar sesėms, kai atvyks instancijų darbuotojai. 

Visus šiuos Lietuvos valstybės, mūsų visų, finansuojamus mokymus vainikavo paskutinė užduotis, kurios metu turėjome surašyti, kokios baimės gali kilti prieš tėvų apskundimą Vaikų teisių tarnybai. Turėjome sugalvoti 5-6 tezes, kaip galėtume save nuraminti prieš skundimą. SUPER!... 

To, kad nuogąstavimai dėl naujojo įstatymo esminio ydingumo ir taikymo žalos nebuvo nepagrįsti, įrodymus matau net savo artimoje aplinkoje. Kai kurie mano pažįstami žmonės jau nuo šių mokslo metų pradžios mokyklų specialistų ar mokytojų iniciatyva įspėti dėl GALIMO smurto jų šeimai iškilusios grėsmės. Viena pažįstama vis dar neatsigauna po to, kai sulaukė mokyklos socialinės pedagogės skambučio ir kvietimo pasiaiškinti dėl vaiko „per trumpų golfiuko rankovyčių“. Moteris man net nuotraukas siuntė, kad aš pasakyčiau savo nuomonę, ar drabužėliai išties per maži. Man nė vienas nepasirodė per mažas, o „golfiuko rankovytės“ kažkodėl neatrodė per trumpos. Ši mama, anksčiau neapsakomai besidžiaugusi vaiko mokykla, dabar gyvena išgąsčio ir nepasitikėjimo nuotaikomis. 

Kita pažįstama klausė patarimo, ką daryti, kai psichologė primygtinai reikalauja, kad jos beveik į paauglystės amžių įžengusi dukra ateitų pas ją konsultacijai ir išsipasakojimui, nes ji esą atrodanti liūdna. Mergaitė, teigdama nebegalinti pakęsti psichologės spaudimo, net prašė mamos ją pervesti į kitą mokyklą. Nepavykus paveikti šios moters dukros, pereita prie jos sūnaus. Matydama šią situaciją, viena šios mokyklos mokytoja nuoširdžiai pasikalbėjo su šių vaikų mama, norėdama apsaugoti jos šeimą. Ji įspėjo, kad mokykloje jau girdėti kalbos, kad jos berniuką reikia priduoti Vaikų teisių tarnybai. Mokytoja patarė mamai paprašyti, kad vaikas „neišsišoktų“ per pamokas, nes nežinai, „ant kokio mokytojo užsirausi“. Kad berniukas jokių problemų realiai nekelia patvirtino ir pati mamą perspėjusi mokytoja.    

Nustebau pastebėjusi, kad panašaus pobūdžio seminarus, atstovaudama tą patį VšĮ „Šeimos santykių institutą“ ta pati lektorė 2017 m. vedė ir Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro (SPPC) pavedimu. SPPC tinklalapyje rašoma: „2017 m. spalio – lapkričio mėnesiais organizavo[me] 15 vienos dienos  (8 akad. val.) seminarų „Smurtas artimoje aplinkoje: atpažinimas ir pagalbos vaikams galimybės mokykloje“. Seminarai vyko įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Šiauliuose, Kaune, Kretingoje, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Utenoje, Kėdainiuose, Rokiškyje, Jurbarke.“ Per šias 15 dienų seminarą išklausė 446  pedagogai, švietimo pagalbos specialistai, vaiko gerovės komisijos ir administracijos atstovai (tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigų, tiek mokyklų). Šiuos seminarus vedė VšĮ „Šeimos santykių instituto“ lektorės: Eglė Kalinauskienė, psichologė ir šeimos mediatorė, bei Živilė Baronienė, šeimos konsultantė ir mediatorė. Taip, ta pati Eglė Kalinauskienė.

Kas buvo kalbama seminaruose, vestuose tos pačios lektorės (Eglės Kalinauskienės), prieš mėnesį nuo mano klausytos paskaitos, gali pasakyti tik jų išklausę žmonės. Labai tikiuosi, kad SPPC su tuo nesusijęs, bet abejonių kelia jam pavaldžios Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos specialistės vestame seminare išgirstas raginimas: „Nebijokite skųsti tėvų Vaikų teisėms“. Dar kitame Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojų pasitarime duotas aiškus nurodymas – apie savo vaikų į PPT tyrimą siųsti nesutinkančius tėvus būtina pranešti Vaikų teisių tarnybai (nors pagal specialiosios pedagogikos organizavimo tvarkas tėvai turi teisę atsisakyti tai daryti). Norėtųsi, kad būtų galima ramiai konstatuoti, jog svarbiausia su specialiaisiais poreikiais susijusius dalykus koruojanti instancija nesusijusi nei su Vilniaus pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojų išsakytomis nuomonėmis, nei su VšĮ „Šeimos santykių instituto“ lektorių skleidžiama informacija. Manau, kad visiems būtų naudinga, jei SPPC viešai informuotų, kokie kokio turinio ir kokie lektoriai veda jų organizuojamus seminarus smurto artimoje aplinkoje tematika, bei kokias įstaigas šie lektoriai atstovauja.

Susiję

Šeimos politika 818937676010649053

Rašyti komentarą

22 komentarai

Anonimiškas rašė...

Maldauju, eikime į mitingus, visuose miestuose, vienu kartu, bažnyčios teskambina varpais, nes esame užpulti pačiu brutaliausiu būdu. Mažytė katalikiška Tauta didžiausiame pavojuje...O Jūs, autore, platinkite šį straipsnį, kur tik galite. Reikia budinti žmones, kad jie nebūtų užpulti miegantys...

linalk rašė...

baisiausia yra tai, kad tėvai vis dar laukia, kad kiti už juos padarys

Anonimiškas rašė...

Akivaizdu, kad vaikų verslas vystytas su aiškiu išankstiniu planu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Spėčiau, kad planai yra kelių pakopų - artimieji ir tolimieji. Artimieji - tai tiesiog tobulas verslas: grobi ir pardavinėji vaikus, o susimoka patys tėvai kaip mokesčių mokėtojai. Grynas pelnas ir praktiškai jokių išlaidų - netgi atlyginimai vaikų grobikams mokami iš terorizuojamų tėvų kišenės.
Na, o tolimieji - liberastinio "naujo pasaulio" kūrimas: ši makabriška iškreiptų "vaikū tiaisiū", vaikų grobimo, tėvų terorizavimo ir visuotinio skundinėjimo skatinimo politika ardo a) šeimos ryšius (nes gi tėvai - vaikų priešai), b) bendruomenių ryšius ("atrask savyje Pavliką Morozovą!"), c) visuomenę (nes šeima - visuomenės pagrindas) ir d) visuomenės ryšius su valstybe (nes valstybė - jau ne tautos namai, o prievartos aparatas). Rezultatas - visuomenės pavertimas atomizuota savo "tiaisiū" burbuluose užsidariusių, tarpusavyje besistumdančių, vienas kitą įtarinėjančių ir skundinėjančių susipriešinusių individų masė. Tokia masė yra labai naudinga, nes yra a) idealūs vartotojai: bet kokiam susreikšminusiam mulkiui gali parduoti bet kokį šlamštą - užtenka pasakyti, kad tai "atspindės jo stilių", pabrėš jo "išskirtinumą" ir padarys jį "vau" beigi "kūl"; b) ideali mobili darbo jėga: prie nieko neprisirišę, niekam neįsipareigoję, niekam jokių gilesnių jausmų nepuoselėjantys ir jokių idealų neturintys individai labai lengvai perkeliami ten, kur reikia, panaudojant minimalią stimuliaciją (pvz. punkte (a) taikytas priemones); c) ideali paklusni banda totalitariniam režimui: tokių net kontroliuoti per daug nereikia - jie patys save kontroliuos, prižiūrės ir skųs (labai pasiteisinusi strategija tiek bolševikinėje Rusijoje, tiek nacistinėje Vokietijoje).

Skaitytojas rašė...

... tiek liberastinėje Norvegijoje.

Anonimiškas rašė...

Žmonės neina protestuoti, nes žino, kad tokios chebros kaip propatria jų neapgins. Totalitarizmas prasidėjo po sicinos ir dagio "pakoreguoti" įstatymo priėmimo, balsavo sicinos darbdavys ir stabas dagys.

Atsibodo rašė...

O kodėl jums nepabandžius dėl įvairumo parašyti kokį nors protingą komentarą?

Anonimiškas rašė...

Einat balsuoti, paskui piktinatės mūsų atstovų sprendimais. Norit valdžios - prašom. Skani demokratija?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Bijau, iš žmogelio reikalaujate jam neįmanomų dalykų. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žr. "Atsibodo" komentarą. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Logiška, kad giminingos ideologijos ir metodais panašiais veikia.

Sėlis rašė...

Jo, durnų komentarų iš tolerastinės stovyklos jau prisižiūrėjome, nors kartą ką nors protingesnio (maksimaliai kiek smegeninė pajėgia) prašome. :)

Sėlis rašė...

Kokie ten atstovai, žiurkės pagal sąrašus papuolusios. :) Toks gabriukas lendsbergių, šakalienes už kūšio palaikantis, pūtų politiniame sąvartyne, jei ne sąrašo pirma vieta. Čia tik vienas pavyzdys, jų ten gausybė sąrašinių protp*sių bujoja. Jei ne daugiamandatės, žmonės teisingesnius atstovus išsirinktų.

Anonimiškas rašė...

Suprantu jog Pro Patria blauzdos per skystos tokiems dalykams, bet vis dėlto. Manau, kad su šios krizės išsipūtimu tauta pribrendo ar turi galimybę pribresti iki Tautos Tribunolo Institucijos atsiradimo-įsteigimo. Kitaip jų sutramdyti, ne vien tik šiuo atveju, ne turėkite iliuzijų. Be to, pasižiūrėkit kokius personažus meta žmonių erzinimui, tuos pačius kurie jau pasižymėję. Jeigu net ne patys intrigantai organizuoja visuomenės įsiūbavimą, tai vistiek neužtrus kol jie pradės naudotis įsiūbavimo vaisiais. Todėl Tribunolo Institucijos atsiradimas užkirstų galimybes kelti chaosą ir priešpriešą. Tai neturėtų būti etatinė institucija, o suformuojama pribrendus reikalui. Kai valdžios institucijos akivaizdžiai nebesiskaito su visuomene, dangsto vieni kitus, meluoja, slepia tikrąją padėtį... Neprasižengusiems valdininkams ir valdžios atstovams tiokio Tribunolo bijoti nereiktų, tai ne linčo teismas, o visus teisinius principus turintis institutas. Konstitucijoje parašyta: 4 str. Aukščiausią suverenią galią tauta vykdo tiesiogiai ar per demokratiškai išrinktus savo atstovus. Dabar vyksta akivaizdus Tautos nušalinimas nuo valstybės valdymo reikalų, o rinkimai tapo spektakliais, per "atstovus" yra uzurpuoti visi valdžios lygiai. Kieno izurpuota? Tokius ir panašius atvejus turėtų išsiaiškinti Tautos suformuotas Tribunolas. Skaičių parašų Tribunolo suformavimui siūlyčiau 100 000. Bausmės neišvengiamumas už padarytas nusikalstamas veikas garantuoja įstatymų vykdymą. Tai ir yra mūsų Tautos tragedija, pasirinktinis įstatymo vykdymas...

Nebegalim rašė...

Man ne vis tiek, kad šeimų pamatai pakirsti. Pritariu, kad reikia netylėti, nebekentėti!!!

Anonimiškas rašė...

Kada Majauską nubaus už priekabiavimą prie nepilnamečių . Pūką pašalino, kada Majausko eilė. Pūkas tai juk subrendusias mergas kabino.

Anonimiškas rašė...

Ir kas ,koks nors psichologas ar valdžiažmogis galėtų atsakyti,kaip šeimoje toliau klostytis tėvų ir vaikų santykiai,,tose šeimose,kurių vaikai kurį laiką buvo eliminuoti iš šeimos ir kas pasakys kaip vaikai gyveno ir ko buvo mokomi pakaitinėje šeimoje?Mano galva po tokios šeimos (vaikų ir tėvų) santykių pertraukos ,santykiai tikrai pasikeis ir tikrai,nebūtinai į gerąją pusę,vaikams visuoet išliks galvose nepasitikėjimas savo gimdytojais,O tai jau ir yra šeimos snatykių išklibinimas.Nejaugi šis aspektas tikrai yra niekinis?

Anonimiškas rašė...

Ką tamsta čia pezi apie tą Majausko "priekabiavimą"?Majauskasbuvojaunas ir nei buvo tuomet seimo narys,nei aišku ar jis apskritai priekabiavo.Kas kita Pūkas,su daugybe moterų susilaukęs 10 vaikų ,sulaukęs garbaus amžiaus,tapęs seimo nariu,vedasi į savo kambarį kloti savo guolio pretendentėms į...seimo nario padėjėjos vietą.Juolab,kad apie jo priekabiavimą prie įvairių moterų jau sklido seniai,kaip pašaipus anekdotasMatyt ,kad nematai jokio skirtumo ,nes neskiri kas blogai,o kas gerai.

Anonimiškas rašė...

Gerai būtų video arba audio tokių mokymų, ar metodinės medžiagos

Pikc rašė...

"O tai jau ir yra šeimos santykių išklibinimas.Nejaugi šis aspektas tikrai yra niekinis?" - taigi būtent toks tikslas ir yra.

Anonimiškas rašė...

Selis rašo :,,Vėl jam kalti sąrašai'', matyt jam atrodo kad žmonės akli, ir griebia sąrašą, o ten visokia velniava, jei žmogus iš miško nešasi krepšį grybų, o jame keletą šungrybių, ir nuodingoji musmirė,ir jei jis jų neskiria, tai numirs,nepadės ir pavieniai grybai.

žilas rašė...

Įdomu, kokias kompetencijas turi tie šeimos santykių lektoriai. Koks universitetas ruošia bendravimo šeimoje, tėvystės, motinystės specialistus?

item