Vytautas Radžvilas. LRT depolitizavimo spektaklis turi baigtis

propatria.lt nuotrauka  Valdančiosios koalicijos užmojus keisti LRT valdymą privalo įtariai vertinti ir budriai stebėti visuomenė. Juk ...

propatria.lt nuotrauka 
Valdančiosios koalicijos užmojus keisti LRT valdymą privalo įtariai vertinti ir budriai stebėti visuomenė. Juk pagundos palenkti nacionalinį transliuotoją sau, ir dar kelerių rinkimų išvakarėse, iš tiesų svaiginančios. Tačiau nevalia pasiduoti ir nuorodoje aprašomiems isteriškiems riksmams, kad „neleistina politizuoti LRT“ ar kad „pastangos padaryti LRT priklausomą nuo politinės valios negali būti toleruojamos“.

Sovietmečiu matyta valstybinė LRT kontrolė ir cenzūra buvo atgrasi ir nusikalstama. Tačiau manyti, kad išvalstybinus ir tariamai depolitizavus nacionalinį transliuotoją paverčiant jį „visuomeniniu“, jis tapo arba galėjo tapti nepriklausomas nuo politinės valios – naivu arba veidmaniška.

Politiškai „nepriklausomų“, arba „neutralių“ televizijos ir radijo paprasčiausiai nėra ir negali būti. Niekur pasaulyje tokio nėra, nes tokie transliuotojai visada kam nors tarnauja. Lietuvos LRT atveju klausimą derėtų kelti taip: nacionalinis transliuotojas yra atvirai politizuotas ir tarnauja lietuvių tautai, visuomenei ir valstybei (ne valdžiai! – tyčinės pastangos suplakti tautą ir valdžią kaip tik yra triukas, kurio desperatiškai ir demagogiškai griebėsi „depolitizavimo“ smerkėjai), arba jo nepriklausomybė tėra fikcija, slepianti tarnystę viešosios erdvės užkulisiuose tūnantiems šeimininkams: Briuselio biurokratijai, užsienio bankams ir korporacijoms, vietos stambiajam verslui.

Mūsų šalyje šitaip ir nutiko: „depolitizuotoje“ LRT įsitvirtino ir suvešėjo tokiems neįvardijamiems šeimininkams, o ne tautai ir visuomenei tarnaujančios ir sėkmingai „įsisavinančios pinigus“ niekam neatskaitingos ,,grupės draugų“ įvesta visiškai politinė ir pavyzdingai griežta cenzūra. Tiesiog žavumėlis stebėti protesto pikete šmėžuojančius tokius „žiniasklaidos nepriklausomumo“ atraminius stulpus ir „žodžio laisvės“ gynėjus kaip E. Jakilaitis ir R. Miliūtė, kurių ir panašių į juos dėka iš LRT taip smarkiai padvelkė burokevičinės „kaspervizijos“ tvaikas.

Todėl LRT tariamo depolitizavimo spektaklį laikas baigti. Metas sugrįžti prie politinio valdymo – tik būtinai demokratiško – modelio. Tai reikštų, kad nacionalinis transliuotojas turi būti atsiimtas iš minėtos „grupės draugų“ ir nematomų jų šeimininkų bei sugrąžintas tautai. O kai šitai įvyks, jį privalės politiškai – atvirai ir skaidriai – kontroliuoti visuomenė. Kaip jau yra trumpai buvę – tos nepamirštamos sąjūdinės LRT ir visos žiniasklaidos – tikros laisvės laikais.

Susiję

Vytautas Radžvilas 8174572787067782071

Rašyti komentarą

18 komentarų

Ponas Radžvilai rašė...

Sąjūdžio laikais nebuvo jokio Ėlėrtė. Tais laikais buvo "Lietuvos televizija" ir "Lietuvos Radijas".

Anonimiškas rašė...

Jis vis nori dantų pastą atgal į tubelę sukišti. Reikia keisti, taip, bet prašau negrįžtam į praeitį.

Pikc rašė...

Pataisykite, jei klystu - bet LRT raidės iš pradžių ir reiškė "Lietuvos radijas ir televizija". Ir tik vėliau, kai nuspręsta, kad "nafik tos Lietuvos če mum reike", tai tapo "elertė", nusivažiuojant iki tokių liguistų nesąmonių, kaip "LRT radijas" ir "LRT televizija".

Pikc rašė...

Nagi nagi - pasipasakokite, kokios čia "praeities" baiminatės ir apie kokią "ateitį" svajojate. ;)

Anonimiškas rašė...

Šitas modelis iš BBC nukopijuotas, gi yra BBC radio, BBC news ir t.t. Tikriausiai dėl to ir Kultūrą pervadino....

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aha, kurgi ne. :) Nukopijuotas būtų, jei britai rašytų BBC Corporation. ;)

Ayn Rand rašė...

Tai, ką sako Radžvilas, yra pagrįsta ir užsienio (Vakarų) šalių patirtimi. Pvz., britų BBC naujienų ir analitinių laidų joks sveiko proto žmogus nebegali pakęst jau antrą dešimtmetį - o juk BCC yra "visuomeninis transliuotojas", išlaikomas privarta renkamo mokesčio pagalba. Panašiai kaip mūsų Panoramos redaktorių ir surinktų pumprickaičių šutvė - tai siaurų ir radikalių idėjų propagandonai, niekas kitas.

Anonimiškas rašė...

Ima siaubas pagalvojus : "nejaugi Radžvilas yra vienintelis sveiko proto žmogus Lietuvoje?" Nes tai ką jis sako yra taip akivaizdu ìr suprantama, tačiau vyraujančiai "daugumai" kažkodėl atrodo lyg būtų "radikalo" pamišimas. Kur mes atsidūrėm ?

Anonimiškas rašė...

joo,pritariu anonimiškam 09:18.Toks jausmas,lyg "Matricoje" gyventume-visi užzombinti,tik keletas tiesą pamatę.

Pikc rašė...

Teiginys pats sau prieštarauja: jeigu ir Tamstai "tai ką jis sako yra taip akivaizdu ìr suprantama", tai kaip V. Radžvilas gali būti VIENINTELIS sveiko proto žmogus Lietuvoje? ;)

Anonimiškas rašė...

Taigi,ką reikia daryti? Kaip susigražinti tautai žodžio laisvę? Manote kad visi šitie -propagandonai, bankininkai, kriminal.korporacijos, Briukselio kolaborantai leis visiems laisvai ir viešai reikšti savo nuomonę? Juokaujat ponai! Prancūzų revoliucijos metu buvo daugiau žodžio laisvės. Jie parodė, ką reikia daryti!

Anonimiškas rašė...

Dėl LRT pertvarkos J.E. D.Grybauskaitė aiškiai remia dabartinę šio transliuotojo veiklą,deja.Tad,raginčiau Prezidentūrą įsijungti į Seimo ruošiamą Visuomeninio transliuotojo veiklos ir kontrolės gerinimą, o ne viešumoje apgaulingai kalbėti apie LRT ,,laisvę ir nepriklausomybę".Gali nutikti taip,kad ir toliau J.Ekscelencija tik pamokslaus Seimo valdančiosios daugumos adresu ir atmes/nepasirašys/ LRT pertvarkos pateiktus įstatymus,tuomet galimai įvyks tautos didžiulis politinis nusivylimas Prezidentės atžvilgiu.Tad, LRT ,,remontuoti"būtina ir ko skubiau.

Anonimiškas rašė...

Ayn Rand, dėkui dėl BBC, tiesa jau seniai nebežiūriu, bet kai dar žiūrėdavau dažnai negalėdavau atsistebėti - ar čia televizija šalies nusprendusios vėl kontroliuoti savo sienas ir valdyti migrantų srautus? Galvojau, kad man vienam čia kažkas keista.

Pikc rašė...

Nereikia manyti, kad Breksitas reiškia liberazmo atmetimą - jie tiesiog nusprendė savo liberazme gyventi be Briuselio diktatūros, ir tiek - t.y. Breksito priežastys yra administracinio, o ne ideologinio pobūdžio.
P.S. Įdomi info: https://voiceofeurope.com/2018/10/with-100-sharia-courts-and-423-new-mosques-london-is-more-islamic-than-many-muslim-countries/#.W78-RuKv1d0.twitter

Anonimiškas rašė...

Gan blaivi Pikc pastaba. Bijau, kad su Brexitu siejamos klaidingos viltys. Jeigu manome, kad britai pasitraukė dėl tų priežasčių, kurios mums rodosi, tai logiška būtų manyti, jog mums būtų geriau jei britai būtų likę ES ir padėję mums kovoti prieš Briuselio nesąmones ir privertę ES stoti ant sveikų bėgių - be leftistinio marazmo...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Beje, tokia yra vengrų pozicija - jų nuomone, geriau būtų, kad britai nesitrauktų ir Faražas toliau "skalbtų" sajūzo parlamente sutūpusį "lieviakų" vištyną.

Anonimiškas rašė...

Čia teisybė - net ir po įvykusio Brexito JK viduje marksliber-marazmas viešpataus.

Anonimiškas rašė...

Teisingas logiškas straipsnis, niekada nebuvo ir nebus nepriklausomos žiniasklaidos, ji kam nors vistiek priklausys, ir kaip pastebėjo Radžvilas ji turi priklausyti Lietuvių Tautai, jei tokia dar egzistuoja.

item