Švietimo darbuotojų profsąjunga išreiškė nepasitikėjimą švietimo ir mokslo ministre

Šiandien, spalio 8 d., Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kreipėsi į Seimo narius prašydama imtis priemonių dėl padėt...

Šiandien, spalio 8 d., Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kreipėsi į Seimo narius prašydama imtis priemonių dėl padėties švietimo sistemoje įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą.

Rašte reiškiamas nepasitenkinimas švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, kuri nevaldo procesų, o mokyklose nuo pat pasiruošimo naujiems mokslo metams pradžios tvyro sumaištis, žiebiasi konfliktai, o didžiulė įtampa daro neigiamą įtaką ugdymo kokybei.

Ketvirtadienį, mokytojų dienai skirto šventinio renginio „Žalgirio“ arenoje metu, scenoje buvusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė savo kalbos užbaigti negalėjo. Arenoje susirinkę mokytojai pradėjo švilpti, skanduoti žodį „gėda“.

„Mokytojų reakcija į šventiniame renginyje kalbėjusią ministrę tik iliustruoja dabartinę situaciją švietimo sistemoje, kuri yra destabilizuota neapgalvotos reformos, o ministrė negeba valdyti padėties”, – teigiama LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko pasirašytame kreipimesi į Seimo narius.

LŠDPS įsitikinusi, kad skubotai įvedinėjama mokytojų etatinio apmokėjimo sistema yra ydinga, jai nepasirengta teisiškai, ji sukelia destruktyvias pasekmes visos valstybės mastu, nes sudaromos sisteminės prielaidos viešųjų finansų skirstymo neskaidrumui, protekcionizmui, piktnaudžiavimams, masiniam lygių galimybių pažeidinėjimui.

LŠDPS parlamentarų prašo skubiai imtis priemonių, kol procesai dėl tvyrančios nežinomybės, neapibrėžtumo bei nusivylimo nepasidarė visiškai nevaldomi.

„Akivaizdu, kad mokytojai nebepasitiki ministre. Tiek nežinomybės, įtampos ir susipriešinimo dar niekada nėra buvę. Todėl žmonių išrinkti Seimo nariai turi prisiimti atsakomybę dėl katastrofiškos situacijos ir ją keisti”, – komentuoja LŠDPS vadovas A. Navickas.

Seimo nariai taip pat raginami kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl pasirinkto etatinio darbo apmokėjimo teisinio reguliavimo būdo, kuris, profesinės sąjungos nuomone, yra akivaizdžiai antikonstitucinis dėl diskriminavimo, nes iš vieningos apmokėjimo sistemos į užribį išstumtos mokyklos, kurių steigėjas nėra valstybė ar savivaldybė.

Susiję

Ugdymo politika 1563011067189466842
item