Senatas apsisprendė: konservatyvusis B. Kavanaugh tapo Aukščiausiojo Teismo teisėju

JAV Senatas dviejų balsų persvara (50 prieš 48) nusprendė: Donaldo Trumpo deleguotas Brettas Kavanaugh – naujasis JAV Aukščiausiojo Teism...

JAV Senatas dviejų balsų persvara (50 prieš 48) nusprendė: Donaldo Trumpo deleguotas Brettas Kavanaugh – naujasis JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjas.

Galimybę skirti šį teisėją į Aukščiausiąjį Teismą (AT) D. Trumpas įgyjo, kai birželį apie savo pasitraukimą iš einamųjų pareigų AT paskelbė 81-erių Anthony Kennedy, kuris, nors į AT 1988-aisias buvo paskirtas konservatorių partijos atstovo prezidento R. Reagano, bet atliko lemiamą vaidmenį įtvirtinant konstitucinę „teisę“ į neribotus ir iki pat gimimo atlikti galimus abortus bei vienalyčių „santuokų“ įteisinimą.

Senato balsavimas dėl 53-ų metų B. Kavanaugh patvirtinimo įvyko po beveik mėnesį trukusių viešų kaltinimų seksualinės prievartos nusikaltimais mokyklos ir studijų universitete laikais. Tokiais, jų atžvilgiu tariamai įvykdytais, nusikaltimais į AT teisėjo vietą pretendavusį B. Kavanaugh apkaltino 3 moterys – Christine Blasey Ford, Deborah Ramirez ir Julie Swetnick. Savo ruožtu B. Kavanaugh nuo pat pradžių viešai ir vienareikšmiškai jų kaltinimus neigė kaip absoliutų melą.

Vis tik, galiausiai išaiškėjo, kad kaltinimai neturi jokio teisiškai reikšmingo pagrindimo. Nė vienas iš C. B. Ford įvardintų asmenų, kurie dalyvavo vakarėlyje, kuriame B. Kavanaugh tariamai išprievartavo C. B. Ford, tokio įvykio neprisiminė, o pati C. B. Ford istorija kritikų buvo įvardijama kaip daugeliu aspektu paprasčiausiai logiškai prieštaringa pasaka. Antroji kaltinančioji, J. Swetnick, taip pat nepateikė jokių savo teiginių įrodymų ir kaltinimo eigoje keitė versijos detales. Be to, praeityje ji buvo kaltinama ieškiniuose dėl melagingų kaltinimų seksualiniu priekabavimu bei kitų įvairių formų sukčiavimo. Trečioji kaltintoja – D. Ramirez – buvusiems kursiokams pripažino nė nesanti tikra, ar žino tariamo užpuoliko tapatybę.

Aukščiausiasis teismas JAV politinėje sistemoje atlieka itin svarbų vadmenį. Teisėjai, skiriami viso gyvenimo kadencijai, turi galią paveikti svarbiausius šalies politinius procesus. Teismas turi galutinio sprendimo galią ir JAV politikoje itin akcentuojamuose bei jautriuose klausimuose kaip negimusio vaiko gyvybės apsauga, santuokos apibrėžimas, religijos laisvė, mirties bausmė, valstybės sąranga ar teisė turėti ginklus.

Manoma, kad vadinamąją „konservatyviąją“ JAV konstitucijos interpretacijos stovyklą atstovaujantis B. Kavaunaugh lems tai, jog iš 9-ų teisėjų sudarytame JAV AT „konservatyviosios“ stovyklos atstovų nuo šiol bus dauguma. Liberalios interesų grupės ir politikai jau pradėjo skambinti pavojaus varpais, jog B. Kavanaugh paskyrimas galimai reiškia pabaigą neribotai teisei į abortą, vienalyčių „santuokų“ įteisinimui ir kitoms, jų teigimu, žmogaus ir reprodukcinėms teisėms.

Parengta pagal užsienio spaudos informaciją.

Susiję

Šiaurės Amerika 7422517388940330238
item