Rumunijos valdžia uždraudė rengti kampaniją dėl santuokos sampratos referendumo

laisvavisuomene.lt Rumunijoje įvairios piliečių organizacijos, palaikančios referendumą dėl santuokos kaip vyro ir moters sąjungos ap...


Rumunijoje įvairios piliečių organizacijos, palaikančios referendumą dėl santuokos kaip vyro ir moters sąjungos apibrėžimo Konstitucijoje, suvienijo jėgas griežtai pasmerkdamos Rumunijos valdžios draudimą piliečiams rengti kampaniją dėl referendumo, kuris numatytas spalio 6–7 dienomis.

Rugsėjo 29 d. Brailos mieste policija išmontavo į referendumą kviečiantį plakatą, pakabintą bažnyčios kieme, ir nubaudė parapijos kunigą. Šis incidentas yra gana reikšmingas: po komunistinio režimo žlugimo 1989 m. nebuvo precedentų, kad policija savavališkai elgtųsi bažnyčios valdose nesant teisinio pagrindo, kištųsi į krikščionių bendruomenės gyvenimą ar draustų saviraiškos laisvę kampanijose dėl referendumų.

Bukarešte vadžios institucijos pritarė visos kai kurių organizacijų sukurtos referendumą remiančios medžiagos sunaikinimui, remdamosi tuo, kad piliečiai ir jų organizacijos patenka po rinkimų įstatymų reguliavimu.

Šis paaiškinimas yra visiškai nepagrįstas ir neteisėtas dėl to, kad paminėti įstatymai yra griežtai taikomi politinėms partijoms politinių kampanijų, vykdomų iki rinkimų dienos, metu. Taigi, nėra jokio teisinio ryšio su būsimu nepolitiniu referendumu. Dar blogiau, institucijos nusprendė, kad Rumunijos piliečiams draudžiama referendumo kampanijos iliustracijoms naudoti nacionalinės vėliavos spalvas. Taip pat nepagrįstai nemažai apygardų rinkiminių skyrių ėmėsi ir kitų žingsnių, visiškai blokuojančių referendumo kampanijos reklamavimą.

Likus kelioms kampanijos dienoms tampa visiškai aišku, kad Rumunijos piliečiams ir jų pilietinėms organizacijoms draudžiama laisvai ir be diskriminacijos vykdyti kampanijas.

Todėl susivienijusių piliečių organizacijų atstovai smerkia valdžios institucijų atliekamą piliečių ir jų organizacijų pašalinimą iš spalio 6–7 dienomis vyksiančio referendumo kampanijos ir pabrėžia, kad jų kampanija yra nepolitinė, nerinkiminė ir todėl nepatenka po rinkimų įstatymų reguliavimu.

Primename, kad rumunai rinksis prie balsadėžių spręsti dėl šalies Konstitucijos pakeitimo į ją įtraukiant santuokos, kaip vieno vyro ir vienos moters sąjungos, sampratą. Referendumas paskelbtas po kelerius metus trukusių politinių svyravimų, globalių pokyčių kalbant apie paramą tos pačios lyties santuokoms bei LGBT aktyvistų norų tenkinimo.

Parengta pagal Rumunijos nevyriausybinių organizacijų Citizens' Initiative Committee for Marriage Referendum, Coalition for Family ir IMPREUNA (TOGETHER)  informaciją.

Susiję

Šeimos politika 9098512648366415517
item