Martynas Katelynas. Bavarijos rinkimai – nuosprendis Angelai Merkel?

propatria.lt nuotr. Šiandien vykstantys Bavarijos žemės savivaldos rinkimai bus signalas, koks likimas laukia Angelos Merkel. Taip pat ...

propatria.lt nuotr.
Šiandien vykstantys Bavarijos žemės savivaldos rinkimai bus signalas, koks likimas laukia Angelos Merkel. Taip pat tai galimybė susipažinti su realybe, kuri neišvengiamai laukia po 2019-ųjų Europos Parlamento rinkimų.

Bavarijos žemė ir jos politika iki šiol buvo elementariai paprasta. Po antrojo pasaulinio karo šis regionas buvo valdomas vienos partijos. 70 metų, su keliomis išimtimis, Bavarijos regione vienvaldyste mėgavosi Krikščionių socialinė sąjunga (CSU). Kitose Vokietijos žemėse neveikianti partija niekada neužleisdavo pozicijų Bavarijoje. Pastaraisiais metais Europą purtančios krizės išjudino atrodo iki šiol it prikaltą politinę realybę. Tokios vienos partijos epopėjos neįmanoma rasti niekur kitur Europoje.

Įprastai rinkimai Bavarijoje būna visiškai nuspėjami, kadangi pagrindinis klausimas kyla ne dėl to kas laimės, o kokio dydžio absoliučią daugumą CSU turės žemės parlamente. Praėjusiuose rinkimuose turėjusi 48 % palaikymą ir eilinį sykį išlaikiusi daugumą, po kelerių metų įvykių, dabar CSU „mėgaujasi“ 33 % rinkėjų palankumu. Bet kuriai partijai toks rezultatas būtų rekordinis, tačiau CSU tai bus didžiausias nusivylimas ir išėjimas iš komforto zonos.

2015-ųjų migracijos krizė, inicijuota CSU sąjungininkės Krikščionių demokratų (CDU) partijos pirmininkės Angelos Merkel, dabar, atrodo, nusineš dukterinės partijos vienvaldystę Bavarijoje. Žemėje, kurioje nedarbo lygis nesiekia 3 %, gyventojų nepasitenkinimas kyla dėl migracijos ir nesutarimų tarp CSU ir CDU. 

Šių metų liepos mėnesį iškilę nesutarimai dėl to, kaip turėtų būti tvarkomasi su migracija į Vokietiją, vos neišardė ilgus metus veikiančios CDU ir CSU sąjungos. Vokietijos vidaus reikalų ministras ir CSU pirmininkas Horstas Seehoferis, matydamas smunkančius partijos reitingus, stojo į atvirą konfrontaciją su kanclere Angela Merkel dėl pastarosios neapgalvotos migracijos politikos.

Daugiau nei pusė Bavarijos rinkėjų įvardija migraciją, kaip svarbiausią klausimą, kuris lems jų sprendimą balsuojant.

Daug diskusijų sukėlė CSU sprendimas visose viešosiose įstaigose prie įėjimo privalomai kabinti kryžių. Nors didžioji dalis bavarų pritaria tokiam sprendimui, tačiau tai niekaip neatsispindi apklausų rezultatuose. 

Rinkėjai prarandami visuose frontuose. Liberalesni CSU rinkėjai renkasi apklausose šuoliuojančią Žaliųjų partiją (Grüne), ieškantys alternatyvos su migracija nesusitvarkančiai CSU renkasi Alternatyvą Vokietijai (AfD).

Rinkėjų atsitraukimas nuo tradicinių partijų į toliau nuo centro nutolusias alternatyvas jau tapo norma visoje Europoje, todėl Vokietija nėra išimtis, o tik dar viena taisyklė. Kad ir ką bedarytų CSU, susigrąžinti rinkėjus bus be galo sunku, o iki rinkimų likus kelioms dienoms tai yra tiesiog neįmanoma.

Antroji partija pagal apklausas šiuo metu yra Žalieji. Jų rezultatas, lyginant su praėjusiais rinkimais, turėtų daugiau nei padvigubėti. Žinoma, tai lemia daug faktorių. Liberalūs CSU rinkėjai, kaip minėta, pereina į priešininkų stovyklą, socialdemokratais (SPD) nusivylę rinkėjai taip pat renkasi žaliuosius.

Žaliųjų populiarumas apklausose matomas ne tik žemės, bet ir visos Vokietijos mastu. Partija sėkmingai konkuruoja su SPD ir AfD dėl antrosios vietos.

Tendencija Vokietijoje aiški – rinkėjai nepalaiko ir baudžia dabartinėje Didžiojoje koalicijoje esančias partijas. Stipriausia ekonomika Europoje atsidūrusi kryžkelėje, kaip ir visa Europa.

Esminis momentas šiuose rinkimuose yra būtinybė CSU surasti koalicijos partnerį. Akivaizdu, kad partijos lokalumas yra didelis minusas. Būdama lokali, partija sunkiai suras tinkamą koalicijos partnerį, kadangi ilgą laiką yra susisaisčiusi su Merkel konservatoriais. Visi variantai sudaryti koaliciją su bet kuria ne valdančiąja partija reikštų pavojų tolesniam bendradarbiavimui su CDU.

Merkel puikiai supranta šią problemą ir visais būdais bando spręsti nesutarimus su CSU vadovybe. Dabartinio vidaus reikalų ministro pasisakymai prieš migraciją rodo, kad politinė realybė Vokietijoje keičiasi.

Šių rinkimų rezultatas ir po jų artėjančios valdžios Bavarijoje dalybos darys didelę įtaką visos Vokietijos gyvenimui bei likimui. Rugpjūčio įvykiai Chemnico mieste parodė, kad Vokietijoje nėra vienbalsiai pritariama masinei migracijai, kaip buvo manoma iš žiniasklaidoje pateikiamų reakcijų į „pabėgėlių“ krizę. Kylantys AfD reitingai, kurie dažniausiai neatspindi tikrosios situacijos, nes balsadėžėse jų palaikymas būna dar didesnis nei priešrinkiminėse apklausose, tėra reakcija į Angelos Merkel veiksmus, prieštaraujančius Vokietijos bei vokiečių nacionaliniams interesams.

Šiandien vyksiantys rinkimai bus puiki repeticija prieš 2019-ųjų Europos Parlamento rinkimus. Didžiųjų Europos valstybių, tokių kaip Prancūzija, lyderiai nebeslepia, kad kitais metais spręsis Europos Sąjungos likimas. Rinkimuose susidurs kardinaliai skirtingi požiūriai dėl Sąjungos ateities. Emmanuelis Macronas pripažįsta, kad nacionalizmo ir Tautų Europos šalininkai yra jo žūtbūtiniai priešininkai. Europa turės pasirinkti tarp dviejų priešingybių: federacijos bei globalizmo ir Tautų Europos konceptų. Tarpinio varianto čia nėra, nes kitu atveju visi keliai veda į Sąjungos subyrėjimą.

Europoje atgyja kalbos apie Sąjungą nuo Lisabonos iki Vladivostoko. Angela Merkel, vedama ekonominių interesų, pamina saugumo interesus ir visomis išgalėmis stumia Nord Stream 2 projektą į priekį. Byrančios Sąjungos ir Lietuvai pavojus keliančių susitarimų fone vyksta šiandieniniai rinkimai. Lietuvos žiniasklaidoje panašių pasvarstymų apie galimus pavojus nei su žiburiu nerasime. Belieka tikėtis, kad pasyvus elgesys šių iššūkių akivaizdoje neprives prie naujojo Merkel-Putino pakto.

Susiję

Martynas Katelynas 6475283683709575723

Rašyti komentarą

21 komentaras

Anonimiškas rašė...

Rekia tikėtis, kad Vokietijos patriotinės jėgos Bavarijoje laimės ir tuo pačiu iš valdžios postų Vokietijoje bus pašalinti tokie Europos tautų priešai kaip A.Merkel. Iš dalies patriotinių Europos jėgų priešu galima pavadinti ir E.Macroną, tačiau to, ko nori Macronas, to nenori Prancūzija. Tačiau jau ir dabar aišku, kad ateityje AfD taps valdančiąja Vokietijos partija - visiškai suprantama, kodėl į AfD perėjo tiek daug žmonių iš CDU. Be to, Voketijoje puikiai suprantama, kad Kremliaus režimas, pumpuodamas dujas ir naftą, nori paversti Vokietiją nuo likusios Europos atskirta Rusijos karinės pramonės manufaktūra, ir lygiai taip visiškai aišku, kad patriotinės Vokietijos jėgos šito neleis.

nu rašė...

Juodas darbas padarytas, dabar tik detalės. Vokietijos civilizacija visu greičiu krenta žemyn. O su ja ir ES.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Tokios vienos partijos epopėjos neįmanoma rasti niekur kitur Europoje." - tik sąlyginai - pvz. Lietuvoje visą laiką valdė viena liberastų partija, pasidalinusi į du sparnus - "krikdemų" ir "socdemų". ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Faktas, kad, nusivylę radikaliais "lieviakais", vokiečiai vis dar linkę rinktis DAR radikalesnius "lieviakus" yra akivaizdus įrodymas, kad be savalaikės psichiatro pagalbos psichinės ligos yra linkusios progresuoti.

Anonimiškas rašė...

Ir dar kaip. Atrodo, kad šiandienos Bavarijos rinkimuose Vokietijos patriotinės jėgos nelaimėjo tiek, kiek buvo galima tikėtis - keista, kad žmonės, matydami tai, kas yra iš tikrųjų, nenori arba (ko bijau labiausiai) jau negali atskirti juodą nuo balto ir neranda savyje ryžto tvirtai atmesti blogį.

šiaurės Lietuva rašė...

Taigi sistema veikia puikiai, liaudis užzombinta,smegeninės išplautos, o vokiečiai tokia tauta kuri vykdo valdžios nurodymus, ir drausmingai laikosi visų rekomendacijų. Atsiminkime kad ir 1939 metus ,tada vokiečių tauta buvo irgi užzombinta tik į kitą puse,na ne visi bet kritinė masė buvo itikėje kad jie arijų rasė ir jie turi valdyti pasaulį. Dabar atvirkščiai, įjungtas susinaikinimo mechanizmasir dauguma tautos tai palaiko. Liūdni popieriai, atrodo kad iš visų es šalių vokietija prablaivės paskutinioji ,(jei iš viso prablaivės).

Anonimiškas rašė...

joo,taiklus pastebėjimas Pikcai :)

Anonimiškas rašė...

Zmogelis raso apie dalykus kuriu nepazista ir nesupranta. Arba samoningai pritempineja taip kaip jam norisi. AfD nera ir nebus jokie patriotai, tai Putino tampomos leles. Tikrieji patriotai, yra visuomenines veikeju partija "Laisveji rinkejai", kurie iveike AfD, uzeme 3ia vieta ir kartu su CSU sudarys valdanciaja koalicija. Viso to jus Katelyno straipsnyje nerasite, nes "Laisveji rinkejai" yra uz Europa, o ne pries ja.

Ayn Rand rašė...

Už žaliuosius (naujuosius komunistus) balsavo buvę SPD rinkėjai, o už AfD - buvę CSU. Maždaug taip. Tačiau reikia įsisąmoninti vieną faktą - už kairiuosius radikalus (žaliuosius) balsavo beveik penktadalis (!) Bavarijos rinkėjų. Pamąstykim apie šį skaičių, ir apie tai, ką jis reiškia.

Anonimiškas rašė...

Tai reiškia, kad Bavarijoje yra pernely daug pergerai gyvenančių nuobodžiaujančių hipster-buržua-burgerių, kurie gali sau leisti tokias nesąmones (iš dyko buvimo)

Pikc rašė...

Taip taip - visi, kas ne Putiną draugeliu vadinančios eurosajūzo federalistų šutvės pusėje, yra "prorusiški", o tikras patriotizmas yra būti ne už savo šalį, bet už tautas ir valstybes naikinti užsimojusius eurokomuniagas. Tiesiog iki skausmo pažįstama konservatnykų dainelė. :)

Anonimiškas rašė...

Kaip ir iki skausmo pažįstama euroheiteriu dainelė. Putino islaikytiniai pseudopatriotai pasikrove malku nuo konservatyviu visuomeninku, su kuo ir sveikinu situos mulkius!

Anonimiškas rašė...

> 2018-10-15 15:40
puoselėjate iluziją kad "antiputiniški" konservatyvūs visuomenininkai atsisakys nord strem2, privers Siemens kompanija išsimontuoti savo įrangą iš Kryme putinui įrengtos elektrinės ir išsivesti rusijos samdinius su buk'ias iš lugandono?...?
Aš priešingai jūsų lūkesčiams tvirtinčiau, kad nepraeis ir 3 metai kai vokietija ims siūlyti mažint sankcijas tam putinui.

Unknown rašė...

Už AfD balsavo 180k buvusių CSU rinkėjų, už Grüne - 200k. Tikrai skaičiai kitokie, negu galvojat.

Anonimiškas rašė...

Kalba eina apie regioninius rinkimus, partijas ir politika. Ne ju kompetencija spresti federacinius klausimus, is ju niekas to ir nereikalauja. Pakanka ir to, kad tie konservatyvūs visuomenininkai rupinsis Bavarijos reikalais, o ne sukaliodami patriotinius sukius vykdys Putino komandas.

Pikc rašė...

Akurat, konservatnykų fanatikas - jau "prekiniu ženklu" tapęs bukumas, logikos nebuvimas ir tikrovės ignoravimas. Bet pažiūrėkim į to veikėjo "entelekto žybsnius" iš arčiau:
1. Taigi, pirmiausia, visi, kas pasisako prieš eurosajūzo politbiuro federalistinius kliedesius, yra "euroheiteris". Aha, reiškia, jei esi prieš federalizmą - nekenti Europos, nes taigi neokomunistinis sajūzo politbiuras ir yra Europa (na, bent jau pagal konservatnykų "logiką").
2. Tai, kad "Anonimiškas 2018-10-15 16:55" komentare vykdomus "PROputiniškus" veiksmus vykdo NE AfD, nieko nereiškia - vis tiek "PROputiniški" yra būtent AfD, o ne su rusais sandėrius sudarinėjanti šutvė (įskaitant Merkelienę).
3. Kadangi rinkimai - regioniniai, o ne federaciniai, tai jokio pavojaus nėra, nes gi "[n]e ju [t.y. laimėjusių partijų] kompetencija spresti federacinius klausimus, is ju niekas to ir nereikalauja" - reiškia, aukščiau minėto "Anonimiško" komentatoriaus pateikti faktai tiesiog "nesiskaito" - nes taigi čia ne tie rinkimai. Bet pala - AfD, dalyvaujančiai TO PATIES LYGMENS rinkimuose, šita "logika" jau negalioja. ;)
Ir galiausia - atkreipkite dėmesį, kad tam "šveplam" konservatnykui NĖ TRUPUČIO neužkliuvo radikalūs "lieviakai". ;)

Anonimiškas rašė...

Pikc, rasyk geriau apie tai ka ismanai, kad ir apie sveika mityba. Jei labai nori gali issitept kremu ir su visais batais sulist i Kremliaus marioneciu subine, gal rubli gausi. AfD yra prorusiski tiek, kiek gauna rubliu ir kiek vykdo Putino komandas. O ta jie daro ir darys visur, EP, Bundestage ir Landestaguose - tokia parsidavusiu sliundru dalia. Kad Merkel dabar stumia Nordstream2 tas AfD geresniais nepadaro, vis tiek lieka pigiom Putino sliundrom.

Pikc rašė...

Tai mes konservatnykų faunos psichinę būklę žinom - galite nepersistengti, papildomus įrodymus teikdamas. ;)

Anonimiškas rašė...

Negirdziu euroheiterio balso, per giliai i Kremliaus kaliauses subine sulindes.

Pikc rašė...

Cha, dar porcija įrodymų. :D Na, šito psicho "bylą" galima drąsiai laikyti baigta. :)

Anonimiškas rašė...

Euroheiteris dar ir teisejas, bylas matot baigineja.

item