Labanore – visuotinis žygis už Lietuvos mišką

alkas.lt, V. Balkutės nuotr. alkas.lt Spalio 13 d., šeštadienį, įvyko visuotinis pėsčiųjų žygis per Labanoro miškus ir kirtavietes....

alkas.lt, V. Balkutės nuotr.

Spalio 13 d., šeštadienį, įvyko visuotinis pėsčiųjų žygis per Labanoro miškus ir kirtavietes. Žygiu siekiama atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį į negailestingai naikinamus Lietuvos miškus ir sengires.

„Miškai tai MŪSŲ NAMAI, prigimtinė teisė ir bendras gėris. Junkis į gyvą veiksmą ir IŠREIŠK SAVO VALIĄ – kokius miškus mes norime matyti! Sveikus ir natūralius, žaliuojančius šimtamečių girių masyvais ar neatsakingu ir besaikiu vartojimu niokojamas dykynes?“, – visus neabejingus savo Tėvynės gamtai kvietė šio žygio už miškus telkėjai ir rengėjai Labanoro žygio iniciatyvinė grupė, „Labanoro klubas“, Asociacija „Gyvas miškas“ ir  „Žalioji Lietuva“.

10 val. žygio dalyviai rinkosi prie Labanoro regioninio parko lankytojų centro, o 11 val. nuo ten pajudėjo Alnio ežero draustinio linkui į 10 km. ilgio žygį.

„Mums reikia tikrų girių ir natūralaus miško, kuris mus įkvėptų ir teiktų laimę. Mes siekiame sustiprinti ir užtikrinti deramą saugomų teritorijų ir senųjų miškų apsaugą – atsisakyti plynų ir atvejinių kirtimų bei intensyvaus ūkininkavimo pačiose gražiausiose Lietuvos vietose, išsaugojant vientisą kraštovaizdį, gyvenimo būdą, protėvių ir gamtos paveldą ateities kartoms. Lietuvoje saugomos teritorijos sudaro mažiau nei 30 procentų, ir daugiau nei pusė iš jų vykdoma intensyvi (aktyvi) ūkinė veikla, kuri gali neatpažįstamai ir nepataisomai pakeisti šalies veido autentiškumą ir gamtinę aplinką. Tik 1,1 % iš jų sudaro žmogaus veiklos neliečiamo miško – sengirės likučiai. Miškų politika, kirtimų normos ir būdai Nėra tik ekonominis klausimas, kaip tai bandoma pateikti viešoje erdvėje, tai politinis, vertybinis pasirinkimas, o pagrindines gaires brėžia miškų savininkė – visuomenė“, – teigia šio žygio už miškus telkėjai ir rengėjai.

Pasibaigus žygiui jo dalyviai dalyvavo pokalbiuose, dainavo prie ugnies, vaišinosi karšta arbata ir gilių kava prie bendro suneštinio stalo.

Kirtimai Labanoro girioje Aplinkos ministro įsakymu sustabdyti rugsėjo 19 dieną, kilus visuomenės pasipiktinimui.

Valstybinė miškų urėdija dar nepaskelbė, ar nustatė kokių nors pažeidimų, o Valstybinių miškų tarnyba išvadas paskelbs mėnesio pabaigoje. Tačiau kitą savaitę savo išvadas ir pasiūlymus turėtų pateikti darbo grupė, kuri vertino kirtimo taisyklių pakeitimus.

Ministras yra sakęs, kad Labanoro regioniniame parke šiemet suplanuota iškirsti 166 hektarus miškų, iš jų 90 ha jau yra iškirsta.

Jau žygiui už Lietuvos miškus prasidėjus, išplatinta žinia, kad aplinkos ministras, anuomet buvęs aktyvus žaliasis Kęstutis Navickas pareiškė, jog kirtimų Labanore sustabdymas greičiausiai nebus pratęsta. Pasak ministro, Labanoro regioniniame parke šiemet suplanuota iškirsti 166 hektarus miškų, iš jų 90 ha jau yra iškirsta.

Susiję

Demokratija ir valdymas 4540835382828335156
item