Kanadoje gydytojai siūlo įteisinti vaikų eutanaziją be tėvų sutikimo

laisvavisuomene.lt Pademonstruodami šiurpų pavyzdį, kaip toli Kanadoje gali ristis eutanazijos reguliavimas, grupė vaikų ligoninės gy...


Pademonstruodami šiurpų pavyzdį, kaip toli Kanadoje gali ristis eutanazijos reguliavimas, grupė vaikų ligoninės gydytojų parengė vaikų eutanazijos politikos įgyvendinimo pasiūlymą ir, atrodo, priėjo išvados, kad ji gali būti vykdoma be tėvų sutikimo.

Nuo 2016 metų, kai Kanadoje įteisinta medicininė pagalba mirštant (angl. medical aid in dying, toliau – MAID), diskutuojamas „brandžių nepilnamečių“ eutanazijos klausimas. Vyriausybė Kanados aukštojo mokslo įstaigų tarybos paprašė iki šių metų gruodžio parengti ataskaitą šiuo klausimu, taip pat – apie eutanaziją psichinių ligų atveju.

Nepaisant to, Sergančių vaikų ligoninė Toronte paskelbė rašinį, kuriame detaliai apibūdinamas jų MAID politikos formavimas pediatrinėje aplinkoje – kol kas tik tiems, kuriems yra sukakę 18 ar daugiau metų, tačiau teigiama, kad ši politika galėtų būti taikoma ir jaunesniems vaikams.

Pirmiausiai, gydytojai nusprendė MAID laikyti „praktiniu ir etiniu kitų medicinos praktikų, kurios baigiasi gyvenimo nutraukimu, atitikmeniu“. Kitaip sakant, sąmoningas asmens nužudymas eutanazijos būdu moraliai yra tas pats, kas tokios paliatyvios slaugos praktikos kaip skausmą malšinančių vaistų naudojimas arba netinkamų intervencijų nutraukimas, kuris kartais gali baigtis gyvenimo nutrūkimu, tačiau nėra vykdoma tuo tikslu.

Toliau autoriai paaiškina, jog Ontarijuje „jauni žmonės gali ir sugeba priimti savo medicininius sprendimus, net kai šie sprendimai gali pasibaigti mirtimi“. Jeigu MAID yra normali medicininė procedūra, tuomet vaikai turėtų būti traktuojami kaip galintys priimti sprendimus dėl eutanazijos.

Tekste rašoma, kad paprastai šeima yra artimai įtraukiama į sprendimus dėl gyvenimo nutraukimo. Vis dėlto jeigu „pajėgūs pacientai aiškiai nurodo, kad jie nenori šeimos narių įsitraukimo priimant sprendimus… konfidencialumas turi būti gerbiamas. Jeigu MAID laikysime praktiniu ir etiniu kitų medicininių sprendimų, kurie baigiasi gyvenimo nutraukimu, atitikmeniu, tuomet konfidencialumas dėl MAID turėtų būti įgyvendinamas taip pat.“

Vis dėlto autoriai klausia: „Ar mes tikrai leistume pajėgiam pacientui, gaunančiam paslaugas pediatrinėje ligoninėje, sulaukti medicininės pagalbos numirti, neturėdami jo tėvų žinios ar sutikimo?“ Atsižvelgiant į tai, kad jų eutanazijos prašymo inicijavimo ir atlikimo projekte šeima paminima paskutiniame etape, kur eutanaziją atliekantis gydytojas „susitinka su pacientu ir šeima aptarti jų preferencijų ir papasakoti šeimai, ko tikėtis iš MAID procedūros“, atrodo, kad atsakymas yra „taip“.

Rašinyje daroma išvada, kad ligoninė „viešai aptars MAID įgyvendinimą, siekdama normalizuoti šią procedūrą ir sumažinti socialinę stigmą, kurią patiria visi susiję asmenys“. Kitaip tariant, ligoninė, nukrypdama nuo pagrindinės medicinos etikos, iš tiesų informuoto sutikimo ir bazinės priežiūros, siekia destigmatizuoti vaikų eutanaziją be tėvų sutikimo.


Susiję

Šiaurės Amerika 8077276689019838487

Rašyti komentarą

5 komentarai

Pikc rašė...

Nieko asmeniško - tik biznis... ;)

Anonimiškas rašė...

Matyt turtingiems dėdėms prireikė šviežesnių širdelių, kad gyventų 200 metų.

tanas rašė...

Išties tai sunku objektyviai įvertinti ko ir kokiam lygmenyje nori(ar nenori) medikai, stumia jie kažką ar tiesiog analizuoja. Sunku, nes viskas pervirškinta per organizacijų, kovojančių prieš/už kažką, informacines sistemas atrenkant ir paryškinant tai kas jiems įdomu/aktualu, galbūt netgi pagražinant. Ir ta asociatyvi nuotrauka norint atkreipti dėmesį mane verčia įtariai žiūrėti į patį straipsnį, bo tokių žiniasklaidinių-propogandinių triukų prisižiūriu kasdien.

Anonimiškas rašė...

Toks įspūdis, kad Kanada ima lyderiauti, įgyvendinat visus dabartinio pasaulio ideologinius iškrypimus.

Unknown rašė...

O koks biznis iš organų kažin.? Bei kaulų čiulpų.

item