JT „žmogaus teisių“ ekspertai reikalauja daugiau teisėtų abortų

laisvavisuomene.lt Vadinamųjų „žmogaus teisių“ ekspertų iš Jungtinių Tautų (toliau – JT) teigimu, viso pasaulio žmogaus gyvybę saugan...


Vadinamųjų „žmogaus teisių“ ekspertų iš Jungtinių Tautų (toliau – JT) teigimu, viso pasaulio žmogaus gyvybę saugančios (angl. pro-life) vyriausybės dėl „pagrindinių teisių“, „lyčių lygybės“ ir netgi gyvybių saugojimo turėtų nutraukti negimusių kūdikių apsaugą.

Rugsėjo 28 d. JT Žmogaus teisių komisija paviešino ekspertų Ivanos Radačić, Dainiaus Pūro, Dubravkos Simonovic ir Agnes Callamard parengtą pareiškimą, pažymintį Tarptautinę saugaus aborto dieną. Jame pasaulio vyriausybės raginamos „dekriminalizuoti abortą […], kuris yra pačioje pagrindinių teisių į lygybę, privatumą ir fizinį bei psichinį integralumą šerdyje“ ir yra „būtina prielaida naudotis kitomis teisėmis ir laisvėmis“.

Pareiškime tvirtinama, kad draudimas žudyti negimusius kūdikius ar menkesni abortų ribojimai „silpnina moterų gebėjimą siekti lygybės visuose gyvenimo aspektuose“ ir verčia moteris rinktis neteisėtą abortą. Pastarasis tariamai yra 47 tūkst. mirčių ir 5 mln. laikinos ar nuolatinės negalios priežastis kasmet. Pareiškime nepripažįstama, kad kiekvienas sėkmingas abortas – teisėtas ar neteisėtas – baigiasi atskiro gyvo žmogaus mirtimi.

Teiginys, kad žmogaus gyvybę saugantys įstatymai reikšmingai nesumažina abortų skaičiaus, bet tik daro juos „pavojingesnius“ yra populiarus tarp abortų šalininkų, tačiau jis nėra pagrįstas įrodymais. Su Planuotos tėvystės organizacija susiję asmenys yra prisipažinę, kad dramatiškai didindavo iki abortų įteisinimo nuo jų mirusių mamų skaičius tam, kad pasiektų politinės naudos. Tuo tarpu nešališki faktų tikrintojai patvirtino, kad iš tikrųjų už abortų metu mirštančių mamų skaičiaus sumažėjimą reikia dėkoti tokiems medicinos pasiekimams kaip nauji vaistai.

Pareiškime užsimenama apie priversti abortų dotavimą pabrėžiant „neįperkamumo“ kliūtį, pareiškiama, kad „sąžinės prieštaravimai […] negali tapti pagrindu neleisti moterims pasidaryti abortų“,  skatinamas „abortų atlikimas privatesnėje aplinkoje“ ir teigiama, kad vyriausybės privalo imtis veiksmų, kurie „užtikrintų“, jog abortus pasidariusios moterys būtų traktuojamos „be priešiško nusistatymo“.

Pareiškime taip pat minimos dažnos abortų šalininkų tezės prieš aktyvistų už žmogaus gyvybę motyvus ir argumentus. Teigiama, kad „paprastai teisinės sistemos abortų klausimu sukurtos kontroliuoti moterų sprendimų priėmimą“, „idėja, kad abortas yra smerktinas“ yra ne daugiau nei „kultūrinis konstruktas“, o „nesaugių“ neteisėtų abortų spektras įrodo, kad pati etiketė „už gyvybę“ yra klaidinanti.

„1948 m. Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje nustatyta ir Tarptautiniame pilietinių ir politinių teisių pakte patvirtinta, kad tarptautinės žmogaus teisės yra suteikiamos tiems, kurie yra gimę“, – tvirtina ekspertai. „Tačiau kai kurie renkasi pavojingą retoriką, kad nėščios moters ir vaisiaus interesai turi būti ginami vienodai. Vis dėlto tokio teiginio tarptautiniuose žmogaus teisės įstatymuose nėra.“

1947 m. Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos autoriai diskutavo apie tokį tekstą: „Nuo apvaisinimo momento visi, nepaisant jų fizinės ar psichinės būklės, turi teisę į gyvybę ir fizinį integralumą“. Tačiau Kinija ir Sovietų Sąjunga, kartu su Anglija, tokį tekstą užblokavo. Nepaisant to, ilgą laiką nustatinėti biologiniai kriterijai, aptarti daugelyje populiarių mokslo ir medicinos vadovėlių, nustato, kad negimę vaikai yra gyvi žmonės.


Susiję

Pažangos ideologija 2499785147964651198

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Iš šio straipsnio man yra aišku, kad terminas „socialinis konstruktas“ naudojamas kaip argumentas dirbtinumui paaiškinti, sukelti abejones, įtikinti, kad tikrųjų vertybių nėra, o yra tik realiatyvios, kintančios vertybės t.y. kad jeigu tai (tarkime, kas nors) - socialinis konstruktas, vadinasi, galima ir perkonstruoti tai, o be to, tikėtina, kad vadinamosios tradicinės vertybės - irgi konstruktas, kažkada, matyt, irgi perkonstruotas ir nežinia jau kelintą kartą. Na, tai galbūt nieko tokio, kad ir dabar perkonstruosime/dekonstruosime, o po kažkiek metų, kiti žmonės ateityje mūsų perkonstruotą konstruktą ims ir dar kartą perkonstruos ir t.t...

Kitaip sakant, tokie abortų šalininkai remiasi, pavadinkime, pasaulėžiūra, pagal kurią vertybių kitimas yra natūralus procesas (evoliucija), ir kad tai būdinga ne tik vertybėms, bet ir genams, kultūrai, klimatui... Pagal tokią pasaulėžiūrą, tampa racionalu priimti kaitą, kuri, atrodo, neturi pabaigos. Ir dabar žiūrėkit, kas gaunasi. Krikščioniškos, biblinės vertybės abortų šalininkų aiškinimu tampa tik kažkuriam laikmečiui būdingomis vertybėmis, vadinasi, neamžinos, ir anot visokių va tokių abortų šalininkų, laikyti krikščioniškas vertybes kažkuo geresnes yra tiesiog neracionalu, dar ims ir tamsuoliais, atsilikėliais, nepažangiais palaikys. O juk taip ir vyksta.

Įtariu, kad toks aiškinimas gali kai kam atrodyti įtikinamas, užkabinantis, viliojantis, sukeliantis kam nors abejonę, kad esti tikrosios, amžinosios vertybės ir šventumas ir kad yra tam tikri šventumo standartai, nepriklausantys nuo laikmečio, kurių žmogus turi laikytis, antraip bus blogai.

Abortų šalininkai klysta. Net mokslininkai sako, kad nors ir gimdoje, tas vaisius yra gyvas žmogus. Žmogus yra žmogus nepriklausomai nuo to, ar jis gimdoje, ar jau pagimdytas. Tad abortai yra žudymas. Žmogaus žudymas. Žmonės būna nužudomi ligoninėse, darželiuose, liftuose, šuliniuose, kalėjimo kamerose, šaldytuvuose, aukos būna įvairaus... Kodėl nužudymas gimdoje turėtų nustoti būti nužudymu? Abortų šalininkams, ar vaikas nužudomas, priklauso nuo to, kiek jam laiko: t.y. jei jis dar gimdoje, tai čia nesiskaito kaip nužudymas, bet jei jau pagimdytas, tai jau žudosi. Tai tiesiog savęs apgaudinėjimas.

Ir, jei dar nepasidomėjote, tai žinokit, youtube rasit video, kur abortus atlikinėję gydytojai prisipažįsta, kad tai darė, papasakoja, kaip vyksta abortas, pasakoja detales, ir iš jų pasakojimų man atrodo, kad abortai yra tikrai tik žudymas. Jei dar aiškiau - tai abortai yra skerdynės. Vaikučių skerdynės. Žmogaus širdis, matyt, turi būti kieta, kad sugebėtų pritarti abortams. Tai tikrai baisu.

Teko girdėti, kad tie, kurie pritaria abortams, arba nemato tame nieko blogo, greičiausiai keliaus į pragarą. Be to, tie, kurie NEPASISAKO prieš abortus, irgi rizikuoja amžinybę praleisti pragare.

Ir dar: abortas nėra šiaip žudymas. Kalbama, kad abortas tampa ritualu, kai kūdikis aukojamas demonams, sakoma, kad molechui.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Sėlis rašė...

Tolerastai svaigsta, kad moteris su savo kūnu gali daryti ką nori - pjaustyti, prisiūti, naikinti, “tobulinti”. Vaisiaus pašalinimas - tai tiesiog kaip kokios karpos panaikinimas, nago nukirpimas, gamtinių reikalų atlikimas - “nieko čia tokio”. Juk su savo kūnu darai ką nori. Bet NE, vaisius - ATSKIRAS kūnas. Tai NĖRA moters kūnas. Tai NAUJA gyvybė. Nuo pat pradžios. NAUJAS ŽMOGUS. Todėl nei nuo proto nučiuožusi “moteris” (kabutėse, nes man čia monstras, o ne moteris, jei pasiryžta tokiam sprendimui), nei daktarai neturi teisės kišti nagų prie naujos GYVYBĖS, priešingu atveju reikia sodinti į cypę pailsėti už žmogžudystę. Močią irgi.

Anonimiškas rašė...

Teisingai kažinkavičiau, tikrai nespėjo, bet laikas eina, dar suspės, ir bendrai, tie iškrypėliai, ir taip išnyks, nes jų kelias į niekur, vietas jų, užims abortu priešininkai.

Ayn Rand rašė...

Moralinis reliatyvizmas ir post-modernizmas, subjektyvus suvokimas ir įspūdis daug svarbiau nei tikrovė (tikrovė net neigiama, vadovaujantis subjektyviu matymu jos). Platonas apie tai jau aprašė senai senai, ir Aristotelis šypsosi...

item