Donaldas Trumpas atmeta globalizmą: „Aš esu nacionalistas“

tiesos.lt JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau ir anksčiau yra sakęs, kad jis atmeta globalizmą ir išpažįsta patriotizmą. Dabar jis t...


JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau ir anksčiau yra sakęs, kad jis atmeta globalizmą ir išpažįsta patriotizmą. Dabar jis tiesiai sakosi esąs „nacionalistas“, tuo pat metu vadindamas kairiuosius „valdžios ištroškusiais globalistais“.

Šiuo metu Jungtinėms Amerikos Valstijoms ir D. Trumpui sekasi gerai. Nedarbo lygis žemiausias per 49 metus, o D. Trumpas tapo populiaresnis nei ankstesnysis prezidentas Barackas Obama.

Šį pirmadienį Teksase Amerikos prezidentas pats save apibūdino kaip nacionalistą, taip dar kartą atmesdamas globalizmą.

„Vadovaujant respublikonams Amerika ir vėl tapo nugalėtoja. Amerika yra gerbiama, nes mes teikiame pirmenybę savo šaliai, – kalbėjo D. Trumpas savo šalininkams. – Mes teikiame pirmenybę Amerikai, o juk to nebuvo daugelį dešimtmečių. Pagaliau rūpinamės savimi“.

Kai Donaldas Trumpas lankėsi Hjustone, Teksaso valstijoje, kad prieš tarpinius rinkimus parodytų savo paramą senatoriui Tedui Cruzui, į susitikimą su juo užsiregistravo per 100 tūkst. šalininkų.

Kadangi arenoje tebuvo 18 000 vietų publikai, daugelis jų rinkosi nakvoti palapinėse greta pastato, kad tik užsitikrintų sau vietą.

Kai D. Trumpas ėmė kritikuoti vadinamuosius globalistus, jo kalba buvo palydėta džiaugsmo šūksniais ir netylančiomis ovacijomis.

„Radikalūs demokratai norėtų atsukti laikrodį atgal, į tuos laikus, kai pasaulį valdė korumpuoti, valdžios ištroškę globalistai,“ – dėstė savo pasaulio matymą JAV prezidentas.

Išgirdusios žodį „globalizmas“ tribūnos ėmė gausti, o Trumpas tęsė:

„Jūs žinote, kas yra globalistas? Globalistas – tai toks žmogus, kuris nori, kad gerai sektųsi visam pasauliui, bet kuriam, tiesą sakant, nelabai rūpi sava šalis. Mums tai nepriimtina.“

Po to prezidentas prisipažino ir pats esąs nacionalistas.

„Yra toks žodis, kuris tapo šiek tiek senamadiškas: nacionalistas. Jie nenori, kad mes vartotume šį žodį, bet ir aš esu ... nacionalistas, –  toliau kalbėjo Trumpas. – Ir tai jokia klaida. Vartokite ir jūs šį žodį,“ – kalbėjo prezidentas savo entuziazmo neslepiančiai auditorijai.

Paprašytas pakomentuoti imigrantų iš Centrinės Amerikos karavaną, judantį Jungtinių Amerikos Valstijų link, per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, D. Trumpas pareiškė, kad JAV jau laikas liautis būti pasaulio policija ir imti rūpintis savo pačių piliečiais.

„Mes stengėmės pakeisti pasaulį ir būti pasaulio policininkais. Dabar laikas atkurti Jungtines Amerikos Valstijas ir jas susitvarkyti. Bent kartą susitelksime į mūsų šalies problemas,“ – sakė jis.

Pagal užsienio spaudą parengė Daiva Jakubonienė.

Susiję

Šiaurės Amerika 4497582647568954541
item