Andrius Švarplys. Miliūtės ekvilibristika

Facebook profilio nuotrauka Eilinė žurnalistikos žvaigždės ekvilibristika. Tiesiog savišvietai. Rita Miliūtė: „..Edmundas Jakilaiti...

Facebook profilio nuotrauka
Eilinė žurnalistikos žvaigždės ekvilibristika. Tiesiog savišvietai.

Rita Miliūtė: „..Edmundas Jakilaitis visko, kas juda prodiusavimais įdavė į nagus žalstiečiams šakes su užrašais „ne žurnalistas tas, kas yra verslininkas“.

Vienu sakiniu užglaistoma reali problema, išskalbiamas draugas/kolega, išteisinama ir legitimuojama parsidavėliška žurnalistika ir dar užvažiuojama „netikusiems“ politikams. Aukštasis demagogijos pilotažas. 47 000 sekėjų.

O juk reali problema yra ta, kad žurnalistas dėl komercinių tikslų užsiiminėjantis viešaisiais ryšiais įsipainioja į neviešų, neskaidrių, užsakomųjų santykių tinklą. Tampa neaišku ar TV laidoje žurnalisto pareigas atliekantis asmuo dabar dirba kaip nešališkas informavimo/analizės subjektas, ar jis vykdo kažkieno tai užsakymą ir savo klausimais/analize/pačia laidos dalyvių atranka nestumia tam tikrus interesus ir neformuoja pagal juos atitinkamą nuomonę.

Būtent taip ir atsitiko su Edmundu Jakilaičiu. Visi MG Baltiko kanalai (BTV, LNK, Info TV) atviromis durimis ir piniginėmis priglaudė pabėgėlį iš LRT. Turbūt ne už tai, kad labai „tarkavo“ MG Baltiko liberalą Eligijų Masiulį per konjako dėžutės skandalą?... (Dar dabar ausyse skamba E.J. tuometis klausimas: „Kaip jūs manote, pone Eligijau?“. Tokios poniškos manymo teisės nepriklausomas žurnalistas paprastai nebūdavo linkęs suteikti kitiems politikams).

Taigi, mūsų dabar aptariama TV žvaigždė, taip įnirtingai kovojanti už laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą, pasirodo, to net nėra girdėjusi. Apie vakarietiškos žurnalistikos standartą laikyti komercinius viešosios nuomonės formavimo interesus nuo žurnalistikos per šimtą kilometrų ji absoliučiai nieko nežino. Priešingai, ji gina neskaidrų prodiusavimo standartą, kuris paskandina žurnalistinį objektyvumą šešėlyje ir šaukiasi Vakarų Žiniasklaidos Laisvės apginti šį post-sovietinį standartą. Formalus vakarietiškumo imitavimas tam, kad toliau galėtų tęsti savo posovietinį-šešėlinį darbo stilių.

Vakarai kaip klaninio žurnalistinio biznio priedanga. Laisvė kaip nelaisvos nuomonės/biznio sąlyga. Nepriklausomos vakarietiškos žurnalistikos idėja kaip komercinės žurnalistikos skydas. Va čia tai lygis.

Komercinei žiniasklaidai nėra galimybių išmokti objektyvumo, tai bent visuomeninei televizijai turėtų galioti bent minimali taisyklė: joks LRT žurnalistas negali imti jokia forma jokių pinigų už žurnalistines funkcijas. Valstybė garantuoja 37milijonais kasmet normalias algas objektyvumui ir nepriklausomumui.

„...visa ko juda prodiusavimą...“ reiktų laikyti kuo toliau nuo nepriklausomos žurnalistikos. O kas to nesupranta ir dar gi gina šešėlį Vakarų vardu, tiems reikia parodyti vietą. Kuo greičiau ir kuo ryžtingiau.


Susiję

Įžvalgos 491344284565117703
item