Vytautas Sinica. Ko tikėtis iš popiežiaus viešnagės

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  Dalinamės su skaitytojais vieno iš didžiausių Baltarusijos opozicijos portalų Charter97 pokalbiu su politolo...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 
Dalinamės su skaitytojais vieno iš didžiausių Baltarusijos opozicijos portalų Charter97 pokalbiu su politologu Vytautu Sinica apie politinius popiežiaus Pranciškaus viešnagės Lietuvoje aspektus.

- Kaip Jūs vertinate popiežiaus Pranciškaus vizitą į Lietuvą? 

- Popiežius yra aukščiausio rango valstybės vadovas, žiūrint politiškai, ir visų pasaulio katalikų vadovas, žiūrint religiškai. Lietuva yra viena katalikiškiausių šalių Europoje ir mūsų visuomenei toks popiežiaus dėmesys tikrai teikia daug džiaugsmo. Nededu vilčių, kad toks vienadienis reiškinys gali paveikti žmonių religines nuostatas, tačiau jis neabejotinai turi simbolinę reikšmę, be to, sutelkė daugybę žmonių savanorystei ir bendrystei, teikia įkvėpimo ir vilties. Tai visiškai nepolitinis aspektas – tarp mūsų gyvena daugybė žmonių, kuriems tiesiog labai reikalinga patirti popiežiaus artumą. Tai malonė.  

Jau dabar matyti popiežiaus vizito akcentai – jaunimas, paprasti žmonės, Genocido aukų muziejus. Tai atspindi bendrą jo pontifikato orientaciją į silpnuosius ir periferijas. Visgi rimtai popiežiaus vizitą bus galima vertinti tik jam praėjus. Juk svarbiausia tai, kas bus kalbama, kokia žinutė siunčiama Lietuvai. Išankstinis laiškas Baltijos šalių tikintiesiems buvo labai apstraktaus pobūdžio ir iš jo nieko spręsti negalima. Žinome, kad popiežiui būdingos ir svarbios gailestingumo, socialinės atskirties mažinimo, ekologijos temos. Įdomu, kurios iš jų ir kaip bus akcentuojamos Lietuvoje. 

Ne paslaptis, kad šis popiežius kelia ir daug kontroversijos Bažnyčioje. Daugybė katalikų yra pasimetę dėl įvairių jo pasisakymų, keistų pareiškimų arba (ir ypač) dėl atsisakymo atsakyti į pačius svarbiausius klausimus, kaip į pernykštę kardinolų dubia dėl Bažnyčios mokymo santuokos klausimais arba į šiųmečius arkivyskupo Vigano kaltinimus, kad popiežius žinojo apie JAV Bažnyčios hierarchų vykdytus seksualinius nusikaltimus ir ne tik jų nebaudė, bet net ir atšaukė Benedikto XVI skirtas sankcijas. Taigi Pranciškus – tikrai kontroversiškas popiežius. Kai kurių viešnagių metu jis imasi perteklinio politikavimo, kaip lankydamasis JAV, kurių kongrese dar valdant Barackui Obamai kalbėjo itin patogius demokratų partijai dalykus ir paliko visiškose paraštėse JAV katalikams itin svarbius ir skausmingus šeimos ir gyvybės apsaugos klausimus. Moralas toks, kad niekada nežinome, ko galime tikėtis iš šio popiežiaus.

- Kokią politinę reikšmę Lietuvai, Latvijai ir Estijai turi popiežiaus vizitas? 

- Popiežiaus vizitas kiekvienai, o ypač mažai šaliai yra visų pirma didelis pripažinimas ir įvertinimas. Sulaukėme popiežiaus, kuris dar nebuvo, tarkime, Prancūzijoje. Taigi, pirma, mus jau pamatė ir kartu mato prasmę skirti išimtinį dėmesį, pavadinkime, pastiprinimą mūsų šaliai ir jos tikintiesiems. Antra, tuo suteikta proga parodyti pasauliui Lietuvą. Matėme, kad nesena Pranciškaus viešnagė Airijoje buvo plačiai nušviesta pasaulio žiniasklaidos. Tas pats bus ir Lietuvoje. Kaip pasirodysime? Trečia, tokia jau politikų prigimtis, kad greičiausiai bus bandoma šildytis popiežiaus šlovės spinduliuose, „pritempinėti“ jo žodžius prie sau palankių ar norimų išvadų, remtis jo autoritetu ginant sau rūpimas pozicijas. Vėlgi – kam pasitaikys proga tą daryti, priklausys nuo paties popiežiaus vizito akcentų. 

- Jūsų manymu, kuo Lietuvai naudingas popiežiaus vizitas politine prasme? 

- Vargu ar yra sutapimas, jog Lietuvoje popiežių vizitai visada turi stiprų antikomunizmo, žmonių ir tautų laisvės prieskonį. Jonas Paulius II buvo tikras Bažnyčios kovos su komunizmu simbolis, užaugęs sovietinėje Lenkijoje, nuolatos pasisakęs prieš sovietų imperiją ir komunizmą. Visa jo viešnagė buvo persmelkta jausmo ir žinios, kad popiežius ir, gal nebaisu sakyti, pats Dievas džiaugiasi mūsų tautos laisve. 

Pranciškus, paradoksalu, šiaip yra siejamas su sąlyginai kairiosiomis idėjomis Bažnyčioje, ne kartą palankiai pasisakė apie socializmą, yra maloniai priėmęs šventvagišką simbolį (komunistinį kryžių iš pjautuvo ir kūjo) iš Bolivijos prezidento rankų, reabilitavęs ir grąžinęs įtaką už komunistines idėjas nubaustiems Naujojo pasaulio Bažnyčios hierarchams ir vargu ar mėgstantis smerkti komunizmą kaip ideologiją. Tai Lotynų Amerikos Bažnyčios specifika. Tačiau iš kitos pusės, Pranciškus neabejotinai palaiko tautų laisvės idėją ir turėtų žavėtis Lietuvos ginkluoto ir taikaus pasipriešinimo istorija, mūsų dainuojančia revoliucija, bažnytiniu antisovietiniu pogrindžiu. Numatytas vizitas Genocido aukų muziejuje, jo ir pasaulio pažintis su šiais istorijos puslapiais Lietuvai nepaprastai vertingi. 

Šiandien, kai yra masiškai ir be skrupulų juodinami Lietuvos laisvės kovotojai ir kankiniai, bandoma iš naujo priešinti lietuvių ir žydų tautas, net komjaunimui vadovavęs Užsienio reikalų ministras pradeda viešai šmeižti iškiliausius antisovietinius rezistentus, popiežiaus pagarbos sovietinio ir nacistinio teroro aukoms ženklas, mūsų tautos kančių atjauta ir patyrimas yra labai savalaikiai ir, tikėkimės, primenantys, kas yra kas mūsų istorijoje ir apskritai amžinoje žmogaus ir Dievo miestų kovoje. Kalbant būtent apie politinę viešnagės naudą, kol kas vienintelis akivaizdus aspektas atrodo būtent šis. Kokie kiti politiniai aspektai bus naudingi, kaip minėjau, priklausys nuo pačios viešnagės. 

- Popiežiaus vizito organizacija, saugumo priemonės kainavo virš milijono eurų, ar Jūsų manymu, reikėjo išleisti tokią pinigų sumą popiežiaus vizitui?

- Taip. Garbingų svečių vizitai nematuojami išlaidomis, juo labiau to negalima padaryti vertinant, ar vertėjo priimti popiežių. Garbinga ir teisinga, kad šiuo klausimu naštą pasidalino valstybė ir Bažnyčia, tai yra tikintieji. Galima kelti klausimą, kam reikalingos visos tvoros Vilniaus sienamiestyje, kurių kažkodėl nereikėjo Jonui Pauliui II, tačiau kalbant iš principo, lėšos šiam vizitui skirtos pagrįstai. Jeigu valstybei pasitaiko proga priimti tokį svečią, ta proga reikia naudotis. 

Kalbino Vitoldas Jančys

Susiję

Vytautas Sinica 9060883255451246323

Rašyti komentarą

72 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Retas atvejis, kai nepritariu V. Sinicai - mano galva, jo prognozės, kalbant apie šito komuniagos vizitą - perdėm optimistiškos. Antra vertus, mes iš skirtingų pozicijų žiūrime: katalikui bergoglio yra, šiaip ar taip, kaip ir autoritetas, "vierchas", kad ir koks jis būtų, o man - tiesiog į popiežiaus sostą pasodintas liberastinei diktatūrai patogus komuniaga, ir nieko daugiau. O komuniagos mano akyse yra tiesiog šiukšlės - nepriklausomai nuo to, į kokį postą (ir kokiais tikslais - čia, beje, būtų įdomus atskiro aptarimo nusipelnantis klausimas ;)) užkelti.

Anonimiškas rašė...

Būtų įdomu sužinoti pop. Benedikto XVI, po atsistatydinimo gyvuojančio štai jau 5 m., tikrąsias pa(si)traukimo priežastis.

Anonimiškas rašė...

popiežiui šis apsilankymas bus atgaiva po vizito Airijoje, kur jam LGBT draskė akis su premjer-ministru priešakyje (beje, taip pat iš tos kompanijos).

1Chingishan rašė...

pati bažnyčia niekaip nekovodama su iškrypeliais tokią situaciją airijoje daleido. Ir paskritai krikščionybės problemos prasidėjo kaip ji (nebe pati save išlaikė iš aukų) bet pradėjo imti pinigus kaip atlyginimus ar pensijas kunigams ar vyskupams ir pan. Nuo tada jie nebeteko teisės kritikuoti valdžios , o ir patys tą bijojo ir bijo daryt kad neprarastų šitų pinigų. Visame pasaulyje atėjo į valdžią lierastai ir socdemai- o jie toliau bailiai tyli, net kaip tie liberastai su socdemais daro viską kad juos išnaikinti, O kai tyli tai jie ir nebereikalingi- dėl to toks nusivylimas šitais kunigais, popiežiais ir pan. kada girdėjot kokį Doveiką peikiant kokį nors LT politiką už paramą pederastams ar stambulo sutarčiai- negirdėjot ir neišgirsit- nes kitaip jo į teliką nepakvies (jį gi ir kviečia nes žino kad jis apie tai kas rūpi ar svarbu krikščionims nekalbės), nebegalės puikuotis su elitu vakarėliuose- pasakot apie kalėdų ir velykų stebūklus, prašyt gailestingumo ir panašų š...ą

Anonimiškas rašė...

teisybę rašot. R.Doveika glamūrinis pasidaręs, "elito" vestuvių šventikas, gaila, kad ir A. Toliatas į tą pačia balą lipa.

Rasa rašė...

https://www.lifesitenews.com/blogs/prominent-german-magazine-releases-report-on-pope-francis-failures-especial

http://catholicherald.co.uk/news/2018/09/22/der-spiegel-heavily-criticises-franciss-papacy-in-19-page-report/?platform=hootsuite

Anonimiškas rašė...

Atrodo, čia bus sąsajų su taip vadinamąja St Gallen Group. Štai: https://www.lifesitenews.com/opinion/leader-of-st.-gallen-mafia-ante-pope-martini-prepared-the-way-for-fran

Unknown rašė...

Rasybos klaidu kaip pas pentoka. Logikos irgi atseit jei popiezius pasisako uz geku santuoka tai jis politikuoja o jei pasisakytu pries tai taip iseina nepolitikuotu. Dar vadina save filosofu....

Rasa rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Rasa rašė...

Ko tikėtis iš popiežiaus viešnagės?

Manau Lietuva Bergoglį priima labai gražiai, palyginti su jo darbais ir vertybėmis. Tai gal Lietuva gali tikėtis naujo kardinolo, ar naujo palaimintojo?

supratingas ne rašė...

Jei tikėtume pačiu Benediktu XVI ir jo artimiausia aplinka tikra priežastis ir yra skelbtoji - nusilpęs kūnas, negalėjęs atlaikyti įtemptos popiežiaus dienotvarkės. Berods šiais metais buvo sukurtas dokumentinis filmas "Benedict XVI: in Honor of Truth" skirtas atsakyti būtent į šį klausimą.

Anonimo komentare paminėta Galeno grupė išsiskirstė netrukus po Ratzingerio išrinkimo.

Unknown rašė...

Na taip, pagal tokią logiką, kuo gražiau priimsi "Bergoglį" (ne popiežių?), nepaisydamas jo darbų ir vertybių, tuo bus geriau: gausi šito antipopiežiaus paskirtus kardinolus ar net palaimintuosius! Ir nejau jie bus geresni už antipopiežių? Žinoma, ne. Jie bus jo darbų ir vertybių tęsėjai.

Nežinau, nenoriu gadinti šiandieninės nuotaikos, juk gal daugelis dalyvavo mišiose Kaune (tuomet atėję čia nepilkite pagiežos ant savo tikėjimo ir savo vadovų). Aš užmečiau akį į TV, pamačiau vyskupus ir "Bergoglį" su mitromis ant galvų, ir negalėjau neprisiminti, jog tai apdangalas, nukopijuotas iš indoiranėnų šviesos dievo - "Dieviškosios saulės". Pamačiau šventikus pagoniškomis kepurėmis.
Ir apskritai reiktų kritikuoti ne "bergoglį", bet žvelgti iš esmės. Aš, pvz., jau pavargau teisinti pedofiliją, celibato (kuris visiškai nebūtinas) pažeidinėjimus, altoriaus išniekinimus, tikėjimo iškraipymus ir pan.

Ar Petras iš tikrųjų buvo Romoje? Kas subūrė ir išaugino Romos krikščionių bendruomenę - Petras ar Paulius? Kokiu būdu Romos klebonai išsikovojo valdžią prie kitas krikščionių Bažnyčias? Ir t.t.

Ir ar spės Pijaus X brolija laviruoti tarp popiežių klaidingų mokymų? Šit ir šiandien jos tinklapyje rašoma: "Jų apaštalinę doktriną priėmė visi gerbtini Bažnyčios tėvai, ją gerbė ir jos laikėsi visi šventieji tikratikiai Bažnyčios mokytojai. Jie gerai žinojo, kad šis Petro Sostas išliks nesuteptas jokios klaidos, pasak mūsų Viešpaties ir Išganytojo duoto dieviškojo pažado savo mokinių vadovui: „Aš meldžiuosi už tave, kad tavasis tikėjimas nesusvyruotų. O tu sugrįžęs stiprink brolius.“

"Jie gerai žinojo, kad šis Petro Sostas išliks nesuteptas jokios klaidos". Nejaugi išliko nesutptas? Ar jūs tuo tikite?

Augustinas rašė...

Cit.: "Na taip, pagal tokią logiką, kuo gražiau priimsi "Bergoglį" (ne popiežių?), nepaisydamas jo darbų ir vertybių, tuo bus geriau: gausi šito antipopiežiaus paskirtus kardinolus ar net palaimintuosius! Ir nejau jie bus geresni už antipopiežių? Žinoma, ne. Jie bus jo darbų ir vertybių tęsėjai."

Nesupratau, kodėl Bergoglio yra antipopiežius? Jis visai teisėtas popiežius, teisėtai išrinktas, ir dabar vadovauja RKB teisėtai, taip kaip gali ir sugeba. Kitas klausimas, ar jo gebėjimai yra pakankamai geri, kad gerai vadovautų Bažnyčiai.


Cit.: "Ir apskritai reiktų kritikuoti ne "bergoglį", bet žvelgti iš esmės. Aš, pvz., jau pavargau teisinti pedofiliją, celibato (kuris visiškai nebūtinas) pažeidinėjimus, altoriaus išniekinimus, tikėjimo iškraipymus ir pan. "

Beje, aš taip ir nesupratau, kam Jums reikia teisinti šituos dalykus. Čia gi blogi dalykai, ir jų teisinti tikrai nereikia. O reikia padėkoti, kad tie blogi dalykai išaiškėjo, ir imtis priemonių juos pašalinti.

Cit.: "Ir ar spės Pijaus X brolija laviruoti tarp popiežių klaidingų mokymų? Šit ir šiandien jos tinklapyje rašoma: "Jų apaštalinę doktriną priėmė visi gerbtini Bažnyčios tėvai, ją gerbė ir jos laikėsi visi šventieji tikratikiai Bažnyčios mokytojai. Jie gerai žinojo, kad šis Petro Sostas išliks nesuteptas jokios klaidos, pasak mūsų Viešpaties ir Išganytojo duoto dieviškojo pažado savo mokinių vadovui: „Aš meldžiuosi už tave, kad tavasis tikėjimas nesusvyruotų. O tu sugrįžęs stiprink brolius.“"

Na, administracinių klaidų darė visi popiežiai, įskaitant ir šv.Petrą. Klaidų savo privačiame mokyme darė dauguma popiežių. Netgi šv.Petras buvo klaidingai supratęs Jėzaus misiją, ir Jėzus turėjo jį subarti. Tai kokią išvadą padarysime? :)

P.S. Cit.: "Ir ar spės Pijaus X brolija laviruoti tarp popiežių klaidingų mokymų?"
O ir kam Pijaus X brolijai laviruoti tarp popiežių klaidingų mokymų? Jie gi puikiai žino, kad tik ex Catedra skelbiamas popiežių mokymas yra neklaidingas. O visą kitą popiežių mokymą galima kritikuoti kaip klaidingą.

supratingas ne rašė...

Cit.: "Aš, pvz., jau pavargau teisinti pedofiliją, celibato (kuris visiškai nebūtinas) pažeidinėjimus, altoriaus išniekinimus, tikėjimo iškraipymus ir pan."

Smalsu pasidarė, o kaip jūs ją teisinate arba kaip aiškinate celibato pažeidinėjimus?

Anonimiškas rašė...

Ką Pranciškus I pasakė lenkų žurnalistui?..

Pikc Kažinkavičius rašė...

Spėju, kad kaip visada - tą, ką anas norėjo išgirsti. ;)

Nežiniukas rašė...

Apaštalų darbuose yra tokia ištrauka:
"Susirinkusieji ėmė jį klausinėti: „Viešpatie, gal tu šiuo metu atkursi Izraelio karalystę?“ Jis atsakė: „Ne jūsų reikalas žinoti laiką ir metą, kuriuos Tėvas nustatė savo nuožiūra. Kai ant jūsų nužengs Šventoji Dvasia, jūs gausite jos galybės ir tapsite mano liudytojai lig pat žemės pakraščių“

Taigi, Sinica, nors ir labai protingas, bet ir jis neišvengia klaidos, popiežiaus vizitą vertindamas politine prasme.

Matyt, iš tikrųjų reikia Šventosios Dvasios apšvietimo, kad popiežių vertinti pirmiausiai religine prasme.

Jei yra norima vertinti politine prasme, tai žinant religines realijas Lieuvoje, prasmingiau ir teisingiau popiežiaus vizitą būtų vertinti ne politine prasme, bet kaip garsaus šoumeno atvykimo į Lietuvą pramogine prasme - juk ne kasmet į Lietuvą atvežama tokia šou programa.

Anonimiškas rašė...

Gėris yra gėris nesvarbu kaip jį aprengtum, keistas tik vienas dalykas, visi šventi įvykiai vyko Jeruzalėje, o žydai nėra katalikai.

Anonimiškas rašė...

Atrodo, popiežius žino tik tiek, kad mus buvo okupavę tik rusai ir vokiečiai. Apie lenkus jam buvo nutylėta. Be to, nuslėpta, jog LT nėra okupavusi svetimų žemių. Nežiūrint, kad LT kaimynės įsitaisiusios būtent ant buvusių baltų žemių, LT joms pretenzijų nereiškia, tik gina likusias žemes nuo kolonistų įžūlių pretenzijų. Popiežiaus kalba apie rūpestį TM šiame kontekste atrodo, jog jis teisina okupacijas ir okupantus, ir liepia okupuotiesiems okupanto kojas plauti.

Gluosnis rašė...

Kai jūs kritikuojat Popiežių, matos kiek blogio ir tulžies esate prikaupę. Prisiminkit palyginimą apie krislą ir rastą akyje. Gražaus vakaro.

Anonimiškas rašė...

Ponuli, jūs toks naivus ar sąmoningai čia visus klaidinate: Sant Galeno "grupė", o tikrasis pavadinimas - "mafija" , neišsiskirstė po Benedikto išrinkimo, bet aktyviai organizavo Pranciškaus išrinkimą. O tai kanonų teisės požiūriu jau leidžia kelti kai kuriuos nemalonius klausimus apie dabartinio popiežiaus legitimumą... Bet ša, bet kurį popiežių, kol jis popiežius, privalome gerbti ir net, kiek tai įmanoma, jam paklusti

Anonimiškas rašė...

Taigi, kad ne. Nė už ką nepatikėsiu, kad lenkų žurnalistas (kitur rašo, kad fotografas) Grzegorz Galaszka įteikė jam knygą, ant kurios viršelio yra Jono Pauliaus II fotografija, Pranciškus I sakė: ,,[Pope John Paul II] was a saint, I am the devil.”
Va linkas: https://novusordowatch.org/2018/09/francis-i-am-the-devil/

čia tik vienas iš daugelio - apie šitą Pranciškaus I pareiškimč rašo viso pasaulio media.

Anonimiškas rašė...

T.y. - nė už ką nepatikėsiu, kad lenkų žurnalistui/fotografui toks atsakymas patiko.

Rasa rašė...

tai, kad šitą vakar rašė ir The Washington Post,

By Associated Press
September 22
VILNIUS, Lithuania — The Latest on Pope Francis’ visit to the Baltic countries (all times local): 6:35 p.m.

Pope Francis has acknowledged that his reputation pales a bit compared to St. John Paul II — at least as far as Poles are concerned.

Greeting journalists Saturday en route to Lithuania, Francis was given a book about the former pope by Polish photographer Grzegorz Galazka. Receiving the large book with a beaming John Paul on the cover, Francis quipped: “(Pope John Paul II) was a saint, I am the devil.”

Laughing, Galazka immediately corrected him: “No, you are both saints! You are both saints!”

https://www.washingtonpost.com/world/europe/the-latest-pope-francis-arrives-in-lithuanian-capital/2018/09/22/eac28a3c-be4c-11e8-8243-f3ae9c99658a_story.html?utm_term=.be401f8761c9

supratingas ne rašė...

Girdėjote, kad skambina, bet ne apie parapiją? Ir malonėkite paaiškinti kokioje tiksliai komentaro dalyje įžvelgėte mano klastą arba naivumą?

Grupė siekė aiškaus tikslo - neleisti Ratzingeriui tapti Jono Pauliaus II įpėdiniu. Tuo tikslu jie susitikinėdavo daugiau nei dešimt metų. Planas nepavyko, todėl susitikimų nuo 2006 neberengė. O ir kokia prasmė žinant, kad popiežiais būnama iki mirties ir jau turint savo kandidatą? Dėl "tikrojo" pavadinmo tai jie patys save taip juokais vadino.
Taip, būta kaltinimų, kad keli tos grupės nariai uoliai agitavo už tą patį Bergoglio 2013 konklavoje, tačiau visi tai paneigė. Gal jūs turite įrodymų?



Anonimiškas rašė...

http://chiesa.espresso.repubblica.it/articolo/1351344bdc4.html?eng=y&refresh_ce

Jei nebūtų paneigta, konklava taptų neteisėta - išankstiniai susitarimai draudžiami. Logiška, kad paneigė:). Logiška, kad neigė tie, kurie tarėsi. Logiška, kad neigė ir tie, kurie nesitarė ir nieko nežinojo.

Rasa rašė...

Dar prie šito Bergoglio pasakyto "I am the devil", labai tinka pasižiūrėti Šv. Mišių įrašą iš Airijos su Bergogliu. Mitra ant jo galvos irgi su ragais. Jie labai labai aiškiai matosi, nekalbant jau apie tai, kad visų vyskupų rūbai, tame tarpe ir Bergoglio yra su trim šešetais - geltonu, raudonu ir žaliu. Žr. nuo 1:44:00

https://www.youtube.com/watch?v=jOtRXx4Furo

Rasa rašė...

Gluosni, tavo stabukas skrisdamas į Lietuvą sako "I am the devil", o lankydamasis Airijoje prieš mėnesį, aukoja Šv. Mišias, užsidėjęs raguotą mitrą ir apsivilkęs rūbus kaip ir visi kiti vyskupai su trim šešetais - geltonu, žaliu ir raudonu. Žr. nuo 1:44:00
https://www.youtube.com/watch?v=jOtRXx4Furo

Ačių Viešpačiui ir Lietuvos Katalikų Bažnyčios vyskupams, kad Lietuvoje tokių "grožybių" nebuvo:)

1 rašė...

Rasa , dėl "I am the devil" gal galima kokią nuorodą?

Rasa rašė...

"Na taip, pagal tokią logiką, kuo gražiau priimsi "Bergoglį" (ne popiežių?), nepaisydamas jo darbų ir vertybių, tuo bus geriau:"

Jėzus juk irgi labai gražiai su Judu elgėsi, nepaisant jo vertybių, netgi tuomet kai Judas atėjo su kareiviais jo suimti:)

Rasa rašė...

reikia įvesti i google "I am the devil Pope Francis" ir google jums duos daugybę nuorodų:)

o konkreti nuoroda pvz. The Washington Post

https://www.washingtonpost.com/world/europe/the-latest-pope-francis-arrives-in-lithuanian-capital/2018/09/22/eac28a3c-be4c-11e8-8243-f3ae9c99658a_story.html?utm_term=.e27c4f051b14

Anonimiškas rašė...

Pritariu Gluosniui.
Kas jums atsitiko, kad visur įžvelgiate, tiksliau ieškote tik blogio? Atsipalaiduokite, juk Popiežiaus vizitas į Lietuvą atvežė šviežio oro į mūsų pašvinkusią kasdienybę. Žmonės džiaugiasi, išgirdę jiems skirtą nuoširdų, suprantamą Popiežiaus žodį. Popiežiaus vizitas buvo didelė šventė Lietuvos žmonėms, daug didesnė, nei visi Valstybės šimtmečio renginiai.

Rasa rašė...

Yra Bergoglis, labai neaiškus tipas ir yra Lietuvos Katalikų Bažnyčia, kuri kartu su Lenkijos Katalikų Bažnyčia yra paskutinis katalikybės bastionas Europoje, o gal jau ir visame pasaulyje.
Ir Lietuvos Katalikų Bažnyčią priėmė Bergoglį labai gražiai, palyginti su jo darbais ir nuopelnais. Juk ir Jėzus su Judu elgėsi labai gražiai, nors ir žinojo visus tikruosius Judo užmanymus.
Ir viena yra matyti ir suvokti kas vyksta ir elgtis gražiai, o visai kita yra aklai garbinti Judą, įsivaizduojant, kad tai nuostabus tipas:)

O šiaip sutinku, kad šis vizitas buvo Lietuvai naudingas ir didelė šventė. Dėl Bergoglio žodžių, tai bent jau per jaunimo susitikimą, tai man Bergoglio kalba paliko labai nekokį įspūdį, nesitikėjau, kas alia popiežiaus kalba gali būti tokio menko lygio. Beveik kiekvienas Lietuvos kunigas, pasakytų geresnę kalba jaunimui. Ir speklaklis man irgi pasirodė visiškai be ryžio. Šiaip jau man labiau patiko pats laukimas jaunimo susitikime, popiežiaus atvykimas, kelios giesmės po to, liudijimai, o paskui, kai prasidėjo spektaklis- kažkokia nesąmonė, Bergoglio kalba, tai jau vaizdelis buvo nekoks... tai mano asmeninė nuomonė.


SmikiZ rašė...

Beje, mūsiškis kardinolas, kiek teko girdėti, irgi priklausė šiai Sankt Galeno grupei ar bent jau palaikė gana tamprius ryšius. Čia šiaip, įdomumo dėlei :)

SmikiZ rašė...

Na, dalykas tas, kad popiežius yra ne tik religinis, bet ir politinis vadovas. Tad natūralu vertinti abiem prasmėm. Kitas dalykas, akivaizdu ir tai, kad bent jau dalis (bijau, kad žymi dalis) susirinkusiųjų ir Santakoje, ir gatvėse, vargubau suvokė dalyvaujantys religiniame įvykyje. Gausybė nuotraukų ir asmenukių FB tai tik patvirtina.

Unknown rašė...

Augustinai(15.20), rašai "Kitas klausimas, ar jo gebėjimai yra pakankamai geri, kad gerai vadovautų Bažnyčiai..." Tai ir žvelk į tą kitą klausimą. Jūs patys čia bediskutuodami sudarėte apie jį nuomonę daugiau nei apie antipopiežių.
Tikėdama, kad Bažnyčia nekalta, teisinau ją dėl pedofilijos, celibato pažeidinėjimų ir kitko, kaltę suversdama įsifiltravusiems priešams. O ką jūs dėl to manote? Ką kaltinate?

Dėl popiežių galimybės būti neklaidingiems - jau rašiau. Neklaidingumą privalo turėti BAŽNYČIA in corpore, o ne vienas žmogus. Kristus Bažnyčią pastatė ant TIKĖJIMO, o ne ant vieno žmogaus. Apskritai nesąmonė: nei visuotiniai susirinkimai, nei kas nors kitas negali disponuoti tiesa, jeigu jos nepatvirtins popiežius! Kaip gali prasiskverbti Tiesa pro storą Bergoglio melagysčių šarvą, kai jis neigia pragarą, neigia visas tikėjimo tiesas broliaudamasis su visais klaidatikiais?

"O visą kitą popiežių mokymą galima kritikuoti kaip klaidingą." ---- Kurį "VISĄ KITĄ"?

Ir girdi, Jėzus su Judu gražiai elgėsi! Na taip, bet Jis pasakė tiesą! Jis netylėjo ir nepataikavo Judo netikėjimui! "Vienas iš jūsų mane išduos... Ką darai, daryk greičiau!"

Yra "neaiškus tipas Bergoglis", ir Lenkijos bei Lietuvos bažnyčios kaip paskutiniai katalikybės bastionai gal net visame pasaulyje. Kaip suprasti?
Jei Lenkijos ir Lietuvos bažnyčios žlugs, tai ir pasaulinė katalikybė žlugs?
O gal ir gerai. "Jūs pažinsite juos iš vaisių". Tai ko nepatenkinti manim?

Unknown rašė...

O, tai turbūt pats išsamiausias komentaras! Iš esmės kitaip ir negalėjo būti:).

ale, rašė...

Nu jo, tik bedieviai ateistai bolševikai ir tegali pamokyti popiežių, kaip dera tarnauti dievui... - Išsiilgus šeštoji palata šitų besarmačių...

atrodo rašė...

Kaip supratau, tuoj bus paskelbta ir pasaulio pabaiga

Unknown rašė...

Kur tu čia matai "bedievius ateistus bolševikus"? Bent jau aš čia pastebėjau tik pasipiktinusius popiežiaus ir Bažnyčios klaidomis tikinčiuosius. Daug baisiau, kai žmogus visiškai nesidomi tuo, ką tiki ir gyvena taip, tarsi Dievas tebūtų kažkur ir kažkada būsiantis miražas, nuo kurio kažkaip išsisuksi.

Man regis, svarbiausias klausimas yra tai, KOKIĄ KATALIKYBĘ (Rytų ar Vakarų, o jei Vakarų, tuomet irgi KOKIĄ) reikia priimti? Ne popiežius čia esmė, bet doktrina.

Šit tvirtinama, kad neva tik Lenkijoje ar tik Lietuvoje katalikybė dar gyvuoja. Kokia katalikybė? Ar modernistinė, su savo iškraipyta liturgija, ekumenistinėmis tradicijomis, visiškai pakitusia išganymo samprata, pražūtingais reveransais judaizmui ir kt., ar Tradiciją puoselėjantys - daugiau ar mažiau vadinamieji "tradicionalistai", kiek nuosekliau - Pijaus X brolija? Kokiai katalikybei lemta išlikti?

ale, rašė...

Citata: "Kur tu čia matai "bedievius ateistus bolševikus"? Bent jau aš čia pastebėjau tik pasipiktinusius popiežiaus ir Bažnyčios klaidomis tikinčiuosius."

- O tai kur čia tikintieji, jei vietoj to, kad tikėtų, jie teisia?

Rasa rašė...


Cardinal Eijk, Archbishop of Utrecht in Netherlands, says that the failure of some bishops and Pope Francis to uphold Church teaching is a sign of the end times, particularly reminding us of article 675 of the Catechism of the Catholic Church.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-raises-question-is-pope-francis-part-of-churchs-final-trial

Rasa rašė...

to ale,
tai kad Viešpats Jėzus irgi netikėjo AUKŠTAISIAIS KUNIGAIS ir anot tavęs juos teisė, nes sakė jiems: - jūs pabalinti antkapiai, jūsų tėvas velnias ir pan.

Tik turiu priminti tavo žiniai, Viešpats niekada nepadarė nei vienos nuodėmės. Ir dar turiu priminti, kad nuodėmes padarė minia, aklai sekdama paskui aukštuosius kunigus ir rėkdama - Ant kryžiaus jį... ne šitą, bet Barabą ir pan.

Rasa rašė...

to unknown
nežinau, bet juk Viešpats sako - juos pažinsite iš vaisių - Bet Lietuvoje Pijaus X brolijos vaisiai labai jau "kūdi" - 4 Šv. Mišios per savaitę visoje Lietuvoje (3 Kaune ir 1 Vilniuje).

Lietuvos Katalikų Bažnyčios vaisiai kur kas geresni ir gausesni ir Lietuvos katalikų Bažnyčioje gausu Viešpaties malonės, nes joje Šv. Komunija nedalijama nusidėjėliams į rankas.

Unknown rašė...

Pagalvojau, o jei nesuvokė, jog dalyvauja religiniame įvykyje, tai jokio dvasinio poveikio ir nepatyrė. Ir ne tik žymi dalis, bet absoliuti dauguma. Toks "įvykis", jeigu jį paanalizavus iš metafizinių pozicijų, vargu ar pasiekė Viešpaties Sostą (dabar tai visi pasipiktins!). Galbūt jis pasižymėjo aukštais sielos polėkiais, galbūt kažką panašaus kas nors patyrė, bet jei iš religinių pozicijų - tai tikrai čia daugiau svorio turėjo "I am the devil", deja...

ale, rašė...

Mt 16,23
23 Bet Jis atsisukęs pasakė Petrui: “Eik šalin, šėtone! Tu man papiktinimas, nes mąstai ne apie tai, kas Dievo, o kas žmonių”. Bet ir po šių žodžių Bažnyčią statė ant Kefo-Uolos.

Rasa rašė...

deja, ale, Bažnyčia stovi ant mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Tikrojo Kūno ir Kraujo Švenčiausiame Sakramente. Bažnyčia yra Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus mistinis kūnas, o ne Petro ar popiežiaus mistinis kūnas.

Pikc rašė...

Na, čia Bergoglio tiesiog a) išreiškė nepasitenkinimą lenkų požiūriu į save ir b) išprovokavo tą lenkų fotografą jį garbstavoti.

Pikc rašė...

Reik pasakyt, gerokai pralinksmino šitas komentaras - na, tiesiog "fia aplink vifi fvepli, tik af vienaf - ne!" :)

Pikc rašė...

Tas momentas, kai komunizmą šlovinantis vatnykas pradeda rėkauti apie "bedievius ateistus bolševikus"... :D:D:D

supratringas ne rašė...

Cit.: "Tikėdama, kad Bažnyčia nekalta, teisinau ją dėl pedofilijos, celibato pažeidinėjimų ir kitko, kaltę suversdama įsifiltravusiems priešams. O ką jūs dėl to manote? Ką kaltinate?

Sakyčiau šiek tiek nustebinote :) Tikėjausi kažko įprasto panašaus į "visko pasitaiko".
Aš asmeniškai nieko nekaltinu, tiesiog esama objektyvių priežasčių. Viena esminių priežasčių laikyčiau iškreiptą bažnyčios požiūrį į lytinį geismą, antraja pagal svarbą kuri tiesiogiai susijusi su esmine - privalomą, o ne pasirinktiną celibatą kartais iššaukiantį deviacijas kai kuriems dvasininkams, žmonių su deviacijom priėmimą į kliekrikus, taipogi nemenką vaidmenį priskirčiau ypatingam laikmečiui.

Unknown rašė...

Kokie vaisiai?! Ar skaičius yra kokybės rodiklis? Tegu ten renkasi nors dešimtys tūkstančių! Kaip tik atvirkščiai - tikėjimas reikalauja pasiaukojimo ir ištikimybės, o ar daug tokių pasiryžėlių? Žmonės mėgsta lengvą kelią ir greitus rezultatus, dešimčių tūkstančių krikščionybė yra pigi ir tuščia. O "dangaus karalystė jėga puolama, ir smarkieji ją sau grobia". Kristus savo ištikimuosius drąsino: "Nebijok, mažoji kaimene". Būtent m a ž o j i, o ne bandos instinkto valdoma gausi minia.

Apskritai, Rasa, tavo pažiūros tiek nenuoseklios, tiek nesistemingos, kad kartais net nesinori jų komentuoti, kaip kad buvo po Šneiderio straipsniu - ant karštųjų prirašei tokių neapgalvotų ir nepagrįstų dalykų, kad net Gluosnis, kuris yra aklas modernistų sekėjas ir kurį tu kritikuoji, parašo daug nuosekliau.

Girdi, Lietuvos katalikų bažnyčioje "gausu Viešpaties malonės", nes "komunija nedalijama nusidėjėliams į rankas". O jei komunija nusidėjėliams duodama į burną - tai kuo burna geresnė už ranką? Tiek burna, tiek rankos yra sutepti. Sakyčiau, burna dar labiau suteršta keiksmų, piktžodžiavimų, rajumo, iš jos išeina "visa, kas žmogų suteršia". Ir apskritai, kodėl tematai kaip blogį vien komunijos dalijimą į rankas? Aš galėčiau privardyti modernistų bažnyčioje tiek blogybių, pavertusių ją Augijaus arklidėmis, kad vargu ar ji atrodytų betinkanti šventam reikalui.

Negana to, tu pastūmėjai į sektantizmą "Tiesos knygos" garbintoją, kuris tikrai yra paklydęs ir abejoja savo pasirinkimu. Kam reikalinga toji "Tiesos" knyga? Visiškai niekam. Tai, ką ji neva pranešinėja, galima rasti Šventraštyje arba Bažnyčios mokyme. O visa, kas nereikalinga, kas "viršaus", yra iš velnio.

Iš viso gailiuosi, kad anąsyk daviau tau nuorodas, apie kurias prirašei visokių niekų, kad man beliko tik patylėti. Esu pati kalta.

Tau pamąstymui: dabartinio vizito metu, nebedetalizuosiu kaip, popiežius bučiavo vieno stačiatikių dvasininko kryžių ir sakė: "mes esame labai panašūs". Kokiu pagrindu tu tvirtini, kad stačiatikiai yra sektantai?
Ir kuo remdamasi kritikuoji popiežių ir kitką katalikų bažnyčioje? Savo pačios nuomone?

Unknown rašė...

Man įspūdis toks, kad pats kabinėjiesi vien dėl kabinėjimosi.

"Aš asmeniškai nieko nekaltinu". Kaip suprasti? Nejau visi tokie naivuoliai, kad nesupranta, kas yra pedofilija, ir "tiesiog myli vaikučius, skatinami "iškreipto bažnyčios požiūrio į lytinį geismą"? Arba nepaisydami celibato priesaikos įsitaiso slapčia sugulovę, laikydami tai "objektyviomis priežastimis", "ypatingo laikmečio" padariniais arba tiesiog nekalta "deviacija"? Jei žmogus negeba jausti atsakomybės už savo poelgius, jis yra neįgalus, t.y. sielos ligonis.

Ar pats savo šeimos šiukšles rodai visiems viešai? Juk ne. Aš irgi, laikydama bažnyčią savo šeima, bandžiau šiukšlių nenešioti iš savo kiemo. Bet ateina laikas, kai tiesiog nebegali to daryti.

Anonimiškas rašė...

aš irgi taip supratau Popiežiaus kalbas, ir todėl man liūdna. Nors ir nesitikėjau per daug iš Bergolio, bet turėjau vilties, kad bent jau bus apsieita nuo pamokymų apie emigrantus .

Anonimiškas rašė...

Kuris mūsų kardinolas priklausė St Gallen?

Anonimiškas rašė...

Unknown 10.10 negi imsite tvirtinti, kad šitas popiežius nenusipelno kritikos?

Anonimiškas rašė...

Lenkų fotografas atsakė mandagiai, kiek tai įmanoma - o kas jam beliko sakyti? - nors po tokio popiežiaus pareiškimo be Dievo pagalbos ant kojų neišilaikysi. Tegul kas ką nori, tas tą ir sako, bet kad popiežius save pavadintu velniu - čia jau negirdėta per amžių amžius. Evangelijoje pagal Luką Jėzus Kristus sako: ,,Juk burna kalba tai, ko prtekusi širdis.'' (Lk 6,45) Net istoriniuose šaltiniuose niekada neteko skaityti, kad kuris nors popiežius būtų save šitaip pavadinęs. Savaime aišku, kad visas pasaulis pasibaisėjęs.

Rasa rašė...

Dar galima pridurti, kad yra tokia Popiežiaus benedikto XVI knyga - Liturgijos dvasia ir joje yra skyrius Klūpėjimas. Pradžioje cituojama daugybė Šventojo Rašto vietų, kai Viešpaties šventieji ir išrinktieji puldavo kniūbsti prieš Viešpatį ar Jo anglelą, o pabaigoje rašoma "apie pasakojimą iš dykumos tėvų "Sentencijų", jog velnias Dievo buvo priverstas pasirodyti tokiam Abatui Apolonui - juodas, bjaurus, gąsdinamai liesomis galūnėmis, bet svarbiausia: jis neturėjo kelių. Negebėjimas klūpėti iškyla aikštėn tiesiog kaip to, kas velniška esmė. (psl.152)

Bergoglis niekada nesiklaupia, net prieš Švenčiausiąjį, nemačiau jo ir Lietuvoje atsiklaupusio. Bet kai reikia kojas plauti neatgailaujantiems nusikaltėliams ar musulmonams, va tada jau pas jį keliai atsiranda.

Rasa rašė...

to unknown

"Ir girdi, Jėzus su Judu gražiai elgėsi! Na taip, bet Jis pasakė tiesą!"

Jėzus tris metus su Judu labai gražiai elgėsi ir tik paskutinę dieną pasakė tiesą, gal ateis laikas ir Bergogliui bus pasakyta tiesa - viskam juk yra savas laikas.

Dar galiu tau priminti palaimintojo Jurgio Matulaičio žodžius: "Nugalėk blogį gerumu"

Rasa rašė...

to ale
"- O tai kur čia tikintieji, jei vietoj to, kad tikėtų, jie teisia?"

dar tau apie tuos teisimus galiu parašyti, kad šv. Robertas Belarminas pasakė, kad dauguma vyskupų po mirties eina į pragarą, o šv. Alfonsas Liguoris pasakė, kad dauguma kunigų po mirties eina į pragarą.
Ir kažkodėl jų niekas jokiais teisimais neapkaltino, priešingai - jie tapo ne tik šventaisiais, bet ir buvo paskelbti Bažnyčios mokytojais ar daktarais, kurių iš visų šventųjų yra tik 35 vnt. :)

Rasa rašė...

"Kokiu pagrindu tu tvirtini, kad stačiatikiai yra sektantai? "

Kur aš tvirtinau, kad stačiatikiai yra sektantai? gal gali konkrečią citatą?

Aš rašau, kad visose tavo duotose nuorodose rašo sektantai:)

"Ir kuo remdamasi kritikuoji popiežių ir kitką katalikų bažnyčioje? Savo pačios nuomone?"

Priminsiu, kad aš labai dažnai pateikiu nuorodas anglų kalba, kur galima išsamiau paskaityti, jeigu tamsta jos nemoki, tai čia juk ne mano problemos:)





Rasa rašė...

Dėl Šv. Komunijos į rankas galiu pateikti nuorodas. Pirmoje pateikiama Vatikano Liturgijos
departamento pirmininko kardinolo Sarah nuomonė:

Cardinal Sarah: Widespread Communion in the hand is part of Satan’s attack on the Eucharist
https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-sarah-we-need-to-rethink-the-way-communion-is-distributed

Šioje nuorodoje kalba KB vyskupas
Consequences of Communion in the Hand
https://www.youtube.com/watch?v=1Nv8yacWQJ4

bet jeigu tu kalbi apie savo gilius ir teisingus tikėjimus, o net nesuvoki, kas yra Šv. Komunija ir dar rašai, kad nėra jokio skirtumo ar Šv. Komuniją priimti į rankas ar į burną, tai atleisk, bet daugiau neturiu tau ką parašyti, nes dar pakolkas nepriaugau iki tavo lygio:)
palinkėsiu tau, kad nors išmokti atskirti, kas yra priežastis, o kas yra pasekmė:)

supratingas ne rašė...

Unknown, įsikarščiavusi pradėjote viską primityvinti, todėl nemanau, kad būtų tikslinga tęsti tokia gaida.
Tenoriu pridurti, kad jūsų aistringi kaltinimai bažnyčiai apčiuopiamos naudos neduos. Norint keisti padėtį pirmiausiai reikia suprasti kodėl.

Unknown rašė...

ANONIMIŠKAM 19.29: ne, nemanau, kad popiežius Pranciškus nenusipelno kritikos. Daugeliu atvejų tai, ką jis kalbėjo, sunku būtų pavadinti popiežiaus kalba - tai tiesiog galėjo pasakyti bet kas, bet koks kitas PASAULIETIS politikas - kad Baltijos šalys visada yra pavojuje, apie mūsų priklausomybę Vakarams, apie tautinės tapatybės ieškojimą... O kaip religinis vadovas (kiek man teko pastebėti)jis akcentavo ekumeninę politiką. Juk kiekvienas bent kiek pamaldžiau gyvenantis žmogus suvokia, kad šis popiežius - NE TAS, KURIS VEDA PAS KRISTŲ; manau, ir pats tą pastebėjai.
O ką reiškia stačiatikių kryžiaus bučiavimas, manau, galima išsiaiškinti įvairiai - kaip savo tikėjimo išdavystę, kaip pagerbimą to, kas panašu mūsų tikėjimuose, kaip broliško solidarumo ženklą, - viskas priklauso nuo mūsų suvokimo lygio. Bet tai visai nereiškia, kad nebėra objektyvios tiesos, kad nebėra nuodėmės. Aš nežinau popiežiaus intencijų, bet man šis pabučiavimas yra nuodėmingas. Jei aš bučiuočiau svetimą kryžių, tai būtų gėdinga savo tikėjimo išdavystė ir, žinoma, nuodėmė.
Pagalvojau, kad dažnai nevalia tylėti matant tikėjimo išdavystę, bet visais atvejais pirmiausia reikia melstis. O galbūt jis atsivers?..

Unknown rašė...

"Aš rašau, kad visose tavo duotose nuorodose rašo sektantai" - tie "sektantai" yra stačiatikiai ir vadovavosi autentiškiausia krikščioniška tradicija.
Dėl mano anglų kalbos tikrai nesuk galvos, čia ne tavo problemos, bet net ir prie angliškų nuorodų tavo išmąstymai apie religinius dalykus atrodo groteskiškai. Kas iš tos tavo anglų kalbos?
Na, nenoriu čia tavęs kritikuoti, labai gerai, kad žmogus stengiasi suvokti tiesą ir ieško jos, bet kartais reikia geriau apmąstyti, ką supratai ir ką nori pranešti kitiems. Komunija į rankas, žinoma, yra blogai, bet NE VIEN TAI yra visų blogybių priežastis. Čia pati pagalvok, kur priežastis, o kur pasekmė.

Unknown rašė...

Bažnyčia yra Dievo šeima, ir pats Dievas kaip Švč. Trejybė yra ŠEIMA. Žmogus, kaip Jo atvaizdas, pirmiausia gimsta ir gyvena šeimoje.
Ar tai pačiam atrodo primityvu? Ir kai toji Dievo šeima priima į savo namus visokius perėjūnus, tikėjimo niekintojus, leidžia savo namuose ištvirkauti, padaro savo šeimos židinį pereinamuoju kiemu, - kaip manai, ką tuomet reikia daryti? Tu supratingas ar nesupratingas?

Anonimiškas rašė...

Unknown jūsų vyriška valia ir ištvermė - verti žodžio.

ale, rašė...

"O ką reiškia stačiatikių kryžiaus bučiavimas, manau, galima išsiaiškinti įvairiai - kaip savo tikėjimo išdavystę, kaip pagerbimą to, kas panašu mūsų tikėjimuose, kaip broliško solidarumo ženklą, - viskas priklauso nuo mūsų suvokimo lygio. Bet tai visai nereiškia, kad nebėra objektyvios tiesos, kad nebėra nuodėmės. Aš nežinau popiežiaus intencijų, bet man šis pabučiavimas yra nuodėmingas. Jei aš bučiuočiau svetimą kryžių, tai būtų gėdinga savo tikėjimo išdavystė ir, žinoma, nuodėmė"

- Kodėl Nuodėmė? Argi amžinai turime išlikti priešais? Argi gerbiant kitą neįmanoma būti savimi? Jei nežinote intencijų, tai gal vertėtų susimastyti ir atrasti sau jas? Kam gi nežinojime teisiate? Juk tai amžinybėje esančio dievo prerogatyva, o ne mirtingo žmogaus. Žmogui yra prasmė tikėti, kad bet kokie "nesusipratimai" yra laikini, jie tik priemonė suprasti, kaip būti negali.

Anonimiškas rašė...

„Tačiau žvelgiant į Rytus – tai irgi jūsų istorija, tačiau dalis tos tragiškos istorijos atėjo iš Vakarų – iš vokiečių, iš lenkų, bet ypač nacizmo. Iš Rytų – iš Rusijos imperijos“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Taigi, jis viešai paminėjo lenkus tarp kitų dviejų agresorių, kas nepasitaiko Lenkijai pataikaujančiame Lietuvos oficialiame diskurse, kuris šių teisingų žodžių stengiasi nepastebėti.

supratingas ne rašė...

>Rasa 2018-09-24 09:47

Ar jums noras nesąmones rašyti nuo mėnulio fazių priklauso ar kažkokia kita priežastis? Pirmą kartą šią nesąomę apie ragus ir šešetus Airijoje berods kažkur prie kito straipsnio parašėte. Po trumpos pertraukos savo nesąmonę ištrynėte, dabar vėl tą pačią nesąmonę rašote. Jums kartais ne paranoja?

Pikc rašė...

Įdomus punktas, bent iš dalies galintis paaiškinti faktą, kad Bergoglio yra raudonas, kaip makakos užpakalis: jo tėvo šeima bėgo nuo Dučės, kas reiškia, kad greičiausiai jie buvo arba komuniagos, arba komuniagoms prijaučiantys.

Pikc rašė...

"turėjau vilties, kad bent jau bus apsieita nuo pamokymų apie emigrantus" - t.y. turėjote vilties, kad tas padaras neįvardins savo vizito tikslo? :)

item