Vilniaus universitetas tapo LGBT propagandos įkaitu

propatria.lt nuotrauka Bene gausiausiai turistų lankomame Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto M. K. Sarbievijaus kiemelyje paka...

propatria.lt nuotrauka
Bene gausiausiai turistų lankomame Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto M. K. Sarbievijaus kiemelyje pakabintos dvi LGBT „vaivorykštės“ vėliavos. Socialiniame tinkle „Facebook“ apie tai pranešta iš oficialios Filologijos fakulteto paskyros.

Filologijos fakultetas prie LGBT vėliavų kabinimo akcijos prisijungė sekdamas jau anksčiau vėliavą pasikabinusiu Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto pavyzdžiu.

Oficialiame Ekonomikos fakulteto tinklapyje skelbta, kad fakultetas jungiasi prie režisieriaus Romo Zabarausko inicijuotos akcijos. Rašoma, kad „ši pilietinė akcija gimė kaip atsakas į sistemingai pasikartojančius identiškus padegimus.“ Reaguojant į minėtus padegimus, fakulteto vardu skelbiama: „Esame lygių teisių šalininkų pusėje, netoleruojame diskriminacijos ir manome, kad neapykantos nusikaltimams vietos Lietuvoje nėra.“

Žiniasklaidoje jau skelbta, kad įtariamieji dėl minėtų padegimų sugauti, o Vilniaus apskrities policijos vadas Saulius Gagas patvirtino, kad butuose, kurių laiptinėse durys buvo padeginėjamos, buvo verčiamasi prostitucija, su kuria padegimai ir susiję, tačiau policija teigia, kad tai nesusiję su neapykantos nusikaltimais.

Kaip taikliai pastebėta socialiniuose tinkluose, kai nusikaltimai nėra politizuojami LGBT bendruomenės atstovų ir tiriami bendrąja tvarka, padegimai ir kiti žalos atvejai tiriami ilgus metus. Neprivilegijuotos visuomenės grupės negali sulaukti teisingumo, tačiau įsikišus LGBT aktyvistams metamos tokios pajėgos, kad kaltieji randami greičiau nei per mėnesį. Tai verčia kelti ir teisingumo, užtikrinant vienodą valstybės elgesį su savo piliečiais, klausimą.

„Vilniaus mieste, Žirmūnų gatvėje yra toks 9 aukštų daugiabutis namas, pažymėtas 93 numeriu. Namas niekuo neišsiskiria iš kitų tiek forma, tiek turiniu, tiek gyventojų sudėtimi. Tačiau jį labai ryškiai iš kitų daugiabučių išskiria visa eilė, daugiau nei keliolika padegimų, kai buvo padeginėjamos gyventojų durys, kilimėliai, grindys, šiukšlės. Pirmas, pats didžiausias ir itin tragiškas padegimas buvo įvykdytas 2007 metais, kada, padegus vieno buto duris, įsiplieskęs gaisras nusinešė 6 žmonių gyvybes, keliasdešimt buvo sužeisti ar apnuodyti dūmais, padaryti dideli materialiniai nuostoliai. Galimas piromanas sulaikytas TIK 2014 metais. Iki to laiko buvo įvykdyta dar visa eilė (skaičiuojama iki 20) smulkių padegimų, padegant vėlgi duris, kilimėlius, grindis ir t.t. Sulaikius piromaną padeginėjimai liovėsi“, - rašo vilnietis Darius Jonas savo Facebook paskyroje ir priduria, kad „objektyviai žiūrint, labai nuostabu, kad policija per trumpiausius terminus išaiškina nusikaltimą. Vienok liūdna ir apmaudu, kai plika akimi matai pagrindinius veiksnius ir motyvus, kai dėl nesudėtingo, nepadariusio didelių materialinių nuostolių ir nepareikalavusio aukų nusikaltimo šokdinami ir šokdinasi aukščiausio rango politikai, metamos didelės policijos pajėgos ir pajungiama visa šalies medija.“

Taigi LGBT bendruomenė ne tik nepatyrė neapykantos nusikaltimų, bet dar ir sulaukė privilegijuoto nusikaltimų tyrimo metant išskirtinius resursus ir skubos tvarka. Tačiau solidarumo akcijos prieš nepatvirtintus „neapykantos nusikaltimus“ niekas nestabdo. Filologijos fakultete po to, kai buvo sučiupti padegimų įtariamieji ir policijos paskelbta, kad tai niekaip nesusiję su neapykanta ar homoseksualais apskritai, užuot nukabinus LGBT vėliavą, buvo pakabinta dar viena tokia vėliava kitoje kiemelio pusėje.

Prieš pasikabinant vėliavą, Filologijos fakulteto socialiniame tinkle interneto lankytojams buvo surengta apklausa: „Šiandien klausiame visos mūsų bendruomenės nuomonės – ar prisijungiame prie šios iniciatyvos?“

Prie apklausos buvo skelbiama: „Mūsų Fakultetas yra atviras ir demokratiškas. Esame už lygias teises, lygias galimybes ir netoleruojame diskriminacijos bet kokiu aspektu.“ Apklausoje būta dviejų pasirinkimų – entuziastingo pritarimo „Žinoma!“, kuris surinko 88%, ir neaiškaus atsakymo „Nesu tikra(s)“, kuris surinko 12% iš 202 balsavusiųjų. Nors tai nebūtinai būtų turėję didesnės įtakos apklausos rezultatams, griežtai nepritariantiems galimybės sudalyvauti apklausoje neatsirado.

Nors policija ir neigia viešai įpiršti bandomą nusikaltimo priežastį kaip neapykantą LGBT bendruomenei, propagandinė LGBT vėliavų akcija, paremta pritemptais nusikaltimais ir solidarumu tariamoms jų aukoms, ir toliau tęsiama Vilniaus universitete.

Dėl visuomenės daugumai nepriimtinų vertybių sklaidos sunerimę į universitetą kreipęsi asmenys iš viešosios komunikacijos vadovo Ervino Spūdžio sulaukė atsakymo, kad „universitete matomos vėliavos pakabintos ne „administracijos nurodymu“, bet pačių bendruomenės narių iniciatyva. Tokiu būdu reiškiamas solidarumas su neseniai Vilniuje įvykusių neapykantos nusikaltimų aukomis“.

Vilniaus universitetas pastaraisiais metais pagarsėjo kai kurių akademinės bendruomenės narių itin aktyviomis pastangomis be bendruomenės daugumos pritarimo universiteto vardu remti LGBT judėjimą. Šių metų balandžio 17 d. Vilniaus universiteto Senatas atmetė Rektoriaus teiktą steigėjų siūlymą suteikti universiteto vardą ir juridiškai įsteigti asociaciją „Vilniaus universiteto LGBT+ grupė“. 2016 m. birželį universiteto Studentų atstovybė neatsiklaususi studentų išreiškė paramą LGBT eitynėms „Baltic Pride“. Šiai paramai tąkart iš jau vasaros atostogoms besiskirstančių studentų bandė priešintis 400 studentų.


Susiję

Pažangos ideologija 3424645219692190856
item