Valstybinė kultūros paveldo komisija: „Reformatų parkas turi būti tvarkomas integraliai“

miestai.net nuotr. Valstybinė kultūros paveldo komisija (toliau – VKPK) praneša, kad ji, reaguodama į visuomenėje neblėstančias diskusi...

miestai.net nuotr.
Valstybinė kultūros paveldo komisija (toliau – VKPK) praneša, kad ji, reaguodama į visuomenėje neblėstančias diskusijas dėl Reformatų parko atnaujinimo projekto, po pasitarimo su reformatų bendruomenės atstovais, projekto rengėjais ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovais priėmė rekomendacijas dėl šio parko atnaujinimo.

VKPK pirmininkė Evelina Karalevičienė išreiškė palaikymą Vilniaus miesto savivaldybės pastangoms sutvarkyti Reformatų parką –  reikšmingą Vilniaus senamiesčio viešąją erdvę. Nepaisant to, savivaldybė taip pat raginama atsižvelgti į išsakytas pastabas bei koreguoti projektą.

Kaip teigia VKPK, Ypatingą Paveldo komisijos susirūpinimą kėlė siekis atnaujinant parką jame išsaugoti sovietinius reliktus. Komisija vieningai siūlė atsisakyti sprendimo eksponuoti 1983 m. projekto architektūrinius elementus (betoninius laiptus ir kt.).

Oponuodama tokių reliktų išsaugojimui, kitus Reformatų parko elementus VKPK siūlo tirti ir saugoti integraliai. Rekomenduojama vizualiai integruoti į bendrą kultūros vertybės teritoriją ir skvero planinėje-erdvinėje struktūroje atskleisti svarbiausiąją šios vertybės dalį – Vilniaus evangelikų reformatų sinodo pastatą ir jam priskirtą žemės sklypą, atitinkamai koreguojant projektą.

Prašoma aktualizuoti ir kitas parko teritorijoje esančias vertybes – Šreterių koplyčios-mauzoliejų ir Senąsias kapines, kas šiuo metu esančiame projekte Paveldo komisijos nuomone nėra įgyvendinta. Pasitarimo metu atkeiptas dėmesys, kad Senųjų kapinių tyrimai galėtų būti atliekami neinvaziniais metodais, o projekto sprendiniai turi būti koreguojami remiantis atliktų archeologinių tyrimų rezultatais.

Paveldo komisija taip pat siūlo atskleisti ne tik pavienes kultūros paveldo vertybes – prašoma projektuojamus želdinius grupuoti taip, kad tiek iš tvarkomos teritorijos, tiek iš regyklos Teatro gatvėje atsivertų Vilniaus senamiesčio panoramos.

Šiandien integralus požiūris į kultūros paveldą suprantamas ne tik per kultūros paveldo, kaip visumos, atskleidimą, tačiau ir visų suinteresuotų šalių bendradarbiavimą. Todėl kreipimesi į Vilniaus miesto savivaldybę prašoma projekto rengėjams įvertinti ir atsižvelgti į suinteresuotos visuomenės, institucijų bei Vilniaus regioninės architektūros tarybos pastabas. 

Susiję

Istorijos politika 4567761235104291660

Rašyti komentarą

1 komentaras

Bắc Kiều Phong rašė...

Chuyenhangvevietnam.com được biết đến là đơn vị vận tải uy tín, chất lượng và giá rẻ tại TPHCM. Nếu các bạn đang có nhu cầu tìm kiếm một đơn vị vận tải ở TPHCM, còn chần chờ gì nữa mà không liên hệ ngày với chúng tôi. Dưới đây là một số dịch vụ của chúng tôi đang được người dùng đánh giá cao:
- cho thuê xe tải 5 tạ
- vận chuyển container bắc nam
- vận chuyển ô tô
- thuê xe tải tự lái theo tháng
- chuyển phát nhanh giá rẻ tại tphcm
- bốc xếp hàng hóa giá rẻ
- thuê xe tải theo ngày
- chuyển phát nhanh cho shop online
- ship cod giá rẻ

Nếu có nhu cầu sử dụng dịch vụ của chúng tôi, vui lòng liên hệ hotline 093 9999 247 để được tư vấn miến phí kĩ hơn.

item