Po svarstymo pritarta siūlymui ilginti laikotarpį, per kurį turi būti surengtas referendumas

propatria.lt nuotr. Šiandien Seimas po svarstymo pritarė Referendumo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama pailginti laikotarpį, per ku...

propatria.lt nuotr.
Šiandien Seimas po svarstymo pritarė Referendumo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama pailginti laikotarpį, per kurį surengiamas referendumas Seimui priėmus nutarimą dėl referendumo paskelbimo.

Šiuo metu Referendumo įstatyme įtvirtinta, kad referendumas vykdomas ne vėliau kaip po trijų mėnesių ir ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių po Seimo nutarimo priėmimo.

Kaip anksčiau yra teigęs Seimo Pirmininko pavaduotojas, Darbo grupės pasirengimo referendumui dėl dvigubos pilietybės klausimams spręsti vadovas Arvydas Nekrošius, toks laikotarpis yra labai trumpas, o jo pratęsimas sudarys geresnes sąlygas referendumo vykdymui pasirengti (suplanuoti jam skirtas lėšas, piliečiams – įsigilinti į referendumui pateiktus klausimus ir pan.).

Svarstomomis pataisomis siūloma nustatyti, kad referendumas vykdomas ne vėliau kaip po aštuonių mėnesių ir ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių po Seimo nutarimo dėl referendumo paskelbimo priėmimo.

„Viena vertus, toks reguliavimas suteiks galimybę valstybės institucijoms bei piliečiams geriau pasirengti referendumui, antra vertus – nemažinama žemutinė laiko riba sudaro galimybę ypač skubiais atvejais referendumą paskelbti per palyginti trumpą laiką, jei tokia būtinybė ateityje iškiltų“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Po svarstymo už teisės akto pakeitimus balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 28 Seimo nariai. Tam, kad jie būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Susiję

Demokratija ir valdymas 1625257431104914162
item