Po jauno vokiečio nužudymo – Vokietijoje tūkstantiniai protestai

Vos daugiau nei 200 tūkstančių gyventojų turinčiame Vokietijos Chemnico mieste jau savaitę vyksta tūkstantiniai protestai prieš dabartinę...

Vos daugiau nei 200 tūkstančių gyventojų turinčiame Vokietijos Chemnico mieste jau savaitę vyksta tūkstantiniai protestai prieš dabartinę A. Merkel imigracinę šalies politiką. 

Šiuos protestus išprovokavo praeitą sekmadienį, kaip įtariama, dviejų jaunų imigrantų – 23-ų metų siro ir 22-ų irakiečio – įvykdyta 35-erių metų vokiečio žmogžudystė. 

Vokietijos policijos duomenimis jau nužudymo dieną į protestus susirinko 800 žmonių. Teigiama, kad pirmadienį į protestus, nukreiptus prieš imigracinę A. Merkel politiką, susirinko per 5000 žmonių.

Į augančius protestus kanclerė Angela Merkel reagavo juos pasmerkdama: „Mes netoleruojame tokių nelegalių susirinkimų ir žmonių, kurie atrodo kitaip ar turi kitokią kilmę, kiršinimo, ir bandymų gatvėse paskleisti neapykantą.“

Vokietijos kanclerė taip pat pridūrė, kad „Vokietijoje nėra vietos“ „netolerancijai ir ekstremizmui“.

Šie A. Merkel pasisakymai išprovokavo naujus protestus.

Šeštadienį, kaip praneša Deutsche Welle, saugant 1200 policininkų, tuo pat metu vyko dvi skirtingos eisenos: A. Merkel imigracinei politikai nepritarianti eisena, kurią – tikinama – sudarė 4500 žmonių, ir A. Merkel imigracinės politikos šalininkų eisena, kurią – aiškinama – sudarė 3500 žmonių.

Už A. Merkel imigracinę politiką pasisakančiųjų eisena išsiskyrė jaunų žmonių gausa ir skanduojamais raginimais vadinamiesiems „pabėgėliams“ „parodyti širdį, ne neapykantą“ (vok. Herz statt Hetze).

Dabartinei imigracinei politikai nepritariančiųjų eisenoje akcentuotas tautinis tapatumas – buvo galima pamatyti daug Vokietijos vėliavų, skanduotas Berlyno sienos griūties laikų šūkis „Mes esame tauta!“ (vok. Wir sind das Volk!).

Parengta pagal užsienio žiniasklaidos informaciją.

Susiję

Europa 910795629463954283
item