Minime 30-ąsias „Bananų baliaus“ metines

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr. 1988 m. rugsėjo 28 d. Vilniuje Gedimino (dabar – Katedros) aikštėje įvyko nuo 1978 m. įkurtos ir nuo...

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.
1988 m. rugsėjo 28 d. Vilniuje Gedimino (dabar – Katedros) aikštėje įvyko nuo 1978 m. įkurtos ir nuosekliai už Lietuvos nepriklausomybę kovojusios Lietuvos laisvės lygos organizuotas mitingas, kurio pagrindiniai tikslai buvo 1939 m. rugsėjo 28 d. pasirašytų Molotovo-Ribentropo pakto slaptųjų protokolų pasmerkimas ir reikalavimas panaikinti Baltijos šalių sovietinę okupaciją lėmusio Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos sąmokslo pasekmes.

Vilniaus m. Lenino r. liaudies deputatų tarybos vykdomasis komitetas mitingo organizuoti neleido, o Lietuvos komunistų partijos (LKP) centro komiteto (CK) antrojo sekretoriaus Nikolajaus Mitkino iniciatyva prieš mitingo dalyvius buvo mestos milicijos ir SSRS vidaus kariuomenės dalinių pajėgos. Brutalus mitingo malšinimas truko 3 valandas. Taikūs mitingo dalyviai ir atsitiktinai pro šalį ėję žmonės buvo spardomi, mušami kumščiais ir guminėmis lazdomis – vadinamaisiais „bananais“, dėl ko kilo ir ironiškas mitingo malšinimo akcijos pavadinimas – „Bananų balius“.

Lietuvos ypatingasis archyvas parengė parodą, kurioje eksponuojamos mitingą stebėjusių Lietuvos SSR valstybės saugumo komiteto (KGB) darbuotojų darytos fotonuotraukos, Lietuvos komunistų partijos vadovybės dokumentai. Virtualią parodą pamatyti galima ČIA.








Lietuvos ypatingojo archyvo informacija ir nuotraukos.

Susiję

Istorijos politika 7661775665635455623

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc rašė...

Sklando gandai apie "specifinius" F. Kuklianskos pasisakymus to meto spaudoje apie šį mitingą - bet greita paieška nieko nedavė. Gal kas žinote, ar tie gandai turi realaus pagrindo?

item