Grupės pasauliečių reikalauja popiežiaus atsakymo į seksualinio išnaudojimo krizę Bažnyčioje

bernardinai.lt Rugpjūčio 30 d. JAV katalikės moterys nusiuntė popiežiui laišką prašydamos tiesaus atsako į arkivyskupo Viganò jam pa...


Rugpjūčio 30 d. JAV katalikės moterys nusiuntė popiežiui laišką prašydamos tiesaus atsako į arkivyskupo Viganò jam pateiktus kaltinimus, esą popiežius dangstė  seksualiniu išnaudojimu kaltinamą buvusį kardonolą McCaricką ir jį paskyrė savo patikėtiniu. Iki šiol popiežiaus pateiktą komentarą, jog jis kaltinimų nekomentuos, pasirašiusios moterys vadina „neadekvačiu“. Šiuo metu šį atvirą laišką yra pasirašiusios beveik 44 tūkst. moterų. Prie laiško pabrėžiama, jog jis sukurtas asmenine katalikių moterų iniciatyva ir nėra remiamas jokios grupės ar organizacijos.

Arkivyskupo Carlo Maria Viganò nesenas pareiškimas mus paskatino kreiptis į jus prašant tiesioginio atsakymo. Jo liudijime jūs, Šventasis Tėve, ir aukšto lygmens kardinolai kaltinami ignoravus buvusio kardinolo McCarricko pasibaisėtiną elgesį ir jį paaukštinus jį iki pasaulinio lygmens kalbėtojų ir dvasinių lyderių. Ar tai tiesa?

Kaip neseniai paskelbė JAV vyskupų konferencijos prezidentas kardinolas Danielis D. DiNardo, „iškelti klausimai nusipelno įtikinamų ir įrodymais paremtų atsakymų“. Mes jam pritariame.

Visgi keletui esminių arkivyskupo Viganò teiginių nereikia nei išsamių tyrimų, nei tiesioginių įrodymų. Į juos atsakyti užtenka tik jūsų, Šventasis Tėve, tiesaus atsakymo. Kaip neseniai žurnalistai jūsų klausinėjo apie arkivyskupo Viganò kaltinimus, jūs atsakėt: „Apie tai nesakysiu nė žodžio.“ Žurnalistams jūs sakėte: „Įdėmiai perskaitykite teiginius ir patys nuspręskite.“ Jūsų kenčiančiai kaimenei, popiežiau Pranciškau, šie žodžiai atrodo neadekvatūs. Jie skaudina, primindami klerikalizmą, kurį jūs taip neseniai pasmerkėte. Mums reikia lyderystės, tiesos ir skaidrumo. Mes, jūsų kaimenė, nusipelnome jūsų atsakymo nedelsiant.

Rugsėjo 5 d., praėjus savaitei po moterų kreipimosi, katalikai pasauliečiai vyrai pasirašė laišką, popiežiaus Pranciškaus prašydami atlikti tyrimą dėl Bažnyčios vaidmens užkertant kelią seksualiniam išnaudojimui. Laiškas yra tinklalapyje Catholic men united for Christ (liet. Kristuje susivieniję katalikai vyrai), kuris nėra remiamas jokios grupės ar organizacijos. Pasirašantieji šį laišką įsipareigoja kiekvieną penktadienį kokiu nors būdu pasninkauti iki metų pabaigos, pradedant nuo rugsėjo 7 d. Iki šiol yra pasirašę beveik 10 tūkst. vyrų.

Laiške reikalaujama Bažnyčios hierarchijos tyrimo, kuriam vadovautų pasauliečiai. Pasirašiusieji pakartoja ir prieš savaitę paskelbtą moterų laišką ir jį remia, CNA teigė vienas iš pasirašiusiųjų Markas DeYoungas ir pridūrė, jog vyrai šiuo laišku kreipia dėmesį į dar platesnį kontekstą, nes ne tik JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse Bažnyčioje yra problemų dėl seksualinio išnaudojimo ir piktnaudžiavimo valdžia. Jo teigimu, pasirašę tėvai išreiškė abejonę, ar sutiktų sūnus siųsti į kunigų seminarijas, ir teigė, jog, bijodami vaikų seksualinio išnaudojimo, neleis savo sūnums patarnauti per šv. Mišias. DeYoungas mano, jog tai užkerta kelią pašaukimams į kunigystę ir jaunimui įsitraukti į Bažnyčios gyvenimą.

Šventasis Tėve, mes kreipiamės į jus, prašydami atsakymų. Jūs asmeniškai sulaukėte kaltinimų. Šie kaltinimai keliami aukšto rango Bažnyčios pareigūno arkivyskupo Viganò. Be to, daug Amerikos vyskupų viešai pareiškė manantys, kad kaltinimai turėtų būti tiriami. Mes maldaujame jūsų to imtis. Net ir nepaisant įvairių arkivyskupo Viganò kaltinimų, mūsų rūpestis dėl korupcijos Bažnyčioje išlieka.

Jūsų Šventenybe, Jūsų Eminencijos ir Jūsų ekscelencijos: pasaulinio masto piktnaudžiavimo, dangstymo, hierarchijos kracho kontekste, ką darote ir ką ruošiatės daryti, kad apsaugotumėte Dievo tautą? Mes raginame jus atsakyti į šį paprastą klausimą, nes vyskupų korupcija yra katastrofiško lygmens.

Rugsėjo 10–12 d. vyksta popiežiaus Pranciškaus tarptautinės kardinolų tarybos susitikimas. Jame dalyvauja 6 iš 10 tarybai priklausančių narių, kurie pareiškė, jog yra visiškai solidarūs su popiežiumi po to, kas įvyko pastarosiomis savaitėmis, žinodami, kad dabartiniuose debatuose Šventasis Sostas ruošiasi paskelbti galimus reikalingus paaiškinimus.

Kardinolų taryba popiežiui pataria vadovavimo Bažnyčiai misijoje ir padeda jam rengti naują apaštališką konstituciją, reglamentuojančią Romos kurijos veiklą. Įteikdami būsimos konstitucijos projektą – penkerių pastarųjų darbo metų rezultatą – ir prieš pereidami prie naujo etapo, kardinolai taip pat prašo popiežių peržiūrėti pačios Tarybos darbą, struktūrą ir sudėtį, atsižvelgiant į kai kurių jos narių amžių.

Iš susitikime nedalyvaujančiųjų yra Australijos kardinolas George‘as Pellas – šiuo metu tiriami jam dėl seksualinio išnaudojimo pateikti kaltinimai. Susitikime nėra ir Čilės kardinolo Francisco Javier Errazuriz Ossa, kuris yra apklausiamas dėl jam pateiktų kaltinimų dangsčius seksualiniu išnaudojimu kaltinamus kunigus.

Parengta pagal Catholic Herald ir Vatican News.

Bernardinai.lt - Interneto dienraštis

Susiję

Religija 6126514328315204963
item