Europos Parlamentas balsavo už sankcijas Vengrijai

Europos Parlamentas trečiadienį, surinkus reikiamą dviejų trečdalių visų europarlamentarų daugumą, balsavo už ataskaitos, rekomenduojanči...

Europos Parlamentas trečiadienį, surinkus reikiamą dviejų trečdalių visų europarlamentarų daugumą, balsavo už ataskaitos, rekomenduojančios Vengrijai inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, patvirtinimą. Remiantis šia procedūra, Vengrija galiausiai galėtų prarasti balsavimo teisę bloke.

Vis tik tolimesni ES institucijų veiksmai po 7-ajame straipsnyje numatytos procedūros iniciavimo nėra aiškūs. To priežastis paprasta: tokio veiksmo prieš ES narę Europos Parlamentas ėmėsi pirmąkart Europos Sąjungos istorijoje.

Vengrijos premjero V. Orbano valdžia kaltinama tuo, kad kelia „sisteminę grėsmę“ vadinamosioms „ES vertybėms“. Ataskaitoje aiškinama, kad Vengrijoje nesilaikoma teisinės valstybės principų, varžomos žodžio, spaudos ir mažumų laisvės.

Pats V. Orbanas veiksmus prieš Vengriją, siekiant apriboti jos teises, pavadino „šantažu“. Pasak jo, pateikta ataskaita žeidžia Vengrijos garbę ir jos žmones.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto šį balsavimą pavadino „imigraciją palaikančių politikų žemu kerštu“.

Tuo tarpu balsavimo dėl veiksmų prieš Vengriją iniciatorė Nyderlandų žaliųjų atstovė Juditha Sargentini po sprendimo sveikino parlamentą „prisiėmus atsakomybę“ ir neslėpdama džiaugsmo darkart pabrėžė, kad Orbano valdymas „pažeidžia vertybes, ant kurių buvo pastatyta ši sąjunga“.

Iš Lietuvos europarlamentarų už ataskaitos, rekomenduojančios Vengrijai inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį, patvirtinimą balsavo L. Andrikienė, V. Blinkevičiūtė, P. Auštrevičius, A. Guoga, B. Ropė ir V. Uspaskichas.

Susiję

Europa 372424290810543516

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Objektyvumo dėlei, kodėl nepaminite kad iš atstovų nuo Lietuvos "prieš" balsavo vienintelis Valdemaras Tomaševskis? Tomaševskis taip pat pateikė ir neblogus argumentus kodėl balsavo prieš:
"Europa nutrūko nuo savo krikščioniškų šaknų ir jos gali nelikti, nes ji yra skaldoma iš vidaus. Tai daro kairiosios ir liberaliosios jėgos, o šiandien matėme jų bandymą pažeminti Vengriją". Ir: "Vengrija turi stuburą ir žino, kad ES yra tautų sąjunga, o ne viena atitrūkusi nuo realybės valstybė".

Cha, tikrai nemaniau kad ateis laikas kai iš Lietuvos atstovų Europarlamente man (grynam etniniam lietuviui beje) priimtiniausiu taps V. Tomaševskis. Įdomūs laikai atėjo.





Anonimiškas rašė...

joo,na Ropė tai nustebino.Ir kiek vis tik tame EP sėdi (sakyti dirba,liežuvis nesiverčia),komunistų.Bet įdomu,ar ESas tikrai taip savimi pasitiki,jei mano,kad atėmę balso teisę iš vengrų,o gal būt ir iš lenkų,išlaikys tas šalis sąjungoje?

Pikc rašė...

Taip, čia Tomaševskis teisingai pasakė - bet motyvacija pas jį paprasta: save jis laiko lenku ir rūpinasi Lenkijos interesais, o kadangi puikiai supranta, kad po susidorojimo su Vengrija ateis ir Lenkijos eilė... Taigi, čia ne normalių žmonių vertybių, bet Lenkijos gynimas - tiesiog šiuo konkrečiu klausimu abi dedamosios sutapo.

Pikc rašė...

Dėl Ropės labai stebėtis neverta - jis gi prie "žaliųjų", o "žalieji" Vakaruose yra raudoni, kaip makakos užpakalis. Ir beje, jie gi tą balsavimą ir inicijavo.

Anonimiškas rašė...

Del Ropes stebetis nereikia. Rapporteure buvo is zaliuju, tai nieko keisto, kad palaike saviskius. Mane labiau stebina, kad dalis EPP, pvz. Andrikiene balsavo pries saviskius, negi ji nesupranta, kad po ateinanciu rinkimu EPP gali likti toli grazu nebe didziausia frakcija EP? Cia as beje kalbu tik apie taktika, o ne apie isitikinimus ir vertybes. Nes EP vertubes yra kaip ir aiskios jau seniai

Ultrakrikscionis rašė...

Tai kas toliau? Teises atemimas ir sankcijos Lenkijai ir Cekijai? Visos trys neturi euro, beje.

Kiemsargis rašė...

Na , ar atsiras dar kvailių manančių , kad Petras Auštrevičius geriausias kandidatas į Lietuvos Prezidentus?

Anonimiškas rašė...

o buvo tokiu???

item