ES biudžeto komisaras: Europos Sąjunga yra „mirtiname pavojuje“

Europos Sąjungos biudžeto komisaras Güntheras Oettingeris antradienį Briuselyje sakytoje kalboje pareiškė: ES projektas dėl vidaus ir išo...

Europos Sąjungos biudžeto komisaras Güntheras Oettingeris antradienį Briuselyje sakytoje kalboje pareiškė: ES projektas dėl vidaus ir išorės priešininkų puolimo yra „mirtiname pavojuje“.

„Kai kas Europoje nori mus susilpninti ar net sunaikinti – tai Lenkija, Vengrija, Rumunija, Italijos valdžia“, – aiškino G. Oettingeris. 

Papildydamas jis pastebėjo, kad ES yra pavojuje ir dėl prekybos karus bei agresiją instrumentiškai išnaudojančių autokratų – Rusijos prezidento V. Putino, Turkijos prezidento R. T. Erdogano ir „gudriųjų (angl. clever) kinų“.

ES biudžeto komisaras taip pat pabrėžė, kad Vokietijos valdžia nerodo pakankamo entuziazmo Europos Sąjungos atžvilgiu, ypač biudžeto klausimų srityje. Jo manymu, dabartinis Vokietijos finansų ministras Olafas Scholzas, socialdemokratas, „šiuo atžvilgiu yra net griežtesnis iždininkas“ nei jo pirmtakas W. Schäuble' as, A. Merkel vadovaujamos Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) atstovas.

G. Oettingeris, kuris taip pat yra ir vyresnysis Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pareigūnas, atkreipė dėmesį į pirmojo Vokietijos valdančiosios koalicijos susitarimo straipsnio pavadinimą –„Naujoji pradžia Europai“. Nurodydamas į šį straipsnį komisaras teigė: „Aš nematau nieko apie tai dabar Berlyne vykstančiuose debatuose. Absoliučiai nieko.“

Pasak jo, lieka atviras klausimas, ar Berlynas nori prisijungti prie mažesnio ES biudžeto siekiančių ES valstybių.

Komisaro teigimu, greitai įvyksiantis valstybių narių lyderių ir Europos Parlamento sprendimas dėl ES ilgalaikio biudžeto patvirtinimo parodys, ar Europos Sąjunga dar pajėgi veikti ją ištikusių problemų akivaizdoje.

Parengta pagal politico.eu.

Susiję

Europos Sąjunga 8244631786132419027
item